Pirkanmaan kunnat yrittävät sitä, mikä Sipilältä jäi kesken

Pirkanmaalla yritetään synnyttää jopa maakunnallinen kuntien sote-malli.

sote-uudistus
Pirkanmaan kuntajohtajat koolla kokoushuoneessa
Jari Hakkarainen / Yle

Pirkanmaan kunnat valmistelevat sote-uudistusta nyt kuntapohjalta. Tarkoitus on hyödyntää maakuntahallinnon valmistelutyötä. Viestinä seuraavalle hallitukselle on se, että sisällölliset tavoitteet ja palvelujen järjestäminen ovat pääasia, eikä hallinnollisen pakkopaidan virkkaaminen.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuspaineet eivät ole hävinneet mihinkään, pikemminkin valtiojohtoisen rakenneuudistuksen odottelu lähes 14 vuotta on vaan siirtänyt ratkaisujen tekemistä.

Taipalsaaren terveyskeskuksessa sidotaan asiakkaan jalkaa
Pirkanmaan kunnat yrittävät paikata sitä, mikä hallitukselta jäi tekemättä. Maakunnallisen yhteistyön selvittäminen alkaa.Mikko Savolainen/Yle

Maakunnan kokoisia kuntien yhtymiä toimii jo pienissä, muutaman kunnan maakunnissa, kuten Etelä- ja Pohjois-Karjalassa.

Pirkanmaan kuntien johtajat kannattavat yhteisen kuntapohjaisen ratkaisun valmistelua, kunhan alueelliset erityispiirteet huomioidaan.

– Pirkanmaalla on lähdetty tekemään sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistusta palvelut edellä. Sen lähestymistavan voimme säilyttää ja viedä sen turvin työtä eteenpäin, vaikka hallitusohjelma toki määrittää uudistuksen reunaehdot, sanoo sote-muutosjohtaja Jaakko Herrala.

Pirkanmaan pikakokous laittoi pallon liikkeelle

Kuntavetoisen maakunnallisen yhteistyön aloituspallo potkaistiin liikkeelle tänään Tampere-talossa.

Tampereen pormestari Lauri Lyly kutsui 23 kunnan, eli jokaisen Pirkanmaan kunnan ja maakuntaan siirtyvän Kuhmoisten johtajat keskustelemaan sote-uudistuksesta muutaman päivän varoitusajalla. Kutsua noudatettiin täysimääräisesti.

Kuntien johtajat yrittävät vaikuttaa tulevaan hallitusohjelmaan yhdessä.

– Hallitusohjelmassa on määriteltävä sosiaali- ja terveyspalveluiden palvelulupaukset ja kriteerit, jotka taataan toteutuvan koko maassa yhdenvertaisesti. Hallitusohjelmassa ei pidä lukittautua yhteen rakenteeseen. Kunnilla pitää olla jatkossakin järjestämis- ja tuottamisvastuu. Valtionosuusjärjestelmää pitää uudistaa huomioimaan nykyistä paremmin eri alueiden soteen liittyvät palvelutarpeet, Pirkanmaan johtajat sanovat yhteisessä tiedotteessa.

Pirkanmaan kuntien johtajat kokoontuvat seuraavan kerran 29. toukokuuta.

Palvelut edellä uudistukseen

Terveyden- ja hyvinvointilaitoksen selvityksen mukaan Pirkanmaalla perusterveyden hoidon taso on kohtalainen, esimerkiksi 45 prosenttia kiireettömää hoitoa tarvitsevista pääsee perusterveydenhoitoon viikossa. Myös sosiaalipalvelut toimivat arvosanalla kohtalainen, mutta esimerkiksi lastenhuollon avohuollon asiakassuunnitelmia ei tehdä riittävästi.

Pirkanmaalla kuusi kuntaa vastaa sosiaali- ja terveyspuolen peruspalveluista itse ja 16 kuntaa on mukana vastuukunnissa.. Tällainen yhteistoimintasopimus on esimerkiksi Tampereella ja Orivedellä tai Sastamalalla ja Punkalaitumella.

Sastamalan kaupunginjohtaja *Jarkko Malmberg *on monen muun tavoin turhautunut maakuntauudistuksen kaaduttua. Aikaa ja vaivaa kului paljon. Hän toivoo, että nyt kuntien uudistusyrityksessä mennään toiminnot edellä.

Sastamalan kaupunginjohtaja
Sastamalan kaupunginjohtaja Jarkko Malmberg toivoo, että yhteistyö auttaa palvelujen järjestämisessä.Jari Hakkarainen / Yle

– Eli mietitään asioita palveluiden kautta. Millä tavoin pystytään resurssit yhdistämään ja tekemään tehokkaammin parempia palveluja Pirkanmaalla ja siinä yhteydessä mietitään organisoituminen, miten se hoidetaan.

Kokonaisuus on hyvä nähdä

Vaalikentillä vanhusten hoivan parantaminen on kiteytynyt keskusteluun hoitolaitosten henkilöstömitoituksesta. Lisää rahaa ja hoitajia lupaillaan turuilla ja toreilla.

Vanhustenhuoltoa on myös se, miten kunnissa panostetaan esimerkiksi kotihoitoon ja muihin hyvinvointiin vaikuttaviin tekijöihin.

– Olisi tärkeää, että ei puhuttaisi vain yhdestä osasta sitä palvelua, vaan puhuttaisiin koko palveluketjusta, Malmberg sanoo.

Malbergin mielestä yksittäisten korjausliikkeiden yli olisi nähtävä kokonaisuuksia.

– Ehkä se kriittisin kohta on se, kuinka paljon pystytään panostamaan ennaltaehkäisevään toimintaan, ettei energia mene myöhemmin siihen korjaavaan toimintaan. Se on myös tämän sote-uudistuksen olennainen osa,

Terveet ja hyvinvoivat ihmiset merkitsevät säästöjä sote-kustannuksissa.

– Kuvassa on nähtävä myös sivistystoimi, varhaiskasvatus ja esimerkiksi työllisyyden hoito.

– Sieltä löydetään niitä malleja, joilla ihmisille saadaan uudenlaisia polkuja elämälle.