1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saamelaiset

Helsingin saamelaisyhdistys lopettaa toimintansa talousvaikeuksien takia

City-sámit ry. joutui vaikeuksiin huonon taloudenpidon ja hallinnon vuoksi.

saamelaiset
City-Sámit
City-sámit -yhdistys järjesti Poro pop up -tapahtuman 2014.City-Sámit

HelsinkiPääkaupunkiseudun saamelaisyhdistys City-sámit ry. lopettaa toimintansa. Yhdistys on joutunut pahoihin taloudellisiin vaikeuksiin, koska siltä peritään takaisin lähes 70 000 euroa sen saamia tukirahoja.

Takaisin peritään Helsinkiin suunnitellun saamelaiskulttuurikeskuksen tukea. Opetusministeriön mukaan niitä on käytetty osin tukiehtojen vastaisesti.

Saamelaiskäräjät puolestaan perii yhdistykseltä takaisin kielipesän toiminnan tukea samasta syystä. Kielipesä Máttabiegga jouduttiin sulkemaan Saamelaiskäräjien lopetettua sen rahoituksen viime vuonna.

Viikonloppuna pidetyssä vuosikokouksessa City-sámit ry. päätti lopulta lakkauttaa toimintansa kokonaan talous- ja hallintovaikeuksien vuoksi. Päätös joudutaan tekemään sääntöjen mukaan vielä uudelleen toisessa yleisessä kokouksessa.

Lisäksi vuosikokous päätti, että yhdistys tekee tutkintapyynnön kahden henkilön toiminnasta, joka on yhdistyksen mukaan aiheuttanut sille huomattavaa taloudellista vahinkoa. Talousepäselvyydet koskevat vuosia 2014–2017.

Henkilöt, joiden toiminnasta yhdistys päätti tehdä tutkintapyynnön, eivät ole toimineet yhdistyksessä enää kevään 2016 jälkeen.

Takaisinperinnän seuraukset vielä epäselviä

City-sámit ry. on ilmoittanut opetus- ja kulttuuriministeriölle, että sillä ei ole varoja takaisin perittävän summan maksamiseen. Tästä syystä ministeriö on yhdistyksen mukaan käynnistämässä ulosottoprosessin.

Saamelaisyhdistyksellä ei ole tietoa, millaisiin toimiin ministeriö ryhtyy, kun ulosoton kauttakaan summaa ei saada perityksi takaisin. Ministeriö suostui jo kertaalleen pienentämään takaisin perittävää summaa, mutta se ei suostunut saamelaisyhdistyksen pyyntöön luopua takaisinperinnästä kokonaan.

City-sámit neuvottelee Saamelaiskäräjien kanssa kielipesän tukirahojen takaisinperinnästä. Yhdistyksellä on vielä mahdollisuus antaa kuulemisprosessissa oma vastineensa käräjien takaisinperintäpäätökseen.

3.4.2019 klo 12:32 Korjattu vuodet, joina väärinkäytösten epäillään tapahtuneen, ja lisätty tieto siitä, että epäilynalaiset henkilöt eivät toimi enää yhdistyksessä.

Lue lisää

City Sámit -searvvi heaittiheames mearridedje vuosttas háve – ruhtamoivvis áigot dahkat dutkanbivdaga bolesii

City-Sámit selvittää saamelaisten kulttuurikeskuksen perustamista Helsinkiin

City-Sámit: Tavoitteena saamenkielinen luokka Helsinkiin syksyksi 2015

City-Sámit -yhdistyksen kielipesäkartoitus on alkanut internetissä

Lue seuraavaksi