Trump uhkaa Meksikoa autotuonnin verotuksella ja rajan sulkemisella

Meksikon rajan yli kulkee päivittäin tavaraa 1,7 miljardin dollarin eli 1,5 miljardin euron arvosta.

Donald Trump
Tijuanan raja-asema
Amerikkalaiset tulli- ja rajavalvontaviraston joukot harjoittelivat runsas vuosi sitten raja-aseman sulkemista San Ysidron ja Tijuanan välisellä rajanylityspaikalla.Alonso Rochin / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump toisti uutistoimisto Reutersin mukaan torstaina uhkauksen, jonka mukaan hän on valmis sulkemaan Meksikon rajan kokonaan, jos Meksiko ei auta Yhdysvaltoja tukkimaan siirtolaisvirtaa.

Hän uhkasi myös asettaa tulleja Meksikosta tuotaville autoille.

Hän arveli Valkoisessa talossa toimittajille, että tullit ovat ensimmäisenä toimenpidelistalla. Hän sanoi antavansa Meksikolle vuoden aikaa tyrehdyttää huumeiden tuonti rajan yli Yhdysvaltoihin.

Trump uhkasi jo viime perjantaina, että hän saattaa sulkea rajan. Hänen mukaansa median raportointi on saanut jo Meksikon vähentämään tulijoiden tulvaa.

– Meksikon kanssa tapahtuu paljon hyviä asioita. Meksiko ymmärtää, että me aiomme sulkea rajan tai minä aion asettaa tulleja autoille, sanoi Trump.

Rajan sulkeminen ja tullit iskisivät amerikkaisyrityksiin

Meksikossa toimii ainakin kahdeksan isoa autonvalmistajaa. Myös yhdysvaltalaisia autotehtaita on siirtynyt vuosien mittaan halvemman työvoiman Meksikoon. Meksikossa tehdään muun muassa General Motorsin, Chryslerin ja Fordin autoja.

Näiden lisäksi Yhdysvalloissa valmistettavissa autoissa on meksikolaisia osia. Autoteollisuutta tutkivan laitoksen asiantuntija arvioi (siirryt toiseen palveluun)CNN:lle, että kaikki amerikkalaiset autotehtaat joutuisivat keskeyttämään tuotantonsa viikossa, jos Meksikon raja suljettaisiin.

Trumpin hallinnon päätös siirtää 750 liittovaltion työntekijää tullitarkastuksista maahantulijoiden tarkastuksiin on hidastuttanut jo muutoinkin rajaliikennettä.

Raja-asemilla on neljättä päivää monen kilometrin autojonot. Muun muassa Meksikon teollisuusjärjestön Indexin johtaja, Luis Aguirre arveli torstaina, että liikennehaittoja aletaan kohta välttää siirtämällä tuontia lentorahteihin.

Meksikon raja on yksi vilkkaimmista rajanylityspaikoista maailmassa. Sen yli arvioidaan kulkevan päivittäin tavaraa 1,5 miljardin euron edestä.

Lähteet: Reuters