Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitoksen kariutuminen jättää jälkensä kuntien suhteisiin

Nyt kuitenkin toivotaan jäitä hattuun ja kuntien yhteistyötä mietitään kun pöly on laskeutunut.

Vaasa
Mielenosoittajia Mustasaaren valtuustokokouksessa 2.4.2019
Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasassa Mustasaaren kunnanvaltuuston tiistainen päätös hylätä Vaasan ja Mustasaaren kuntaliitos on otettu pettyneinä vastaan. Vaikka päätöstä osattiin odottaa, silti liitoksen toteutumista pidettiin mahdollisena ja sitä toivottiin.

Vaasan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kim Berg (sd.) sanoo suoraan, että pettymys on iso.

– Meillä on ollut tiedossa, että Mustasaaressa on ollut koko ajan kaksi leiriä ja että voimasuhteet ovat olleet aika lailla tasan, mutta loppuun asti on ollut sellainen tunnetila, että liitos kuitenkin menisi läpi valtuustossa, sanoo Berg.

Kim Berg.
Kim BergYle/Johanna Ventus

Kuntaliitosselvityksen johtoryhmän puheenjohtaja Berg seisoo edelleen neuvottelutuloksen takana. Hän sanoo, että kuntaliitossopimusta viilattiin huolellisesti ja lopputulos oli hyvä.

– Useampia satoja tunteja istuttiin ja oikeasti ja aidosti yritettiin saada aikaiseksi sopimus, jolla voitaisiin rakentaa uutta kuntaa.

Vaasassa mietinnän paikka

Kim Berg toteaa, että Vaasassa ollaan nyt uudessa tilanteessa. Kuntaliitos oli tärkeä palikka kaupungin kasvustrategiassa.

– Vaasassa on voimakas kasvustrategia, joka velvoittaa meidät kasvamaan kaupunkina ja myös siihen, että Vaasan seudusta tulee entistä elinvoimaisempi. Nyt kun kuntaliitosta ei tullut, meidän pitää rauhassa istua alas ja miettiä, miten tästä mennään eteenpäin ja aletaan uutta raidetta rakentamaan.

Sekä Mustasaaren että Vaasan puolella on arvioitu, että kuntaliitoksen kariutumisella on vaikutusta naapurusten suhteisiin.

Esimerkiksi liitosasian Mustasaaren valtuuston käsittelyyn halunnut RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo sanoo,että suhteiden korjaamiseen voi mennä aikaa pitkäänkin.

RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer Ingo
RKP:n valtuustoryhmän puheenjohtaja Christoffer IngoMerja Siirilä / Yle

Berg ei ihan näin negatiivisesti halua ajatella, mutta hän myöntää, että jälkensä liitosasiat varmasti jättävät.

– Onhan tässä ollut vähän rumaa peliä taustalla, mikä ei ole ollut missään mielessä mukavaa. Kyllä se varmasti jonkinlaisia arpia jättää.

Berg kehottaa nyt hengittämään pari viikkoa.

– Antaa pölyn laskeutua. Tässä on ollut aika lailla tunteet pinnalla aika monilla ja kun tunteet on pinnassa, niin ei kannata lähteä tekemään mitään isoja ratkaisuja.