Michael Jackson -kohudokumentti ruuhkautti apupuhelimet – Soittajissa myös naisia ja isiä, jotka ovat huolissaan kiinnostuksestaan lapsiin

Dokumentti nosti esiin vaiettuja kokemuksia seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja pelkoa pedofiiliksi muuttumisesta.

lasten seksuaalinen hyväksikäyttö
Nuori poika katsoo ikkunasta ulos
Nuori poika katsoo ikkunasta ulos.AOP

– Äärettömän mielenkiintoinen ilta, huokaa seksuaaliterapeutti Roni Grinberg työntäyteisen puhelinpäivystyksen jälkeen.

Grinberg vastasi Sexpo-säätiön päivystysnumeroon samaan aikaan, kun Ylen Docventures -erikoislähetys pureutui lapsikohteiseen seksuaaliseen mielenkiintoon.

Erikoislähetyksessä esitettiin edesmenneen laulaja Michael Jacksonin lapsiin kohdistunutta seksuaalista hyväksikäyttöä käsittelevä dokumentti Leaving Neverland. Lisäksi aiheesta keskusteltiin suomalaisten asiantuntijoiden kanssa illan aikana.

Useat apua ja neuvoa tarjoavat järjestöt päivystivät illalla poikkeuksellisen pitkään. Järjestöistä kerrotaan, että keskusteluavulle oli runsaasti tarvetta. Seksuaalista hyväksikäyttöä tai väkivaltaa kohdanneiden tukijärjestö Suomen Delfins auttoi illan aikana kymmeniä ihmisiä chatin kautta.

– Noin puolet yhteyttä ottaneista puhui asiasta ensimmäistä kertaa. Odotamme myös, että yhteydenottoja tulee lähiaikoina lisää, kun ihmiset keräävät rohkeutta siihen, kertoo Suomen Delfinsin toiminnanjohtaja Liisa Kaukio-Rasilainen.

Asioiden nimeäminen ja niistä puhuminen lisäävät hyvinvointia

Seksuaaliterapeutti Roni Grinbergin mielestä onkin erittäin hyvä, että omasta seksuaalisesta mielenkiinnostaan huolestuneet uskaltavat ottaa yhteyttä avuntarjoajiin. Vaikean aiheen puiminen asiallisesti julkisuudessa voi toimia tarvittavana sysäyksenä avun hakemiseen.

– Osa soittajista puhui ensimmäistä kertaa elämässään esimerkiksi omasta lapsuudessa tapahtuneesta hyväksikäytöstään. Asian sanominen ääneen herätti vahvoja tunnereaktioita. On helpottavaa saada puhua vaikeista asioista ilman, että joku tuomitsee tai kauhistuu.

Lue myös: Faktaa ja taustaa dokumentin katsomiseen: Pop-ikonia hyväksikäytöstä syyttävät pojat pääsevät ääneen

Mannerheimin Lastensuojeluliitossa vastattiin sekä puhelimeen että chattiin tulleisiin kysymyksiin. Yhteydenottajat olivat lähinnä nuoria aikuisia. Auttavien puhelinten päällikkö Tatjaana Pajamäki kiittää aiheen tuomista julkiseen keskusteluun.

– Teema on puhututtanut lapsia ja nuoria jo ainakin kymmenen vuotta. Siitä puhuminen julkisuudessa madaltaa kynnystä avun pyytämiseen ja parantaa vanhempien kykyä huomata muutokset lapsen hyvinvoinnissa.

Osa hyväksikäytetyistä pelkää itse muuttuvansa pedofiiliksi

Lapsiin kohdistuva seksuaalinen mielenkiinto ei sellaisenaan ole rikos, mutta mahdolliset teot ovat. Koska aihe on moraalisesti niin vaikea ja herkkä, monet eivät uskalla puhua ajatuksistaan kenellekään. Asiaan liittyvä stigma eli häpeäleima on hyvin vahva.

Sexpo on aloittanut lapsiin kohdistuvia seksuaalirikoksia ehkäisevän SeriE -hankkeen (siirryt toiseen palveluun) yhdessä kriminaalihuollon tukisäätiön kanssa. Sexpon päivystyspuhelimeen tuli eniten puheluita miehiltä, joilla on omia lapsia.

– Moni heistä oli joutunut itse lapsena kokemaan seksuaalista väkivaltaa, ja nyt omia lapsia saatuaan heitä huolestutti voiko heistä itsestään tulla pedofiileja, kertoo seksuaaliterapeutti Roni Grinberg.

Tällainen huoli on yleensä turha, mutta näin kokevien kannattaa puhua huolestaan jollekin ammattilaiselle. Selvittämättömät asiat omassa menneisyydessä voivat aiheuttaa turhaa stressiä ja pahoinvointia. Ne heijastuvat sitten helposti perhe-elämään ja perheenjäsenten välisiin suhteisiin.

Vahva häpeä estää naisia hakemasta apua

Pedofiliset tunteet tunnistetaan yleensä jo nuoruudessa. Siksi varsinkin nuorten kuuleminen ja auttaminen on erityisen tärkeää paitsi asianosaisen oman hyvinvoinnin, myös rikosten ennaltaehkäisyn kannalta.

– Meille soittaneet nuoret pelkäsivät, että itse koettu hyväksikäyttö tekee heistä pedofiileja. Moni koki häpeää ja syyllisyyttä tapahtumista. Ihmismieli toimii niin, että uhri helposti alkaa syyllistää itseään, Grinberg selittää.

Päivystysvuoron aikana yksi asia ylitse muiden yllätti terapeutinkin.

– Soittajissa oli aika monta naista, jotka pelkäsivät olevansa pedofiileja. Naiset on tässä asiassa ehkä vielä enemmän stigmatisoitu kuin miehet.

Roni Grinberg oli hyvin vaikuttunut siitä, miten rehellisesti soittajat uskalsivat asioistaan puhua. Meistä jokaisella on tarve tulla kuulluksi ilman tuomitsemista, kunhan kyse ei ole rikollisesta toiminnasta.

Myös tarve tehdä oikein on vahva. Avun hakeminen itseä huolestuttaviin mieltymyksiin on rohkea ja vastuullinen teko.

Lue lisää:

Kaipaatko sinä apua? Ota yhteys!

Docventures: Michael Jackson dokumentti Leaving Neverland (Areena)

Faktaa ja taustaa dokumentin katsomiseen: Pop-ikonia hyväksikäytöstä syyttävät pojat pääsevät ääneen

Pedofiliaa ei voi parantaa, mutta sitä voi hoitaa – arviolta 40 000 suomalaista kokee seksuaalista kiinnostusta lapsiin