1. yle.fi
  2. Uutiset

Australia uhkaa someyhtiöitä jättisakoilla tai vankeusrangaistuksilla, jos ne eivät poista aitoa väkivaltamateriaalia riittävän nopeasti

Australian hallitus sääti lain nopeasti Uuden-Seelannin moskeijaiskujen jälkeen.

internet
Kuvassa aseistettu poliisi poliisin eristysnauhan takana.
Australia sääti lain aitojen väkivaltatallenteiden nopeasta poistamisesta Uudessa-Seelannissa tehtyjen moskeijaiskujen jälkeen. Tessa Burrows / AFP / Lehtikuva

Australiassa on kiristetty lainsäädäntöä aidon väkivaltaisen sisällön poistamiseksi sosiaalisesta mediasta mahdollisimman nopeasti.

Parlamentin torstaina hyväksymän lain mukaan someyhtiölle voidaan määrätä ankarat sakot ja sen johtaja voidaan tuomita vankeuteen, jos materiaalia ei ole poistettu riittävän nopeasti.

Yhtiöiltä vaaditaan myös ilmoitusta poliisille riittävän nopeasti.

Lain mukaan maksimisakko on 6,6 miljoonaa euroa tai kymmenen prosenttia yrityksen liikevaihdosta ja maksimivankeusrangaistus kolme vuotta vankeutta.

Taustalla Uuden-Seelannin terrori-iskuvideo

Lakia kiristetiin sen jälkeen, kun Uudessa-Seelannissa joukkomurhan kahdessa moskeijassa tehnyt mies latasi teostaan suoraa kuvaa Facebookiin 17 minuutin ajan.

Suoraa videota katsoi alle 200 ihmistä ja ensimmäinen ilmoitus siitä tehtiin Facebookin mukaan 12 minuuttia ennen lähetyksen päättymistä.

Alkuperäinen video poistettiin nopeasti, mutta videosta jaettiin puolitoista miljoonaa kopiota. Ne Facebook ilmoitti poistaneensa vuorokauden kuluessa.

Kahdesta moskeijaiskusta epäiltyä 28-vuotiasta australialaismiestä syytetään 50 murhasta ja 39 murhan yrityksestä.

Sosiaalisen median alustoja tarjoavien yhtiöiden on poistettava mahdollisimmat nopeasti videot, joissa on kuvattu esimerkiksi terrori-iskuja, murhia, murhien yrityksiä, kidutusta, raiskauksia ja kidnappauksia. Uusi laki koskee tekijän tai avunantajan lataamia materiaaleja.

Arvostelijoiden mukaan laki vietiin Australian parlamentissa läpi liian nopeasti. Laissa ei esimerkiksi ole selkeästi määritelty kuinka nopeasti materiaali on poistettava, jotta se on poistettu riittävän nopeasti.

Konservatiivihallitus ajoi lain läpi viimeisinä istuntopäivinään ennen toukokuussa järjestettäviä vaaleja. Oppositiossa oleva työväenpuolue tuki lakia, vaikka piti sitä puutteellisena.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi