Hyppää sisältöön

Hovioikeus tuomitsi Axl Smithin salakatseluvyyhdin tuomarin sakkoihin – uhrien nimiä päätyi toimituksiin

Tuomarin mukaan nimiä jäi tuomiosta salaamatta ihmimillisen erehdyksen vuoksi.

Helsingin käräjäoikeus toimitti Axl Smithin salakatseluvyyhdin tuomion helmikuussa 2017 useille uutistoimituksille. Tuomioon oli jäänyt uhrien nimiä vaikka ne oli määrätty salassa pidettäväksi. Kuva: Jarno Kuusinen / AOP

Helsingin hovioikeus on tuominnut Helsingin käräjäoikeuden tuomarin sakkoihin tuottamuksellisesta virkasalaisuuden rikkomisesta Axl Smithin salakatselujutun tuomion julkistamisessa.

Tuomarin virheen vuoksi tiedotusvälineille toimitettiin tuomio, johon sisältyi salakatseluvyyhdin uhrien salattuja nimiä

Hovioikeus katsoo, että käräjäoikeudessa tuomion laatimisessa käytössä olleen järjestelmän ongelmat olivat osin mahdollistaneet sen, että käräjätuomari oli luullut salassapitomerkintöjen olleen kunnossa. Käräjätuomari oli myös pyrkinyt korjaamaan virheensä heti sen havaittuaan.

Hovioikeus katsoi, että oikeudenmukainen seuraamus virkasalaisuuden rikkomisesta on 25 päiväsakon suuruinen sakkorangaistus, yhteensä 1 450 euroa.

Tuomari päätti itse nimien salaamisesta

Käräjäoikeus tuomitsi Smithin seksikumppaniensa salakuvaamisesta ja tallenteiden esittelystä useille ihmisille. Käräjäoikeus lähetti tuomion helmikuussa 2017 pyynnöstä useisiin uutistoimituksiin.

Tuomari kiisti syyllistyneensä rikokseen. Hänen mukaansa asiassa oli tapahtunut inhimillinen virhe kun muutama kohta laajasta tuomiosta jäi salaamatta. Hän kuitenkin myönsi vastuun salausmerkinnöistä olleen hänellä.

Tuomari määräsi itse oikeudenkäynnissä uhrien nimet ja tunnistetiedot salassa pidettäviksi.

Syytteen nostamisesta tuomaria vastaan päätti apulaisoikeuskansleri. Jutussa oli asianomistajina seitsemän Axl Smithin salakatseluvyyhdin uhria.

Hovioikeus velvoitti valtion käräjätuomarin työnantajana maksamaan neljälle uhrille korvausta kärsimyksestä kullekin 1 000 euroa heidän vaatimuksensa mukaisesti.

Käräjäoikeuden Smithille langettama tuomio ei muuttunut hovioikeudessa. Helsingin hovioikeus tuomitsi marraskuussa 2017 Smithin vuoden ja kahden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen.

Smith tuomittiin 30 salakatselusta, neljästä kunnianloukkauksesta sekä kahdesta yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Uhreja oli yhteensä 29.

Lue lisää:

.
.