1. yle.fi
  2. Uutiset

Tukholman Abba-museo on Helsingin musiikkimuseon esikuva, mutta sitä ei kannata matkia kaikessa

Abba-museossa langan päähän voi saada Fridan, mutta Helsingin syksyllä avautuva musiikkimuseo kehuu valjastavansa nykyteknologian elämysten tueksi.

museot
ABBA-museo
Abba-museon näyttelyssä pääsee Mamma Mia -elokuvan kulisseihin.Love Strandell/ABBA The Museum

TUKHOLMA Sininen, vanha raitiovaunu kolistelee Djurgårdenilla Gröna Lundin huvipuiston ohi. Se sivuuttaa Pop-talon nimeä kantavan rakennuksen, jossa toimii yksi Tukholman suosituista nähtävyyksistä, Abba-museo. Agnethan, Björnin, Bennyn ja Fridan (Anni-Frid) kulttuurinen perintö on pantu esille talon kellarikerrokseen.

Museon luova johtaja Ingmarie Halling kertoo, että Abba-museo on yksi Tukholman suosituimmista nähtävyyksistä. Väitettä on vaikea tarkistaa, sillä museo ei julkista vuosittaisia kävijämääriä. Museosta kerrotaan, että siellä on käynyt 1,6 miljoonaa vierasta sen jälkeen, kun museo avattiin toukokuussa 2013.

Nyt Helsingin Pasilaan rakennetaan uutta, yksityistä musiikkimuseota Fame, jonka toivotaan keräävän vuodessa noin 100 000 kävijää. Silloin siitä tulisi kannattava. Odotukset ovat korkealla.

– Famesta tulee ainutlaatuinen ja myös kansainvälisesti huippulaadukas museo, museon hallituksen puheenjohtaja Mikko Vanni hehkuttaa.

Tukholmassa odotetaan Helsingin sisarmuseon avajaisia. Toisin kuin ehkä Helsingissä, Tukholmassa musiikkimuseolle oli jo markkinarako.

– Tarpeeksi moni turisti ihmetteli Tukholmassa, missä on Abba-museo, joten asialle piti tehdä jotain, Halling sanoo.

Ingmarie Halling, Tukholma, 29.03.2019
Abba-museon luova johtaja Ingmarie Halling työskenteli Abban kanssa jo yhtyeen maailmankiertueilla 1970-luvulla. Hänen vastuullaan olivat puvustus ja maski.Antti Haanpää / Yle

Näköisnukkeja kellarissa

Abba-museoon laskeudutaan hotellin aulasta, jossa hengailee matkailijoita laukkuineen.

Museon ensivaikutelma hämmentää, sillä yhtyeen tarinaan liittyvät keskeiset elementit on pantu esille poikkeuksellisen vanhanaikaisesti.

Näyttelyssä on video, jolla Abba esittää Waterloon Eurovision laulukilpailussa Brightonissa vuonna 1974. Sieltä yhtye ponnahti maailmanmaineeseen. Vieressä seisoo neljä mallinukkea, joille on puettu viisuista tutut esiintymisasut.

Seuraavassa tilassa on kopio Polar-studiosta, jossa Abban tärkeimmät biisit äänitettiin. Osa äänitysstudion laitteista ja soittimista on alkuperäisiä. Studiota vastapäätä on kopio yhtyeen toimistosta, jonka ikkunasta avautuu aito järvimaisema. Laineet liplattavat videolla.

Abba-museon avajaiset.
Jessica Gow / EPA

Ennen kuin kierros perusnäyttelyssä päättyy levynkansiin, kultalevyihin ja vitriineissä oleviin esiintymisasuihin, museossa odottaa yllätys.

Vierailla on mahdollisuus esiintyä Abba-virtuaalihahmojen kanssa lavalla, ja se tuntuu hauskalta. Myös Helsinkiin avattava Fame-musiikkimuseo kehuu järjestävänsä "nostalgisia aikamatkoja soiviin muistoihin" nykyteknologian avulla.

Ennen kuin Abba-museo perustettiin Tukholmaan, Halling kuratoi kiertävän Abba-näyttelyn, joka sai maailmanensi-iltansa Lontoossa vuonna 2010. Näyttelyn yhtenä teemana oli Abba hajoamisen jälkeen.

