Hyppää sisältöön

Sibeliustalon penkit menevät vaihtoon – pääsali remonttiin ja uusi sisäänkäynti rakenteille ensi vuonna

Muutoksilla halutaan parantaa istumismukavuutta pääsalissa ja kokoustilojen käyttöä kongressisiivessä.

Kaikki pääsaliin tehtävät muutokset on suunniteltava huolella, ettei Sibeliustalon ainutlaatuinen akustiikka muutu. Kuva: KOKO Lahti

Lahden Sibeliustaloon tehdään ensi vuonna remontti ja uudistuksia. Pääsalissa muun muassa vaihdetaan yleisön istuimet. Suunnittelussa on päädytty siihen, että pelkkiä pehmusteita ei kannata vaihtaa.

– Istuinten ergonomiakin on ollut vähän huono. Käsinojat ovat korkeat, ja niissä joutuu istumaan pahassa asennossa. Penkkien muuttaminen tulisi yhtä kalliiksi kuin uusien hankkiminen, kertoo tekninen johtaja Jukka Kaunisto KOKO Lahti -yhtiöstä.

Pääsalin muutokset puntaroidaan tarkasti, jotta salin ainutlaatuinen akustiikka ei muutu. Suunnitelmien tekemisessä on apuna Sibeliustalon alun perin suunnitellut arkkitehti Hannu Tikka.

Pääsalissa myös hiotaan katsomon puolen lattiaa. Lavan lattia pitää uusia, koska hiontavara alkaa olla lopussa. Suunnittelijoiden toiveissa ovat myös koneelliset orkesterikorokkeet, jotka saataisiin upotettua lattian sisään napista painamalla.

Kongressisiivelle uusi sisäänkäynti

Sibeliustalon kongressisiiven sataman puoleiselle seinustalle rakennetaan toinen sisäänkäynti. Järjestelyllä helpotetaan kokoustilojen myyntiä. Kokoustiloja ei voi nykyisin käyttää, jos Metsähallissa on yksityistilaisuus, koska kongressisiipeen kuljetaan Metsähallin kautta.

Ratkaisulla myös vähennetään pääsisäänkäynnin aulatilojen ruuhkaantumista.

Perusparannustyöt sulkevat osittain Sibeliustalon ovet osittain 25.4. – 22.9.2020. Metsähalli, Ravintola Lastu ja Puusepän tehtaan tilat ovat remontin aikana käytössä. Myös Finlandia-klubin keikat järjestetään tavalliseen tapaan.

Koko Lahden teknisen johtajan Jukka Kauniston mukaan muutosten ja uudistusten hinnasta ei vielä ole vielä tarkkaa arviota. Tämänhetkisten arvioiden mukaan niihin menisi runsas miljoona euroa, joka olisi saatava budjettiin.

.
.