1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saudi-Arabia

Saudiarabialaisen murhatun toimittajan lapset saattavat saada jopa kymmenien miljoonien verirahat

Lapset ovat jo saaneet miljoonatalot. Neljästä lapsesta vain yksi asuu Saudi-Arabiassa.

Saudi-Arabia
Mielenosoittaja piti Jamal Khashoggin kuvaa Istanbulissa lokakuussa 2018. Vasemmalla puolella toinen mielenosoittaja oli pukeutunut Saudi-Arabian kruununprinssiä esittävään naamariin.
Mielenosoittaja piti Jamal Khashoggin kuvaa Istanbulissa lokakuussa 2018. Vasemmalla puolella toinen mielenosoittaja oli pukeutunut Saudi-Arabian kruununprinssiä esittävään naamariin. Erdem Sahin / EPA

Murhatun sauditoimittajan Jamal Khashoggin lapset saattavat saada jopa kymmenien miljoonien dollareiden korvaukset isänsä kuolemasta.

Yhdysvaltalaislehti Washington Post kertoi tiistaina (siirryt toiseen palveluun), että Khashoggin neljä lasta ovat jo saaneet miljoonatalot ja 10 000 dollarin kuukausittaisia elatusmaksuja. Tämän lisäksi kuningaskunta saattaa vielä maksaa lapsille jopa kymmenien miljoonien dollarien korvaukset.

Uutiskanava CNN:n mukaan (siirryt toiseen palveluun) perhe saattaa saada yhteensä noin 70 miljoonaa dollaria, jos mukaan lasketaan mahdollisesti Khashoggin murhasta syytettyjen oikeudenkäynnin jälkeen maksettavat miljoonat.

Khashoggin murhasta on nimetty 11 epäiltyä, joista viisi on saanut syytteet. Tuomio olisi kuolema.

Jos miehet tuomittaisiin kuolemaan, Khashoggin perheellä olisi islamilaisen sharia-lain ja saudikäytäntöjen mukaan mahdollisuus armahtaa kuolemaantuomitut vastineeksi "verirahoista", CNN kertoo. Jos tuomituilla ei rahoja olisi, apuun voisi astua valtio.

Khashoggilla on kaksi poikaa ja kaksi tytärtä.

Murhattiin konsulaatissa

Khashoggi murhattiin Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa viime vuoden lokakuussa. Hän oli hakemassa avioliittoa varten tarvittavia papereita. Khashoggi oli kuollessaan 59-vuotias.

Esimerkiksi YK on päätynyt siihen, että murhasta olivat vastuussa Saudi-Arabian viranomaiset. Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelun CIA:n mukaan murhan määräsi Saudi-Arabian kruununprinssi Mohammed bin Salman. Saudi-Arabia kiistää yhteyden.

Rahojen tarkoituksena on Washington Postin mukaan taata, että lapset ovat mahdollisimman hiljaa isänsä murhasta.

Toistaiseksi lapset eivät ole kritisoineet Saudi-Arabian kuningashuonetta, vaikka Khashoggin murha on herättänyt laajaa kansainvälistä keskustelua ja julkista paheksuntaa Saudi-Arabiaa kohtaan.

Washington Postin haastattelema saudiviranomainen kielsi, että rahojen vastineeksi lasten pitäisi pysyä hiljaa. Virkailijan mukaan maassa on tapana tukea taloudellisesti väkivaltaisten rikosten tai luonnonmullistusten uhreja.

Kaikki neljä lasta ovat saaneet lähekkäin sijaitsevat talot Jeddasta. Suurimman sai vanhin poika, pankkiiri Salah Khashoggi. Hän on Washington Postin mukaan ainoa lapsi, joka aikoo jatkaa elämäänsä Saudi-Arabiassa. Muut asuvat Yhdysvalloissa.

Lue lisää:

Sauditoimittaja Khashoggi oli monikasvoinen – eliittisuvun poika kulki maailmalla Afganistanista Yhdysvaltoihin mutta maksoi lopulta hengellään kuningashuoneen arvostelusta

Journalistin katoaminen nosti valokeilaan Trumpin saudibisnekset jahtikaupoista luksusasuntoihin – Yhdysvaltain ja Saudi-Arabian erityissuhteella on pitkä tausta

Lue seuraavaksi