10 euron käyntimaksua sairaanhoitajan vastaanotosta on pidetty kohtuuttomana – Kymsote esittää kolmen käynnin maksukattoa

Asiakkaiden kokemuksen mukaan 10 euron maksu vastaanottokäynnistä on ollut kohtuuton etenkin pitkäaikaissairaille.

terveydenhoito
Verikokeen ottoa sormenpäästä
Reseptihoitajan koulutuksen saaneet sairaanhoitajat tekevät normaalia sairaanhoitajan työtä lääkkeiden määräämisen lisäksi.Pyry Sarkiola / Yle

Sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä Kymsote aikoo keventää sairaanhoitajan vastaanotolla käynnistä perittyä asiakasmaksua. Sairaanhoitajan vastaanotolla käymisestä on tänä vuonna peritty 10 euron kertamaksu.

Asiakkailta tulleen palautteen perusteella maksu on aiheuttanut kohtuutonta taloudellista haittaa etenkin pitkäaikaissairaille.

Kymsote esittää nyt, että jatkossa 10 euron maksu peritään vain kolmelta ensimmäiseltä käynniltä kalenterivuoden aikana, joiden jälkeen käynti on maksuton. Kuntayhtymän hallitus päättää asiasta huomenna.

Jos esitys hyväksytään se tulee voimaan huhtikuun alusta. Alkuvuoden aikana maksettuja käyntejä ei hyvitetä, mutta aiemmat käynnit huomioidaan kuluvan kalenterivuoden maksukertymässä.

Sairaanhoitajakäynti on jatkossakin maksuton esimerkiksi veteraaneille, alle 18-vuotiaille ja mielenterveys- ja päihdepalveluissa. Käynti on maksuton myös yli 18-vuotiaille, jos hoitajalla käynti johtaa välittömästi lääkärin vastaanotolle tai lääkärin vastaanotolta hoitajalla, tai jos käynnillä annetaan kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluva tai potilaan perussairauteen liittyvä rokote.