Nyt Abba-museo on laajentunut Pop-talon kellarikerroksessa, ja uudessa näyttelytilassa kerrotaan projekteista, joissa yhtyeen jäsenet ovat olleet mukana itsenäisinä artisteina. Yksi niistä on muun muassa Svenska Teaternissa Helsingissä esitetty musikaali Kristina från Duvemåla, jonka Andersson sävelsi ja Ulvaeus kirjoitti.

Lisätila vapautui, kun Ruotsin Music Hall of Fame muutti pois Pop-talosta Esittävien taiteiden museoon Östermalmille.

– Se oli molemmille hyvä ratkaisu, Halling toteaa.

Abba-museon avajaiset.
Björn Ulvaeus omistaa Abba-museon yhtiökumppaneidensa kanssa.David Crump / AOP

Vastaa, jos puhelin soi

Abba-museota pyöritetään yksityisin varoin ja se näkyy lippujen hinnoissa. Aikuinen saa pulittaa siitä noin 25 ja lapset 10 euroa (7–15-vuotiaat).

Museon omistavat Björn Ulvaeus ja hänen liikekumppaninsa.

– Yksityisyys on sekä hyvä että huono asia, luova johtaja Halling sanoo.

Hyvällä hän viittaa talon hallintoon, joka on pieni, suoraviivainen ja nopea päätöksissään.

Huonolla hän tarkoittaa pääsylippujen hintaa. Kilpailu ihmisten vapaa-ajasta on kovaa, ja julkisella tuella toimivat museot Tukholmassa pystyvät pitämään pääsylippujen hinnat maltillisina.

Toisaalta osa matkailijoista valitsee Tukholman kohteekseen siksi, että siellä on Abba-museo. 75–80 prosenttia museon kävijöistä on ulkomailta.

– Vaikka kerromme ruotsalaista tarinaa, meidän täytyy ajatella näyttelyistä laveammin, Halling toteaa.

Sillä hän viittaa kansainvälisiin museovieraisiin.

Moni heistä olisi riemuissaan, jos he näkisivät edes vilauksen Abbasta. Se on yksi maailman menestyneimpiä yhteitä, jonka albumeja on myyty yli 380 miljoonaa kappaletta. Abba on jatkanut elämäänsä Mamma Mia -hittimusikaalina ja -elokuvina.

Bändi hajosi vuonna 1982.

Abba the Museum, puhelin
Antti Haanpää / Yle

Museossa on vanha Ericssonin lankapuhelin, jonka numero on vain Abban jäsenillä. He voivat soittaa siihen milloin tahansa museon aukioloaikana ja museovieraat saavat vastata. Jäsenistä Frida on museon mukaan kaikkein aktiivisin pirauttelija.

Kun Abba-museo avattiin kuutisen vuotta sitten, moni odotti, että yhtye olisi tullut yhdessä avajaisiin. Näin ei käynyt.

Kaikki bändin jäsenet ovat Hallingin mukaan käyneet museossa ja osallistuneet sen suunnitteluun.

Viimeksi Abba näyttäytyi julkisesti yhdessä vuonna 1986, kun se esiintyi Ruotsin tv:n (SVT) ohjelmassa. Yhtye esitti Stikkan Andersonin kirjoittaman ja levyttämän laulun Tivedshambo (1951) tämän kunniaksi. Anderson (1931–1997) oli Abban manageri ja yhtyeen “viides jäsen”.

Helsingin Fame-museon avajaisissa nähdään todennäköisesti monta ilmielävää suomalaista muusikko- ja artistilegendaa. Vannin mukaan museo avataan lokakuussa, vaikka hankkeeen rahoitus on vielä auki. Budjettia on jouduttu leikkaamaan, sillä julkisen tuen osuus näyttää jäävän odotettua pienemmäksi.

Valtio lähtee rahoittamaan Helsingin Pasilaan suunniteltua Musiikkimuseota.
Fame-museon rahoitus on vielä auki, mutta museo on määrä avata lokakuussa.Finnish Music Hall of Fame

Lisää aiheesta:

Sampo Terho: Valtio lähtee rahoittamaan yksityistä musiikkimuseota - kunniagalleriaan pääsivät jo Katri-Helena ja Sibelius

Alma vai Annikki Tähti suomalaisen musiikin Hall of Fameen? Uusi museo avataan Helsinkiin, vaikka rahoitus on osin vielä auki

Jutun keskusteluosio on auki klo 22.00 saakka. Tervetuloa mukaan.

Lue seuraavaksi