Helsingin Hämeentien putkirikko tyrehdytetty – kadulla runsaasti vettä

Veden pumppauksen arvioidaan kestävän vielä tunteja.

Putkirikko
Hämeentien tulva
Anna Lehmusvesi / Yle

Helsingissä Hämeentiellä tapahtunut putkirikkovuoto on saatu tyrehdytettyä, kertoi päivystävä palomestari Jari Lempinen kymmenen aikaan illalla.

Lempisen mukaan pelastuslaitos pumppaa vettä nyt pois sekä Hakaniemen kauppahallin kohdilla olevasta työmaamontusta että itse kauppahallin kellarista, jonne suurin osa vedestä on kertynyt.

– Reilu pari metriä siellä on vettä, Lempinen kertoo.

Halli on parhaillaan remontissa, joten kellari oli Lempisen mukaan tyhjillään. Kellariin tulvineen veden aiheuttamista vahingoista ei tuoreeltaan ollut arviota.

Helsingin Hämeentielle on tulvinut putkirikon takia runsaasti vettä. Tielle pulpunnut vesi on muodostanut Hakaniemen kauppahallin kohdalle allasmaisen alueen.

Liikenne on kokonaan poikki Hakaniemen kauppahallin kohdalta Neljännelle linjalle asti. Poliisi ohjaa liikennettä.

Pumppaustyöt kestävät tunteja

Vettä on mennyt lisäksi joidenkin asuinkiinteistöjen kellareihin. Lempisen mukaan kiinteistöjen kellarit näyttävät kuitenkin selvinneen suhteellisen vähällä.

– Muutamia senttejä vettä oli muutaman talon kellarissa.

Pelastuslaitoksen mukaan vesivahingon syy ei ole vielä selvinnyt varmuudella. Putkirikon syyksi arvioitiin aiemmin putkeen osunutta kaivinkonetta, mutta viimeisimmän Lempisen saaman arvion mukaan syynä ovat maansiirtotyöt.

– Käsittääkseni tässä onkin käynyt niin, että maansiirtotöitä tehtäessä maa on elänyt sen verran, että putki on siinä kärsinyt. Vanhat putket pettävät hyvin nopeasti, kun maa elää kaivaus- tai louhintatöitä tehtäessä, Lempinen sanoo.

Lempinen arvioi kymmenen aikaan illalla, että pumppaustyöt kestävät vielä tuntien ajan. Seuraavaksi vuotokohta kaivetaan esille, jotta rikkoutunut putki voidaan korjata.

– Huomenna katutyöt varmaan taas jatkuvat, Lempinen arvioi.

Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) varoitti yhdeksän aikaan illalla, että putkirikko voi aiheuttaa vedenjakeluhäiriöitä laajallakin alueella. Kymmenen jälkeen illalla vedenjakeluhäiriöt näyttivät kuitenkin rajoittuneen muutamaan kiinteistöön Hämeentiellä.

– Muilla alueen kiinteistöillä voi esiintyä sameutta vedessä. Jos hanavesi on sameaa, tulee kylmää vettä juoksuttaa kunnes se on kirkasta. Jos noin 15 minuutin juoksutus ei paranna veden laatua, ota yhteyttä huoltoyhtiöön, HSY ohjeisti.

Yhteyttä voi ottaa HSY:n vesihuollon vikailmoitusnumeroon 09 1561 3000.

Hämeentien tulva
Anna Lehmusvesi / Yle

Lue myös:

Laaja vesivahinko Kalliossa Helsingissä – vahinkoja kärsi 15 rakennusta, osa kellareista oli piripintaan täynnä