1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Jyväskylässä 150 metrin jono – Ennakkoäänestys eduskuntavaaleissa alkoi vilkkaammin kuin neljä vuotta sitten

Seuraa eduskuntavaalien ennakkoäänestysintoa Ylen vertailutietojen avulla.

Opiskelijoita Postitalolla Helsingissä 3. huhtikuuta. Tempaus muodosti äänestyspaikoille jonoja. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on alkanut vilkkaammin kuin vuoden 2015 eduskuntavaaleissa.

Nyt ensimmäisenä ennakkoäänestyspäivänä äänesti 5,6 prosenttia äänioikeutetuista. Neljä vuotta sitten ennakkoäänen antoi yhteensä 4,6 prosenttia äänioikeutetuista koko ensimmäisen ennakkoäänestyspäivän aikana.

Äänensä oli keskiviikkona antanut 237 390 äänestäjää.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Opiskelijatempaus ruuhkautti äänestyspaikkoja

Opiskelijajärjestöjen yhteinen tempaus aiheutti jonoja kaupungeissa. Koulutuskysymyksille huomiota hakevassa tempauksessa opiskelijat muodostivat tarkoituksellisesti ruuhkaa äänestämällä joukolla ennakkoon puolenpäivän aikaan.

Eniten opiskelijoita jalkautui Jyväskylään yliopiston omalle äänestyspaikalle, missä jono oli 150-metrinen, sanoo Suomen Ylioppilaskuntien liitto tiedotteessa. Helsingissä ja Turussakin jonolle tuli mittaa kuutisenkymmentä metriä.

Tapahtuma järjestettiin keskiviikkona myös Lappeenrannassa, Porissa, Raumalla, Joensuussa, Tampereella, Oulussa ja Espoossa.

Viime eduskuntavaalit toistaiseksi vilkkain ennakkoäänestyksessä

Vuoden 2015 eduskuntavaaleissa äänensä antoi ennakkoon 31,9 prosenttia äänioikeutetuista. Tuo oli alustava tieto ennakkoäänestysviikon päätteeksi. Oikeusministeriön ennakkotieto täydentyi myöhemmin 32,3 prosenttiin.

Ennakkoäänestys oli vuoden 2015 vaaleissa vilkkaampaa kuin koskaan aiemmin eduskuntavaaleissa. Suomessa pysyvästi asuvista vajaa puolet äänesti ennakkoon, koska vaalien lopullinen äänestysprosentti oli 70,1 prosenttia.

Vuoden 2011 eduskuntavaaleissa äänesti ennakkoon 31,2 prosenttia äänioikeutetuista viimeisen ennakkoäänestyspäivän iltana tilastoituna. Ennakkotieto täydentyi myöhemmin 31,7 prosenttiin.

Ennakkoäänestyspäivien määrä on pysynyt samana viime vaalien aikana

Voit seurata ennakkoäänestyksen vilkkautta myös oikeusministeriön tulossivuilta (siirryt toiseen palveluun).

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys alkoi siis tänään keskiviikkona ja kestää ensi viikon tiistaihin. Myös lauantaina ja sunnuntaina voi äänestää ennakkoon, mutta äänestyspaikkojen aukioloajat saattavat vaihdella arkipäiviin verrattuna.

Täältä löydät ennakkoäänestyspaikkojen (siirryt toiseen palveluun) tiedot.

Ennakkoäänestyspaikkoja on kunnantaloissa, kirjastoissa, kauppakeskuksissa ja posteissa.

Juttua täydennetty 3.4. kello 21.05. Lisätty tuoreimmat tiedot ennakkoäänestyksen vilkkaudesta. Grafiikkaa täydennetty 4.4. klo 16.50.

LUE LISÄÄ:

Ennakkoäänestys alkaa tänään, ja näin se hoituu: selvitä oman ehdokkaasi numero ja ota mukaan kuvallinen henkilöllisyystodistus

Tee Ylen vaalikone (siirryt toiseen palveluun)!

Ylen vaalijuttuja koottuna

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: lue faktantarkistus

Veikkaa vaalitulos ja voita puoluepomo sänkyysi pehmeänä tyynynä