1. yle.fi
  2. Uutiset

Hovioikeus: Pahoinpitelytuomiosta katkeroitunut mies valmisteli ex-naisystävänsä ja tämän lasten vakavaa vahingoittamista, mutta oli syyntakeeton

Uhrit veivät jutun hovioikeuteen, kun syyttäjä ei valittanut

tuomiot

Nelikymppinen mies yritti saada kaksi muuta miestä vahingoittamaan vakavasti entistä naisystäväänsä ja tämän lapsia, Helsingin hovioikeus katsoi keskiviikkona antamassaan tuomiossa.

Hovioikeuden mukaan mies syyllistyi törkeän henkeen ja terveyteen kohdistuvan rikoksen valmisteluun. Hovioikeus arvioi asiaa toisin kuin käräjäoikeus, joka ei löytänyt näyttöä tarpeeksi vakavan rikoksen valmistelusta.

Törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voi tuomita vain, jos valmistelu on koskenut vähintään törkeää pahoinpitelyä. Valmistelurikosta onkin usein vaikea näyttää toteen.

Maksoi vankilatutulle 6 500 euroa

Mies ja nainen olivat seurustelleet lyhyen aikaa vuosina 2011–2012. Suhteen päättymisen jälkeen mies tuomittiin naisen pahoinpitelystä sakkoihin.

Hovioikeuden mukaan mies koki pahoinpitelytuomion vääräksi ja epäoikeudenmukaiseksi, ja katkeroitui siitä pahoin. Hän muun muassa palkkasi yksityisetsivän selvittämään naisen osoitteen sekä urkki tietoonsa lasten päiväkodin päivärytmin.

Miehen tuttava kertoi, että samaan aikaan mies alkoi puhua naisen ja lapsien vahingoittamisesta ja yritti saada hänet hankkimaan jonkun "hoitamaan homman". Tuttavan mukaan vuonna 2014 puheet pahenivat entisestään.

Mies jatkoi naisen häiritsemistä eri tavoin vuosina 2013–2015, mistä hänet tuomittiin vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen. Vankilassa ollessaan mies pyysi toista miestä vahingoittamaan vakavasti naista ja tämän lapsia. Mies oli hovioikeuden mukaan sopinut maksavansa väkivallanteosta 10 000 euroa, joista 6 500 euroa hän toimitti vankilatutulleen etumaksuna.

Käräjäoikeus: Väkivalta jäi epämääräiseksi

Käräjäoikeus katsoi kesällä 2017, että syytetyn muille miehille kuvailema fyysinen väkivalta jäi niin yleiselle ja epämääräiselle tasolle, ettei miehen voitu katsoa valmistelleen törkeää pahoinpitelyä. Syyttäjä tyytyi käräjäoikeuden tuomioon, mutta nainen ja hänen lapsensa valittivat hovioikeuteen.

Hovioikeuden mukaan mikään ei viitannut siihen, että miehen puheet olisivat olleet esimerkiksi vain karkeaa leikinlaskua. Hovioikeus katsoi, että mies yllytti useita kertoja tuttavaansa tekemään ex-naisystävälleen ja tämän lapsille niin vakavaa väkivaltaa, että teko olisi täyttänyt törkeän pahoinpitelyn kriteerit. Hovioikeuden mukaan myös rahojen maksaminen vankilatutulle muun asiassa esitetyn kanssa osoitti, että mies yritti tosissaan saada toisen miehen ryhtymään rikokseen.

Miehelle tehtiin hovioikeuskäsittelyn aikana mielentilatutkimus, jonka mukaan mies kärsii harhaluuloisuushäiriöstä ja hänen todellisuudentajunsa on ratkaisevasti vääristynyt. Koska tutkimuksen mukaan mies oli tekoaikaan syyntakeeton, hovioikeus ei tuominnut häntä rangaistukseen. Mies on tahdosta riippumattomassa hoidossa.

Lue seuraavaksi