Belgia pyysi anteeksi lasten sieppaamista afrikkalaisista siirtomaista

Arviolta 20 000 belgialaisille uudisasukkaille ja afrikkalaisnaisille syntynyttä lasta vietiin väkisin Belgiaan maan siirtomaavallan aikana.

kolonialismi
Charles Michel
Charles MichelFelipe Trueba / EPA

Belgian pääministeri Charles Michel on pyytänyt anteeksi tuhansien lasten sieppaamista maan aiemmista siirtomaista Burundista, Kongosta ja Ruandasta.

Métis-nimellä kutsuttuja lapsia syntyi belgialaisille uudisasukkaille ja paikallisille naisille afrikkalaisissa siirtomaissa. Belgia otti väkisin lapset äideiltään ja vei heidät Belgiaan, missä lapset siirrettiin katolilaisten munkki- ja nunnakuntien kasvatettaviksi.

Suurin osa lasten biologisista belgialaisista isistä kieltäytyi tunnustamasta isyyttään. On arveltu, että Belgia riisti noin 20 000 métis-lasta äideiltään.

Osa 1940- ja 50-luvuilla syntyneistä lapsista ei koskaan saanut Belgian kansalaisuutta.

Belgian parlamentissa puhunut pääministeri Charles Michel sanoi, että toimillaan Belgia rikkoi perustavanlaatuisesti lasten ihmisoikeuksia. Maa vei Michelin mukaan ”lapsilta heidän identiteettinsä, leimasi heidät ja erotti sisarukset toisistaan.”

Kaksi vuotta sitten myös katolinen kirkko pyysi anteeksi rooliaan lasten sieppausskandaalissa.

"Kolmannen luokan belgialaisia"

Viime vuonna belgialaiset kansanedustajat vaativat maan hallitusta auttamaan siepatuiksi joutuneita lapsia löytämään biologiset vanhempansa. Lisäksi kansanedustajat vaativat, että kyseisille lapsille on myönnettävä Belgian kansalaisuus.

Britannian yleisradioyhtiö BBC (siirryt toiseen palveluun)kertoo, että myös siepattujen lasten äidit ovat vuosien varrella yrittäneet tavoittaa lapsia, jotka heiltä riistettiin väkisin.

Yksi aikoinaan väkisin Belgiaan tuotu lapsi Georges Kamanayo totesi, että pääministerin anteeksipyyntö merkitsee vääryyden ja epäoikeudenmukaisuuden perimmäistä tunnustamista.

– Olemme tunteneet itsemme jo kauan kolmannen luokan belgialaisiksi. Asuessamme siirtokunnassa meidät erotettiin valkoisista lapsista. Kyse oli puhtaasta rotuerottelusta, kertoo Kamanayo De Standaard -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Belgian siirtomaahistoria on poikkeuksellisen synkkä ja maa kohteli äärimmäisen julmasti siirtomaidensa asukkaita. On arvioitu, että 10-15 miljoonaa afrikkalaista kuoli Belgian Kongossa (nykyisessä Kongon demokraattisessa tasavallassa) Belgian siirtomaaherruuden aikana.

Aiheesta lisää:

Belgium apology for mixed-race kidnappings in colonial era (siirryt toiseen palveluun)