1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Miten Suomeen saadaan yli 60 000 työpaikkaa lisää? Katso Ylen vaalitentti työstä klo 21

Vaalien alla puolueilla on kova luotto siihen, että työllisyysaste saadaan nostettua 75 prosenttiin. Mutta miten tuo temppu tehdään?

eduskuntavaalit
Pääkuva

Sipilän hallituksen tavoite nostaa työllisyysastetta 72 prosenttiin pidettiin pitkään mahdottomana tehtävänä, mutta tuo lukema saavutettiin. Nyt poliitikot puhuvat yli 75 prosentin työllisyysasteesta. Nosto tarkoittaisi noin 60 000 työpaikkaa lisää.

Puolueiden vaaliohjelmissa konkreettisia keinoja on varsin vähän tarjolla, vaikka vaalilupaukset aiotaan rahoittaa työllisyysasteen nostolla.

Talouskasvun on ennustettu hidastuvan, ja valtiovarainministeriön taloudellisen katsauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan työllisyysasteen nosto vaatii seuraavalta hallitukselta jälleen rakenteellisia uudistuksia. Sipilän hallituksella näitä keinoja olivat (siirryt toiseen palveluun) mm. kiky-sopimus, aktiivimalli, työttömyysturvan keston lyhentäminen ja työn verotuksen keventäminen.

Kuinka kovia toimia on luvassa, jos kaikki helpot keinot on jo käytetty? Miten talouskasvun ennakoitu hidastuminen vaikuttaa asiaan? Miten työikäisiä saadaan lisää? Kuinka työtön ja työvoimapulasta kärsivät alat saadaan kohtaamaan?

Näihin kysymyksiin työaiheisessa vaalitentissä on vastaamassa kunkin eduskuntapuolueen valitsema, työllisyyskysymyksiin perehtynyt ehdokas.

Lähetyksen juontavat Sanna Savikko ja Jyrki Hara.

Kysyimme keskustelijoilta: Mikä on mielestäsi tärkein keino työllisyysasteen nostamiseksi?

Paavo Arhinmäki

”Tärkein keino työllisyysasteen nostamiseksi on koulutustason nostaminen, ja vähintään toisen asteen koulutuksen takaaminen kaikille, sillä pelkän perusasteen varassa olevien työllisyysaste on laskenut noin 40 prosenttiin.”

Simon Elo

"Osatyökykyisten nostaminen työelämään. Tarvitaan työkykyohjelma, jonka yhtenä tarkoituksena on kehittää pitkäaikaistyöttömien työ- ja toimintakyvyn sekä kuntoutustarpeen yksilöllistä tunnistamista."

Katri Kulmuni

"Työllisyysasteen nostamista saadaan jatkettua, kun talouden kasvaessa esimerkiksi yrittäjävähennystä nostetaan, osatyökykyisten työmarkkina-asemaa parannetaan sosiaaliturvauudistuksen kautta, tutkimuksen, kehityksen ja innovaatioiden rahoituksen nostamista jatketaan, työpaikoilla oppimiseen lisätään tuhat opettajaa ja koulutuksen määrärahoja nostetaan."

Tomi Kuosmanen

"Työpaikat lisääntyvät, kun saamme uusia suomalaisia tuotteita kansainvälisille markkinoille, ja sitä kautta viennin vetämään paremmin."

Elina Lepomäki

"Tärkein toimi työllisyysasteen nostamiseksi on paikallisen sopimisen lisääminen työmarkkinoilla."

Mikaela Nylander

"Luodaan parhaat mahdolliset toimintaedellytykset yrittäjyydelle, työnteolle ja jatkuvalle oppimiselle. Tämä edellyttää kannustavaa veropolitiikkaa, aitoja työmarkkinauudistuksia, kunnianhimoista perhevaapaauudistusta ja uutta rahoituspohjaa jatkuvalle oppimiselle."

Maria Ohisalo

"Osaavan työvoiman saannin turvaaminen. Vihreät haluaa tehdä koulutuksen kunnianpalautuksen ja esittää koulutukseen lisäpanostuksena koulutusmiljardin, aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluhin ja tutkimukseen asti."

Ville Skinnari

"Paras keino on panostaa osaamiseen. SDP on esittänyt tulevaisuusinvestointeja, kuten oppivelvollisuusiän pidentämistä peruskoulun jälkeen, ratkaisuksi kestävään työllisyyden kasvuun."

Ville Tavio

"Suositaan kotimaista työtä ja yrittäjyyttä, muun muassa verotusta keventämällä ja asettamalla suomalaiset työntekijät etusijalle."

Eduskuntavaalit 2019: Työ -lähetys katsottavissa TV1:llä ja Yle Areenassa tiistaina 9. huhtikuuta kello 21.

Lue lisää:

Tutustu ehdokkaiden näkemyksiin Ylen vaalikoneessa (siirryt toiseen palveluun)

Lue täältä Ylen tärkeimmät vaalijutut

Yle tarkasti poliitikkojen vaaliväitteitä: lue faktantarkistus

Lue seuraavaksi