Satakuntaan ennustetaan äärimmäisen jännittävää vaali-iltaa – kuka on suurin voittaja, missä leirissä vuotavat katkerat kyyneleet?

Toimittaja Antti Laakso arvioi, että Satakunnan vaalipiirin viimeinen paikka saattaa ratketa hyvin pienellä äänten erolla.

eduskuntavaalit
Ennakkoäänestyslappussa leima
Äänestää voi sunnuntaina klo 20 saakka.Kare Lehtonen/Yle

Saako SDP kaksi vai kolme paikkaa? Jäävätkö kokoomus ja keskusta yhteen paikkaan? Kuka pääsee Laura Huhtasaaren siivellä eduskuntaan perussuomalaisten riveistä?

Onko vasemmistoliitolla yhä eväitä satakuntalaisen kansanedustajan läpimenoon, vai syövätkö vihreät mahdollisuudet tovereilta vasemmalta? Kuinka käy perussuomalaiset jättäneen ja sinisistäkin eronneen, kokoomuksen sitoutumattomana ehdokkaana eduskuntaan yrittävän kansanedustaja Ari Jalosen?

Onko Satakunta edelleen Suomen sosiaalidemokraattisin ja perussuomalaisin vaalipiiri ääniosuuksilla laskettuna, kuten viime kuntavaaleissa?

Satakunnassa saadaan seurata sunnuntai-iltana poikkeuksellisen jännittävää ääntenlaskentaa. Kun viime vaaleissa tulos oli varsin selvä jo etukäteen, nyt tilanne on tyystin toinen.

Pieni vaalipiiri, korkea äänikynnys

Maakunnassa on jaossa vain kahdeksan kansanedustajan paikkaa.

Laura Huhtasaari, vaalipuhe, Presidenttipäivät Yle TV1, presidenttitentti, presidentinvaalit 2018
Laura Huhtasaari (ps.) saattaisi päästä eduskuntaan jo pelkästään omilla äänillään eli vertausluvullaan ilman muiden ehdokkaiden apua.Derrick Frilund / Yle

Etukäteen pidetään lähes varmana, että SDP saa ainakin kaksi, perussuomalaiset kaksi sekä kokoomus ja keskusta yhden paikan.

Yhteen paikkaan vaaditaan puolueelta aiempien vaalien perusteella lähemmäs kymmenen prosentin kannatusta. Äänikynnys on korkealla, mutta aivan tarkkaa rajaa ei voi sanoa etukäteen.

Kenelle viimeiset paikat?

Kansanedustajien paikat jaetaan Suomen vaalitavassa D'Hondtin menetelmällä vertauslukujen perusteella jokaisessa vaalipiirissä erikseen: puolueen tai vaaliliiton ehdokkaiden saamat äänet lasketaan yhteen, minkä jälkeen yhteispotti jaetaan listalla olevien ehdokkaiden kesken.

Listan eniten ääniä saanut saa koko listan äänimäärää vastaavan vertausluvun, kakkonen puolet kokonaismäärästä, kolmas kolmasosan. Lopulta kaikkien listojen ehdokkaiden vertauslukuja verrataan keskenään, ja suurimmat vertausluvut saaneet pääsevät eduskuntaan.

Kaksi viimeistä jaossa olevaa paikkaa ovat Satakunnassa illan jännitysnäytelmän ydin. Vasemmistoliitto saa varsin todennäköisesti yhden paikan. SDP, keskusta ja kokoomus voivat saada vielä yhden paikan lisää.

Demareilla on siis mahdollisuus kolmeen, keskustalla ja kokoomuksella kahteen paikkaan. Kaikki eivät voi onnistua lisäpaikan saamisessa yhtä aikaa.

Myös vihreät elättelevät toivoa paikasta, mutta se on yhä kaukana. Perussuomalaisten jääminen vain yhteen paikkaan olisi sensaatio, samoin näiden nousu kolmen paikan puolueeksi.

