Vaalitentti paljasti 11 pienpuolueen ja poliittisen liikkeen kirjon Pirkanmaalla – kuuntele, mitä keinoja ehdokkailla on ilmastonmuutoksen torjuntaan

Radio Suomen Tampereen vaalitentin juonsivat perjantaina aamulla Maria Salovaara ja Mari Vesanummi.

eduskuntavaalit
Pienpuoluetentti Yle Tampere pienpuolueet
Kantansa vaalitentin teemoihin kertoivat Tuula Komsi (kp.), Mikko Vapa (tl.), Olli Heikkilä (ske.), Harri Kivistö (pp.), Sakari Tikander (lib.), Petra Packalén (komm.), Jarmo Ekman (ipu), Minna Karvonen (fp.), Timo Lahdenmäki (ktp.), Jaakko Perttunen (eop.) ja Marjo Simpura (liik.). Marko Melto / Yle

Radio Suomen Tampereen taajuudella pääsivät perjantaina ääneen 11 pienpuolueiden ja poliittisten liikkeiden ehdokasta Pirkanmaalla.

Onko pienen poliittisen ryhmän ehdokkuus eduskuntavaaleissa vain harrastus vai onko vaalikampanjoinnilla aidosti jotain merkitystä? Pitää mennä melko kauas poliittiseen historiaan, kun pienpuolueesta on viimeksi noussut ehdokas eduskuntaan vaaleissa.

Tutkija Risto Niemikari Tampereen yliopistosta arvioi, että näissä eduskuntavaaleissa voi yksittäisessä vaalipiirissä joku hyvä ehdokas mennäkin läpi. Hän näkee, että pienryhmät tuovat arvokkaan lisän poliittiseen keskusteluun.

– Luo paremman yleiskuvan, mitä yhteiskunnassa ajatellaan, Niemikari sanoo.

Liike Nytin ehdokas Marjo Simpura sanoo, että on hyvä ravistella poliittista maaperää. Siksi hän lähti mukaan vaaleihin.

Syitä on muitakin.

– Lähdin kaatamaan sotea, mutta Sipilä ehti ensin, sanoo Timo Lahdenmäki Kommunistisesta Työväenpuolueesta.

– Lähdin ehdokkaaksi, koska olen kyllästynyt holhousyhteiskuntaan, kertoo puolestaan Liberaalipuolueen Sakari Tikander.

Moni ryhmä on lähtenyt vaaleihin tosissaan kansanedustajapaikkaa hakemaan. Näin kertoo mm. Feministisen puolueen Minna Karvonen. Suomen Kansa Ensin tavoittelee Olli Heikkilän mukaan useampaa kansanedustajapaikkaa.

“Eivät ihmiset halua betonihelvettiin”

Tentin teemoina olivat vanhustenhoito, vihapuhe, ilmastonmuutos ja liikenne. Moni ehdokkaista kannattaa raideliikenteen ja ratikan kehittämistä valtion tuella. Kangasalalainen Tuula Komsi Kansalaispuolueesta on tiukasti eri linjoilla. Hän sanoo olevansa ehdottomasti “ratikkahömpötystä” vastaan.

– Se on osa suurta kaupungistamisagendaa, jota markkinoidaan ilmastonmuutoksella. Eivät ihmiset halua betonihelvettiin.

Tietullit eivät saa juurikaan kannatusta.

– Ei saa kurittaa yksityisautoilua, sillä Suomi on suuri maa, sanoi Jarmo Ekman Itsenäisyyspuolueesta. Samoilla linjoilla oli Sakari Tikander (lib.).

Käsiäänestyksessä useimmat olivat sitä mieltä, että lentämistä pitää ehdottomasti vähentää osana ilmastonmuutoksen torjuntaa. Kätensä nosti muiden muassa Harri Kivistö Piraattipuolueesta. Vain Mikko Vapa Seitsemän tähden liikkeestä, Jarmo Ekman (ipu) ja Olli Heikkilä (ske.) olivat eri linjoilla.

Ilmastonmuutos on tärkeä teema vaaleissa

Nuoret koetaan tärkeäksi ryhmäksi, kun puhutaan ilmastonmuutoksesta.

– Nuoret käyvät vaalimökillä kysymässä kantaa ilmastonmuutokseen eli se kiinnostaa kovasti, kertoo Petra Packalén Suomen kommunistisesta puolueesta.

Käsiäänestyksessä alle puolet tenttiin osallistuneista ehdokkaista kannatti ilmasto-oppia oppiaineeksi kouluihin. Yksi heistä oli Eläinoikeuspuolueen Jaakko Perttunen.

Minna Karvonen (fp.) oli lähdössä tentin jälkeen opiskelijoiden marssille ilmastonmuutosta vastaan. Hänen mielestään mielenosoitukset ovat tärkeä keinoa ottaa kantaa erityisesti alle 18-vuotiaille, joilla ei vielä ole äänestysoikeutta.

– Näytetään päättäjille, että tälle pitää tehdä jotakin.

Kuuntele koko vaalitentti Yle Areenassa.

Radio Suomi Tampereen aamurepo ja -juontaja
Suoran radiotentin juonsivat Mari Vesanummi ja Maria Salovaara. Jussi Mansikka / Yle

Eduskuntapuolueiden pirkanmaalaisten ehdokkaiden tentti järjestetään maanantaina 8.4. klo 18–20. Keskustelun näkökulma on vahvasti nuorten ajatuksissa, sillä kaikki panelistit ovat korkeintaan 30-vuotiaita. Tämäkin lähetys on kuunneltavissa joko suorana tai jälkikäteen Yle Areenassa. Tenttiä voi seurata myös Ratinan kauppakeskuksessa.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys on jo käynnissä. Pirkanmaalla on lähes 60 äänestyspaikkaa, esimerkiksi kirjastoissa ja marketeissa.

Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 14. huhtikuuta.

Lue lisää:

Yle Tampere haastaa vaalitentissä nuoret eduskuntavaaliehdokkaat ilmasto- ja koulutusasioista

Pienpuolueet väittelivät vihapuheesta ja ilmastosta: "Vihapuhe on tekaistu käsite"

Analyysi: Pirkanmaalla on kova halu saada oma ministeri – Kuka katkaisee kuivan kauden?