1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmavoimat

Ilmavoimien uusi komentaja kantaa ison vastuun hävittäjähankinnassa: "Puheena ollut 64 hävittäjää on suuruusluokaltaan oikea"

Ilmavoimien uusi komentaja Pasi Jokinen tahtoo ilmavoimien toimivan naapurimaiden kanssa samalla teknisellä ja toiminnallisella tasolla.

Kuva: Simo Pitkänen / Yle

Kolmatta päivää Ilmavoimia komentanut Pasi Jokinen linjaa Suomen tarvitsevan jatkossakin suorituskykyiset ilmavoimat.

– Täysmääräinen suorituskyky tarkoittaa sitä, että pystymme puolustamaan koko maata yhtäjaksoisesti monissa eri suunnissa yhtäaikaa. Se on se ilmavoimien tarve.

Jokinen korostaa sotilaspoliittisen tasapainon ylläpitämistä naapurimaiden kanssa.

– On tärkeää, että olemme vertailukelpoisia ja samalla teknisellä ja toiminnallisella tasolla kuin ympäröivät valtiot.

Jokisen komentajakauden näkyvimpiä tehtäviä on Ilmavoimien hävittäjähankinta Hornet-hävittäjien seuraajaksi. Uusi komentaja kantaa ison vastuun hankinnan suunnittelussa. Hornet-hävittäjät poistuvat käytöstä vuoteen 2030 mennessä.

– Puheena ollut 64 hävittäjää on suuruusluokaltaan oikea. Siitä lähdetään suunnittelua ja hienosäätöä tekemään. Hankinnassa huoltovarmuuden kannalta on keskeistä, että pystymme kansallisin voimavaroin tekemään kriittiset keskeiset asiat häiriötilanteiden sattuessa.

llmavoimien toimintaymäristöä Jokinen kuvaa Ukrainan kriisin jälkeen tällä hetkellä vakiintuneeksi.

– Krimin tapahtuminen jälkeen intensiteetti Itämeren alueella on kaikin puolin noussut maalla, merellä ja ilmassa. Mutta mitään erityisen yllättävää ei ole viimeisen vuoden aikana alueella tapahtunut.

Pohjoismaiden puolustusresursseja Jokinen arvioi aika ohuiksi ja se ajaakin valtioita hakemaan yhteistoimintamahdollisuuksia.

– Yhdessä ollaan yleensä aina vahvempia. Nyt rakennetaan yhteensopivia johtamisjärjestelmiä ja reaaliajassa tietoja vaihtavia tilannekuvajärjestelmiä. Mutta mitä varsinaisesti toiminallisesti tehdään yhdessä, se on tietysti poliitikkojen ja valtionjohdon päätettävissä, korostaa Jokinen.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ylensi prikaatikenraali Pasi Jokisen kenraalimajuriksi 1. huhtikuuta eli samana päivää, kun hän aloitti komentajana.

Iitissä syntynyt 51-vuotias Pasi Jokinen on ilmavoimien 21. komentaja. Hän siirtyy ilmavoimien komentajaksi Pääesikunnan valmiuspäällikön tehtävästä.

Ilmavoimien edellinen komentaja kenraalimajuri Sampo Eskelinen, 55, siirtyi suunnitellusti reserviin maaliskuun lopussa. Hän työskenteli ilmavoimien komentajana kesäkuusta 2017 alkaen.