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd.), taustalla lasten askartelemia lintuja ja kissa Porin Teljän kirkossa.
Kristiina Salosen (sd.) jatkokautta eduskunnassa pidetään lähes varmana.Antti Laakso / Yle

Valittavien kansanedustajien nimistä osaa pidetään ennakkoon lähes varmana: jo aiemmin eduskunnassa istuneet Laura Huhtasaari (ps.), Krista Kiuru (sd.) ja Kristiina Salonen (sd.) ovat todennäköisiä läpimenijöitä. Muiden ehdokkaiden osalta jännitys jatkuu ääntenlaskennan loppuun asti.

Kokoomus jäämässä tavoitteesta

Kokoomuksessa porilaisehdokkaat Kari Hannus, Sampsa Kataja, Mari Kaunistola, Jouni Lehtimäki ja Juha Vasama syövät toistensa ääniä, ja samoilla apajilla kalastaa myös ulvilalainen Anne Holmlund.

Tässä on paikka raumalaiselle Matias Marttiselle, jolle Rauman oikeistolaiset osannevat keskittää ääniä. Valituksi tulemiseen Marttinen tarvitsee kannatusta myös muualta maakunnasta.

Kokoomuksen kansanedustajaehdokas, entinen Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus (kok.)
Entinen Porin apulaiskaupunginjohtaja Kari Hannus on yksi kokoomuksen porilaisista eduskuntavaaliehdokkaista.Antti Laakso / Yle

Kokoomuksen vaaliliitto lähes mitättömään äänisaaliseen todennäköisesti jäävien ruotsalaisten kanssa on riskipeliä. Kokoomuksen kentällä on ihmetelty, miksi halukkaita ja suosittuja kokoomuslaisia ei otettu listalle, vaan mieluummin lähdettiin kimppaan täysin tuntemattoman RKP-ehdokkaan Juho Kukkasmäen kanssa.

Perussuomalaisista ja sen jälkeen sinisistäkin eronneen Ari Jalosen ottaminen sitoutumattomaksi ehdokkaaksi kokoomuksen kylkeen on sekin herättänyt kokoomuspiireissä hämminkiä. Kukaan ei tunnu tietävän, mihin eduskuntaryhmään – kokoomukseen vai sinisiin – Jalonen liittyisi, jos hän kaikkien paitsi itsensä suureksi yllätykseksi tulisi uudestaan valituksi eduskuntaan.

Etualalla mies Ari Jalonen (perussuomalaiset, kansanedustaja Porin kaupunginvaltuutettu) ja taustalla valtuustosali .
Ari Jalonen (ex-ps., ex-sin.) on nykyisin sitoutumaton kokoomuslainen.Antti Laakso / Yle

Kiistellyn Jouni Lehtimäen pääsy ehdokkaaksi on myös jakanut puolueväkeä Porissa. Kuntavaaleissa Lehtimäkeä ei kelpuutettu kokoomuksen joukkoihin, mutta puoluetoimistosta annettiin satakuntalaisten ymmärtää, että Kosovon kunniakonsuli olisi parempi hyväksyä eduskuntavaalilistalle.

Kokoomusväen julkisesti hehkuttama tavoite kolmesta edustajapaikasta aiemman yhden sijaan ei ole uskottava edes omissa piireissä. Kokoomus on laittanut näissä vaaleissa Satakunnassa paljon peliin myös rahallisesti. Jääminen taas yhteen kansanedustajaan olisi katastrofi, joka horjuttaisi vakavasti piirijohdon asemaa.

Kalli Kallin paikalle?

Keskustan osalta on epäselvää, kuinka hyvin pitkäaikaisen, eduskunnan jättävän kansanedustajan Timo Kallin äänet periytyvät hänen tyttärelleen Eevalle. Eeva Kallilla on kokemusta vaativista töistä Brysselistä ja Helsingistä, mutta hänellä ei ole aiempia näyttöjä valtiollisista vaaleista Satakunnasta.

