Hyppää sisältöön

Välivuotta viettävien määrä vain kasvaa: Ylioppilaiden siirtyminen korkeakouluihin hidastui

Erityisesti nuorten naisten kohdalla näkyy nyt viipyilyä matkalla lukiosta jatko-opintoihin.

Opiskelijoita Helsingin yliopiston kirjastossa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Tuoreiden ylioppilaiden pääsy korkeakoulutukseen on hidastunut, kertoo Tilastokeskus Tieto&Trendit -julkaisussaan (siirryt toiseen palveluun). Ilmiö näkyy sekä ammattikorkeakouluissa että yliopistoissa:

  • Ylioppilasvuotena ammattikorkeakouluopintoihin siirtyviä oli vuonna 2017 lähes 10 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin. Opiskelijoista saman vuoden ylioppilaita oli 8,5 prosenttia. Aiemmin luku oli 18 prosenttia.
  • Vastaavasti yliopistoissa alemman korkeakoulututkinnon aloittaneita oli 12 prosenttiyksikköä vähemmän. Yliopistoissa vuonna 2017 aloittaneista saman vuoden ylioppilaita oli 28 prosenttia, kun kymmenen vuotta aiemmin sama luku oli 40 prosenttia.

Nuorten naisten korkeakoulutukseen meno on hidastunut enemmän kuin nuorten miesten. Syytä tähän ei tiedetä. Edelleen kuitenkin selvästi suurempi osuus naisista aloittaa korkeakouluopinnot kuin miehistä.

Tilastot kertovat siitä, että työurien pidentäminen ja nuorten työelämään siirtymisen nopeuttaminen ei ole onnistunut, vaikka asia on ollut pitkään koulutuspoliittisena tavoitteena.

Pääministeri Juha Sipilänkin (kesk.) hallituksen ohjelmassa tavoitteeksi asetettiin työurien pidentäminen alkupäästä muun muassa joustavoittamalla opintopolkuja.

Keväällä 2016 korkeakoulujen yhteishaussa otettiin käyttöön ensikertalaiskiintiö, jonka tarkoituksena oli helpottaa niiden pääsyä jatko-opintoihin, joilla ei ole vielä korkeakoulupaikkaa. Kiintiön vaikutus on kuitenkin jäänyt pieneksi.

Korkeakoulutukseen pääsy saattaa nopeutua lähivuosina, kun opiskelijavalintoja kehitetään parhaillaan kohti mallia, jossa vuodesta 2020 alkaen yli puolet paikoista täytetään pelkällä todistusvalinnalla. Yliopistojen kauppatieteellisellä alalla muutos tehtiin jo kevään 2018 valinnassa, ja tulokset ovat olleet hyviä.

Kansainvälisten vertailujen mukaan Suomessa aloitetaan korkea-asteen opinnot ja koulutuksesta valmistutaan keskimäärin vanhempina kuin monissa muissa EU- ja OECD-maissa.

Lue myös:

.
.