Mysteeriostaja sijoitti 100 miljoonaa dollaria bitcoiniin: virtuaalivaluutan nousu tasaantui

Bitcoinin arvo oli viime kuukaudet pysynyt aiempaan verrattuna melko vakaana.

kryptovaluutta
Kuvassa on tummalla taustalla jäätynyt huurteinen bitcoin - kolikko
AOP / Yle Uutisgrafiikka

Virtuaalivaluutta bitcoin loikkasi tiistaina yllättävään nousuun ja nousi korkeimpaan arvoonsa viimeisen viiden kuukauden aikana. Yllättävän nousun taustalla oli samanaikainen iso osto, joka tehtiin kolmesta eri kauppapaikasta.

Bitcoinin arvo on ollut noin 4 000 dollarin tuntumassa, mutta tiistainen iso osto nosti arvoa hetkellisesti jopa 20 prosenttia yli 5 000 dollariin. Myöhemmin päivällä kovin nousu kääntyi hienoiseen laskuun.

Bitcoin on pysynyt viime kuukausiin nähden korkeassa arvossa myös tänään keskiviikkona. Iltapäivällä sen arvo oli 4 961 dollaria (4 430 euroa).

Tuntematon ostajataho on tarvinnut hankintaan lähes 100 miljoonaa dollaria, kun tämä on ostanut noin 20 000 bitcoinia. Kryptovaluuttayritys BCB Groupin edustaja kommentoi Reutersille, että yksittäinen tilaus oli algoritmeillä jaettu kolmelle eri kauppapaikalle.

Suurostaja pysynyt mysteerinä

Reutersin analyytikkolähteiden mukaan ei ole tullut ilmi mitään tarkempia tietoja siitä, kuka suurostaja on ja miksi tämä on halunnut tehdä kerralla huomattavan ostoksen.

Bitcoinin arvoon voi yksittäisen ison oston myötä vaikuttaa se, että kauppaa tekevät tietokoneohjelmat reagoivat tähän isoon kauppaan ja alkavat niin ikään tehdä ostoja. Tämä taas johtaa hinnan kallistumiseen.

– Bitcoin-markkina muiden kryptomarkkinoiden ohella on yhä pientä suhteessa muihin markkinoihin, ja tunteikasta, kuvaili lohkoketjuteknologiaan sijoittavan ja konsultoivan Kenetic Capitalin edustaja Bloombergille (siirryt toiseen palveluun).

Hän ei nähnyt eilisessä arvonnousussa mitään aiemmista liikkeistä poikkeavaa.

Bitcoinin markkinat ovat tiistaita ennen olleet viime kuukaudet melko rauhallisia. Bitcoinin arvo on liikkunut 3 300 ja 4 200 dollarin välimaastossa.

Viime vuonna Bitcoinin ja monien muiden kryptovaluuttojen kurssit nousivat korkealle, mutta loppuvuodesta bitcoinin hintakupla puhkesi. Arvon vaihtelu oli muutoinkin nopeaa.

Tammikuun 2018 huipulla kaikkien kryptovaluuttojen yhteenlaskettu markkina-arvo oli noin 830 miljardia dollaria. Vuoden 2018 viimeisenä päivänä luku oli sulanut vajaaseen 130 miljardiin dollariin.

Isot sijoittajat varovaisina

Useimmat käyttäjät pitävät kryptovaluuttoja toistaiseksi spekulatiivisina sijoituskohteina. Joissain paikoissa niitä voi käyttää myös maksuvälineenä. Kryptovaluuttojen arvo muodostuu kysynnän ja tarjonnan perusteella kryptovaluuttapörsseissä.

Suuret sijoittajat ovat pääosin pysyneet poissa virtuaalivaluuttojen markkinoilta. Suursijoittajia ovat pitäneet poissa valuuttoihin liittyvät turvallisuusongelmat ja alan sääntelyn epävarmuus.

Hiljattain otsikoissa on ollut Japanissa käyty oikeudenkäynti, jossa bitcoineja välittäneen MtGox-kauppapaikan ex-johtaja aikoo valittaa saamastaan ehdollisesta vankeustuomiosta.

MtGox oli vielä vuonna 2014 suurin yksittäinen bitcoinien kauppapaikka, kunnes sen virtuaaliholveista hävisi 850 000 bitcoinia, joiden arvo tuolloin oli lähes puoli miljardia dollaria. Johtajan mukaan bitcoinit hävisivät tietovarkauden seurauksena. Oikeus tuomitsi ex-johtajalle kahden ja puolen vuoden tuomion datatietojen peukaloinnista.

Lue myös:

Kryptovaluuttojen verotus muuttuu oikeudenmukaisemmaksi – Tappioista tulossa vähennyskelpoisia

Ylen uutiselta näyttävä väärennös mainostaa bitcoin-huijausta – "Se, mikä kuulostaa liian hyvältä..."

Kanadalaiselta kryptopörssiltä kateissa yli 100 miljoonaa euroa – käyttäjät epäilevät, että perustaja lavasti kuolemansa Intiassa

Lähteet: Reuters