Eeva Kalli (kesk.)
Eeva Kalli (kesk.) toivoo jatkavansa Kallin suvun edustajana eduskunnassa isänsä Timon jälkeen.Antti Laakso / Yle

Muita varteenotettavia keskustaehdokkaita ovat muun muassa Tapio Huhtanen, Vesa Jalonen ja Mikko Uusitalo sekä mahdollisesti myös Martin Ylikännö.

Erityisesti Tapio Huhtanen on noussut ehdokasveikkauksissa korkealle. Huhtanen keräsi jo viime vaaleissa hyvän äänipotin. Tällä kertaa hän oli jättäytymässä pois listalta henkilökohtaisista syistä, mutta päätyi lopulta lähtemään taisteluun mukaan.

Kankaanpääläinen Mikko Uusitalo puolestaan yrittää kerätä Kauko Juhantalon luopumisen jälkeen Pohjois-Satakunnassa isännättömäksi jääviä keskustaääniä. Kankaanpään korkea ennakkoäänestysprosentti nostaa hänen osakkeitaan, jos väki jaksaa lähteä uurnille myös vaalipäivänä.

Kahden paikan säilyttäminen olisi keskustalta kova työvoitto, niin heikolta puolueen kannatus on viimeaikaisissa kyselyissä näyttänyt.

Persuissa monta toiveikasta

Perussuomalaisissa Huhtasaaren takana peesaa monta yrittäjää: Kankaanpään Jari Koskelaa pidetään heistä vahvimpana ehdokkaana, hääriihän hänen tukijanaan itse SMP-aikainen legenda, eduskunnan varapuhemieheksi Timo Soinin puheenjohtaja-aikana noussut Anssi Joutsenlahti.

Jari Koskela (ps.)
Jari Koskela (ps.) on vahvoilla perussuomalaisten sisäisessä kisassa Satakunnassa, mutta varmaa hänen läpimenonsa ei ole.Antti Laakso / Yle

Porin Petri Huru ja Rauman Pasi Mäenranta ovat Koskelan kintereillä. Perussuomalaisten nuorten suosikki Anssi Salmi tähtää puolueen sisäisessä kisassa kolmostilalle.

Perussuomalaisten ollessa kyseessä aina voi nousta esiin myös yllätysehdokkaita.

Listan kolmannen paikan saavuttaminenkin on tavoittelemisen arvoista, sillä jos Laura Huhtasaari lähtee ehdolle toukokuun eurovaaleihin, tulee valituksi ja vielä ottaa paikan vastaan, hänen tilalleen eduskuntaan nousee Satakunnasta ensimmäinen rannalle jäänyt persuehdokas.

Persujen puolueväki on näissä vaaleissa joka tapauksessa jakautunut, koska kisa on äärimmäisen tasaista ja vanha Pori–maakunta-vastakkainasettelu on noussut jälleen pintaan.

Oman mausteensa soppaan heitti puoluetoimiston väki jyräämällä satakuntalaisten omat valinnat ja vaatimalla tuulivoimaa henkeen ja vereen vastustavan Ilpo Forsmanin nostamista listalle ohi satakuntalaisten omien suosikkien.

Vasemmistoliitto: Vieläkö Myllykoski jatkaa?

Vasemmistoliiton osalta on mielenkiintoista nähdä, vieläkö nakkilalaisen Jari Myllykosken kannatus riittää eduskuntaan saakka. Myllykoski itse on suosiostaan epävarma.

Porilainen punavihreä Raisa Ranta on nuoremman väen ehdokas. Ranta on saanut tukea myös vanhemmalta polvelta: viime eduskuntavaaleissa 2 259 ääntä keränneeltä puolueen vasemman laidan kulkijalta Tapio Furuholmilta ja toiselta vanhalta vähemmistökommunistilta, entiseltä porilaiskansanedustajalta Veijo Puhjolta.

