Kuntatutkija ei yllättynyt Vaasan ja Mustasaaren liitoksen kaatumisesta

Åbo Akademin kuntatutkija Siv Sandberg arvioi, että nyt pitää yrittää palauttaa työrauha ja liitoksen vastustajien täytyy ottaa myös alueellista vastuuta.

kuntaliitokset
Siv Sandberg, kuntatutkija, Åbo Akademi
Kuntatutkija Siv SandbergYrjö Hjelt / Yle

Åbo Akademin kuntatutkija Siv Sandberg ei yllättynyt siitä, että Mustasaaren valtuuston hylkäsi liitoksen Vaasan kanssa. Oli jo ennalta tiedossa, että liitoksen vastustajia oli muutama enemmän kuin kannattajia.

Selvitysprosessia tarkkaan seuranneen Sandbergin mukaan kokous sujui yllättävänkin rauhallisesti, ottaen huomioon kuinka neuvoa-antavan kansanäänestyksen tulokseen on reagoitu.

– Valtuusto pystyi hoitamaan kypsästi tehtävänsä ja käymään sivistynyttä keskustelua, vaikka pelissä oli niin voimakkaita tunteita.

Aikaavievä prosessi vaikuttanut suhteisiin

Sandbergin on vaikea arvioida, miten päätökseen pettyneet nyt reagoivat ja toimivat. Kunnan pitäisi pystyä kuitenkin palauttamaan työrauha. Osapuoliin on kohdistunut jopa henkilöihin meneviä hyökkäyksiä, ja ihmisten väliset suhteet ovat kärsineet.

– Demokratiaan kuuluu myös, että pitää pystyä häviämään ja menemään eteenpäin. Se tarkoittaa että kaikkien osapuolten täytyy pyrkiä takaisin normaalitilaan. Koko prosessi on vienyt paljon aikaa ja energiaa.

Sandberg pitää viisaimpana, että liitoskysymyksen annetaan nyt jäädä hetkeksi sivuun. Usein tällaiset kysymykset kuitenkin nousevat uudelleen pintaan uudelleen, kun aikaa kuluu.

Jos Mustasaaren valtuutettujen riveissä on korjattavaa, niin on myös Mustasaaren ja Vaasan väleissä.

– Mustasaaren pitää pystyä osoittamaan, että he haluavat työskennellä Vaasanseudun hyväksi. Myös vastustajapuolella täytyy näyttää, että pystytään ottamaan alueellista vastuuta.

Mielenosoitukset tavallisia

Ennen valtuuston kokousta parisataa ihmistä oli kokoontunut keltaliiveissä virastotalon ulkopuolella. Se ei ole Sandbergin mukaan tavatonta tällaisissa kysymyksissä.

Hän muistelee, kun 1960-luvulla lääninhallitus oli päättämässä Ylihärmän ja Alahärmän yhdistymisestä, joka ei toteutunut. Härmästä tultiin suurin joukoin osoittamaan mieltä Vaasaan lääninhallituksen ulkopuolelle.

– Mustasaaren mielenosoitus oli suuri, mutta ei tavaton, kun liitoskysymys oli erityisesti vastustajille niin tärkeä.

Lisää aiheesta: Mustasaari sanoi "Ei kiitos" kuntaliitokselle

Mustasaari jatkaa itsenäisenä – Yle seurasi kokousta hetki hetkeltä