70-vuotispäivää juhlivan Naton pääsihteeri puhui USA:n kongressissa: Varoitti Venäjästä, kiitti Trumpia

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Naton pääsihteeri puhui Yhdysvaltain kongressissa sotilasliiton 70 vuotta kestäneen taipaleen aikana.

Nato
Jens Stoltenberg
Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg.Michael Reynolds / EPA

Naton norjalainen pääsihteeri Jens Stoltenberg varoitti Yhdysvaltain kongressissa pitämässään juhlapuheessa muun muassa Venäjän aiheuttamista uhista. Stoltenberg huomautti, ettei sotilasliiton ole syytä olla naiivi Venäjän toimien kanssa.

– Krimin laiton valtaus vuonna 2014, Britannian hermomyrkkyiskut, cyber-hyökkäykset ja misinformaatiokampanjat, pääsihteeri luetteli.

Stoltenbergin mukaan Venäjä on rikkonut lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia rajoittavaa INF-sopimusta.

– Nato ei suunnittele sijoittavansa maasta ammuttavia ohjuksia Eurooppaan, hän totesi ja lisäsi, että sotilasliitto tulee kuitenkin tekemään kaiken tarvittavan luodakseen uskottavan pelotevaikutuksen.

– Emme halua eristää Venäjää, haluamme paremman suhteen sen kanssa, pääsihteeri lausui.

Kyseessä oli ensimmäinen kerta, kun Naton pääsihteeri puhuu Yhdysvaltain kongressissa sotilasliiton 70 vuotta kestäneen taipaleen aikana.

Stoltenberg puhui Naton tärkeydestä ja merkityksestä sekä Yhdysvalloille että Euroopalle. Hän kuvaili sotilasliittoa "historian menestyneimmäksi allianssiksi".

Pääsihteeri kiitti juhlapuheessaan myös presidentti Donald Trumpia siitä, että Nato-maiden puolustusbudjetit ovat kasvaneet merkittävästi.

Trump on pitkään syyttänyt liittolaisia vapaamatkustamisesta, sillä maat eivät presidentin mielestä käytä riittävästi rahaa puolustukseensa.

– Trumpin viesti on mennyt perille, lausui Stoltenberg ja sai kongressilta raikuvat suosionosoitukset.

Stoltenberg tapasi eilen Trumpin Valkoisessa talossa. Yleensä varsin kriittisesti Natoon suhtautunut Trump ylisti tapaamisen yhteydessä sitä, että Nato-liittolaiset ovat avaneet viime aikoina kukkaronnyörejään.

Lähteet: Reuters, STT