Myös porilainen ay-toimitsija Erno Välimäki syö ainakin aiemmin tehdastyöntekijöiden piirissä suositun Myllykosken ääniä.

Tätä listaa Tapio Furuholm (vas.) kehotti äänestämään vuoden 2019 eduskuntavaaleissa.
Näitä ehdokkaita Tapio Furuholm (vas.) kehotti kannattajiaan ja tuttaviaan äänestämään.Antti Laakso / Yle

Vasemmistoliitossa pelätään vihreiden mahdollista nousua. Vihreät voivat syödä vasemmistoliiton ääniä, mutta kansanedustajapaikan saavuttaminen olisi vihreiltä todellinen yllätys. Toisaalta vihreät voivat viedä kannatusta myös SDP:ltä ja kokoomukselta.

Vihreän liiton suurin ongelma Satakunnassa on näissäkin vaaleissa ehdokaslistan kapeus. Vuosikymmeniä jatkunut ydinvoiman vastustaminen ei ole sekään välttämättä vaalivaltti Eurajoen ydinvoimalan kotimaakunnassa.

Porin kaupunginvaltuutettu Laura Pullinen (vihr.)
Porilaisen Laura Pullisen odotetaan olevan kärkipäässä vihreiden listalla Satakunnassa, kun äänet on laskettu sunnuntai-iltana.Antti Laakso / Yle

SDP – kaksi vai kolme paikkaa?

SDP:n ilmoittama kolmen paikan tavoite voi sekin toteutua, mutta vain jos demariväki lähtee uurnille kuntavaalien tapaan ja puolueella käy hyvä tuuri. Kolmostilaa kärkkyy demarien mieskaarti: Ari Reunanen, Antti Vuolanne ja Jyrki Levonen.

Myös kankaanpääläisellä Heidi Viljasella ja porilaisella Markku "Pensselisetä" Tanttisella on joidenkin arvioiden mukaan mahdollisuuksia.

Porin kaupunginvaltuutettu, Luvatan pääluottamusmies (Teollisuusliitto) Jyrki Levonen (sd.) Porin valtuustossa 25.2.2019.
Pääluottamusmies Jyrki Levonen (sd.) kerää ammattiyhdistysväen ääniä. Taustalla Markku Tanttinen (sd.).Antti Laakso / Yle

Satakunta on ehkä näidenkin vaalien jälkeen Suomen sosiaalidemokraattisin maakunta. Puheenjohtaja Antti Rinteen epäselviä lihaverokommentteja on kuitenkin seurattu Satakunnassa – elintarviketeollisuuden vahvassa maakunnassa – sydän syrjällään. Muutenkin puoluejohdon toimintaa vaalien alla on pidetty hieman taitamattomana.

Jos demarit jäävät kahteen paikkaan ja kolmas paikka on vain muutaman kymmenen tai sadan äänen päässä, syyttävä sormi osoittaa oman piiritoimiston sijasta Helsinkiin ja Hakaniemeen.

Äänestä!

Joka tapauksessa näissä vaaleissa jokaisella äänellä on varmasti väliä. Sitäkin kannattaa seurata, kuka on maakunnan äänikuningas tai -kuningatar.

Viime vaaleissa Kristiina Salonen löi niukasti (siirryt toiseen palveluun) Laura Huhtasaaren äänikisassa. Tällä kertaa kamppailu voi olla yhtä tiukkaa.

Äänestys jatkuu sunnuntaina iltakahdeksaan saakka. Artikkelista voi keskustella tuohon hetkeen asti.

Yle seuraa ääntenlaskentaa Satakunnassa klo 19:50 alkaen aina puoleenyöhön saakka Radio Suomen taajuudella 94,80 MHz. Ennakkoäänet on laskettu todennäköisesti jo kahdeksan jälkeen. Aiemmissa eduskuntavaaleissa Satakunnan ääntenlaskenta on valmistunut hieman kello 22 jälkeen.