WSJ: Ethiopian Airlinesin lentäjät noudattivat Boeingin antamaa hätätilanteen toimintaohjetta ennen turmaa – oliko manuaali puutteellinen?

Etiopian lentoturman alustava tutkimusraportti on määrä julkaista huomenna torstaina, kertovat etiopialaisviranomaiset.

Ethiopian Airlines
Pelastustyöntekijöitä tutkimassa tuhoutuneen Ethiopian Airlinesin koneen jäännöksiä.
Tuhoutuneen Ethiopian Airlinesin koneen jäännöksiä tutkittiin turmapaikalla maaliskuussa.Stringer / EPA

Ethiopian Airlinesin turmakoneen lentäjät noudattivat lentokonevalmistaja Boeingin antamaa hätätilanteen toimintaohjetta, ennen kuin kone syöksyi maahan. Asiasta kertoo Wall Street Journal (siirryt toiseen palveluun), joka perustaa tietonsa turmaa koskeviin alustaviin raportteihin.

Lentäjät noudattivat tarkalleen Boeingin ohjeita, sulkien muun muassa koneen automaattisen lennonhallintajärjestelmän, mutta eivät tästä huolimatta onnistuneet saamaan enää Boeing 737 MAX 8 –matkustajakonetta hallintaansa.

Mikäli tiedot pitävät paikkaansa, tarkoittaa tämä sitä, että Boeingin manuaalin sisältämät ohjeet kyseiseen hätilanteeseen ovat puutteelliset.

Jo aiemmista, Ethiopian Airlinesin turmaa koskevista alustavista raporteista on käynyt ilmi, että sakkauksenestojärjestelmä MCAS käynnistyi automaattisesti ennen turmaa.

Näin tapahtui myös Lion Airin lennolla 610, joka syöksyi lokakuussa maahan 13 minuuttia Jakartan lentokentältä nousun jälkeen. Kyseinen MAX-kone oli alle kolme kuukautta vanha. Indonesian kansallisen liikenneturvallisuuskomitean mukaan MCAS-järjestelmä pakotti koneen nokan alas 24 kertaa ennen koneen syöksymistä mereen.

Lisäksi indonesialaisviranomaisten tiedoista käy ilmi, että MCAS käynnistyi tilanteessa automaattisesti, koska koneen nokassa oleva sensori syötti järjestelmään virhellistä tietoa.

Etiopian lentoturman alustava tutkimusraportti on määrä julkaista huomenna torstaina, kertovat etiopialaisviranomaiset.

Boeing on kertonyt päivittäneensä 737 Max -konetyyppinsä ohjelmistoja onnettomuuksien jälkeen. Yhdysvaltojen ilmailuhallinto FAA ilmoitti kuitenkin eilen vaativansa Boeingilta lisätoimia, ennen kuin sen turmakonemallin lentokielto voidaan kumota.

FAA kertoo, ettei se voi hyväksyä muutoksia ennen kuin on varmistettu, että Boeing on vastannut kaikkiin tarvittaviin kysymyksiin.

Lion Airin ja Ethiopian Airlinesin turmissa kuoli yhteensä lähes 350 ihmistä.

Aiheesta lisää:

Ethiopian Airlines Pilots Initially Followed Boeing’s Required Emergency Steps to Disable 737 MAX System (siirryt toiseen palveluun)

Yhdysvaltojen ilmailuviranomainen: Boeingin turmakonemallin korjaukset eivät riitä

Reuters: Ilmaliikenneviranomaiset tiesivät Boeing-koneiden sakkausongelmasta, mutta asiaa ei kirjattu lentäjien ohjeisiin