Jäät ottivat varaslähdön Päijänteellä – katso huikea kuva rantaan muodostuneesta muurista

luonto
Jäämuuri kuvattuna 29.3.2019 Asikkalassa.
Luonnossa viihtyvä Martti Valtonen ikuisti vaikuttavan jäämuodostelman 29.3. Karisalmessa Asikkalassa. Yleisön kuva / Martti Valtonen

Vaikka kuvasta voisi äkkiä niin päätellä, ei kyseessä ole Game of Thrones -fantasiasarjan Muuri. Sen sijaan kyseessä on lahtelaisen Martti Valtosen otos Päijänteeltä.

Valtonen otti kuvan varaslähdön ottaneista jäistä Asikkalan Karisalmen rannalta maaliskuun lopussa. Nyt muodostelma on luultavimmin muuttanut muotoaan lämpimien päivien seurauksena. Mittaa muodostelmalla on melkein miehen verran. Valtonen arvio näkemäänsä vallia keskimäärin 150 senttimetrin korkuiseksi.

Jäävalleista kiinnostuneilla pitää suhtautua luonnon ilmiöön kunnioituksella. Valtonen neuvoo jääbongareita varovaisuuteen, sillä jää liikkuu valtavalla voimalla ja valli voi kaatua päälle, ellei ole valmiina hyppämään nopeasti sivuun. Jäille ei ole muutenkaan enää asiaa Etelä-Suomessa, joten jäämuodostelmia kannattaa katsella jalat rannan puolella.

Lähetimme otoksen Ylen radion luonto-ohjelmien tuottajalle Asko Hauta-aholle. Hän kertoo nähneensä monenlaisia jäämuodostelmia, mutta yhtä järjestelmällistä jäävallia ei ole hänen kohdallaan tullut aiemmin vastaan.

Jään pakkautuminen rantoihin kuuluu kevääseen, mutta usein jää muotoutuu epäsymmetriksi kasoiksi. Ilmiö on seurausta lauhasta ajanjaksosta, sitä seuranneesta myrskytuulesta ja pakastumisesta.

– Merellä ahtojää voi nousta jopa kymmeneen metriin, Hauta-aho mainitsee.

Oletko sinä nähnyt vaikuttavia jäämuodostelmia tänä keväänä? Lähetä kuvasi osoitteeseen lahti@yle.fi.

Lue myös:

Jäätä vain vähän – Lunta, vettä ja sohjoa reiteen asti: Suomen järvien jäätilanne heikoin vuosikymmeniin

Näin Suomen kevät etenee – katso Yle Luonnon kevätseurannan upeat kuvat paikkakunnittain!