Hyppää sisältöön

Ministeriö lopetti "kissateurastamonsa" Yhdysvalloissa – kissoja käytettiin eläinkokeissa vuosikymmenten ajan

Ministeriötä on syytetty myös kissojen syöttämisestä kissoille. Kissojen avulla tutkittiin raskauden aikana vaarallista toksoplasmoosia.

Kissakokeet pöyristyttivät monia Yhdysvalloissa. Nämä kissanpennut on kuvattu Saksassa vuonna 2015. Kuva: Patrick Pleul / EPA

Yhdysvaltain maatalousministeriö ilmoittaa lopettavansa (siirryt toiseen palveluun) kissojen käytön toksoplasmoosin tutkimisessa. Asiasta kertovat muun muassa yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun) ja televisiokanava NBC verkkosivuillaan (siirryt toiseen palveluun).

Toksoplasmoosi on alkueläimen aiheuttama infektio (siirryt toiseen palveluun). Toksoplasma lisääntyy kissojen suolistossa.

Kissakokeista nousi meteli viime vuoden keväällä, kun eläinkokeita vastustava järjestö selvitti, että ministeriö on tehnyt Marylandissa sijaitsevassa laboratoriossaan kissakokeita vuodesta 1982.

White Coat Waste Projectin mukaan (siirryt toiseen palveluun) kokeissa on tapettu yhteensä yli 3 000 kissaa.

Testeissä kissoille syötettiin loisten saastuttamaa lihaa. Loisten munat kerättiin muita kokeita varten ja kissat tapettiin tutkimuksen jälkeen. Eläinystävien mielestä eläimet olisi pitänyt hoitaa ja antaa yksityiskoteihin.

Kissakokeiden lopettamisesta tehtiin sekä republikaanien että demokraattien tukema lakialoite. Ministeriön mukaan kissoihin ei ole tartutettu toksoplasmaa eikä niitä ole lopetettu syksyn 2018 jälkeen.

Tutkimuskeskusta on nimitetty kissanpentuteurastamoksi.

Nyt ministeriö lupaa, että jäljelle jääneet 14 koekissaa – joille tautia ei ole tartutettu – annetaan ministeriön työntekijöille.

Verorahoitteisia eläinkokeita vastustava White Coat Waste Project riemuitsi vuoden kestäneen kampanjoinnin tuloksista Twitterissä.

Uhka raskaana oleville naisille

Toksoplasma voi tarttua kissaan, jos se syö saastunutta raakaa lihaa. Ihminen voi saada taudin esimerkiksi kissan ulosteiden kautta (siirryt toiseen palveluun). Raskauden aikana tauti voi olla vakava uhka sikiölle.

Yhdysvaltain maatalousministeriön kokeet ovat saaneet lähiaikoina osakseen huonoa julkisuutta.

WCW julkaisi pari viikkoa sitten raportin (siirryt toiseen palveluun), jonka mukaan ministeriö on ostanut Aasiasta kissoja ja koiria, tappanut ne ja syöttänyt niitä eläinkoekissoilleen.