1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. julkinen terveydenhuolto

Päivystysnumero 116 117 ongelmissa – osa puheluista ei yhdisty

Uuteen päivystysapunumeroon voi soittaa esimerkiksi pohtiessaan, pitäisikö kipujen vuoksi lähteä päivystykseen.

julkinen terveydenhuolto
puhelinnumero
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri

Tällä viikolla laajempaan käyttöön Suomessa tullut päivystysapunumero 116 117 ei pysty yhdistämään kaikkia puheluita. Uudella palvelunumerolla on pyritty helpottamaan hätänumeron 112 ruuhkautumista.

Ongelma liittyy eri puolilla Suomea kahteen eri operaattoriin ja osaan heidän asiakkaistaan. Operaattorin lisäksi numeron toimimiseen vaikuttaa, millaisella matkapuhelimella potilas soittaa.

Puhelun yhdistämisongelma ei sinänsä ole uusi. Numero otettiin paikallisesti koekäyttöön ensi kerran 2017.
Epäonnekkaalla operaattorin ja puhelinmallin yhdistelmällä ei ole päässyt läpi koskaan päivystysapunumeron olemassaolon aikana.

Uuden Päivystysavun numeroon voi soittaa esimerkiksi pohtiessaan, pitäisikö kipujen vuoksi lähteä päivystykseen. Numero laajentui maanantaista alkaen yhteensä seitsemän sairaanhoitopiirin alueelle, missä sen on tarkoitus vähentää sekä tarpeettomia soittoja 112:een että tarpeettomia käyntejä päivystyspoliklinikoilla.

Yhdistymisongelmat ovat eskaloituneet Päivystysavun laajentuessa. Nykyään numero toimii jo Etelä-Karjalassa, Etelä-Savossa, Helsingissä ja Uudellamaalla, Kainuussa, Keski-Suomessa, Pohjois-Savossa sekä Päijät-Hämeessä.

THL:n projektipäällikkö Viljami Hätönen ei halua tarkentaa ongelmaan liittyvien operaattorien nimiä eikä luetella pitkää listaa puhelinmalleja, jottei jäisi käsitystä, että kukaan näiden operaattorien asiakas ei pääsisi läpi Päivystysapuun.

Satoja tuhansia puheluja

Hätönen laskee, että ongelma-alueilla 7,5 prosenttia kyseisten operaattorien asiakkaista ei tällä haavaa saa puheluaan yhdistymään 116 117 -numeroon.

Esimerkiksi pelkästään Uudellamaalla 116 117 -numeroon on arvioitu vastattavan vuoden aikana puoli miljoonaa kertaa.

Jos Päivystysavun numero ei toimi, hätätilanteessa voi aina soittaa hätänumeroon 112, THL:n Hätönen muistuttaa. Jos potilaan tilanne ei ole kiireellinen, omalla sairaanhoitopiirillä voi olla ohjeet, miten toimia.

Päijät-Häme on toinen kahdesta tällä viikolla Päivystysapuun liittyneistä sairaanhoitopiireistä. Päijät-Hämeen hyvinvointiyhtymä neuvoo soittamaan vaihteeseensa, jos 116 117-puhelu ei yhdisty.

Puhelinoperaattorit ja THL ratkaisevat ongelmaa. Hätönen pahoittelee ongelmasta aiheutuvaa haittaa.

Lue myös:

Uusi valtakunnallinen päivystysnumero 116 117 laajenee koko maahan ensi vuonna – Mutta millaisissa tilanteissa siihen pitäisi soittaa?

Lue seuraavaksi