Mistä maailma puhuu -podcast: Ilmansaasteet tappavat miljoona intialaista joka vuosi, mutta poliitikot eivät halua puhua koko asiasta

Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen tapasi Intian Kolkatassa ihmisiä, joiden terveyden ilmansaasteet ovat tuhonneet.

saastuminen
Mies on käärinyt kasvonsa kankaaseen ja kävelee savusumussa.
Etenkin talviaikaan ilmanlaatu heikkenee pahasti Intian suurkaupungeissa. Kuva New Delhistä.Rajat Gupta / EPA

Intian Kolkata on vehreä kaupunki, mutta sen ilma on tappavaa. Sen tuntevat keuhkoissaan ne asukkaat, joiden terveyden ilmansaasteet ovat tuhonneet.

Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen tapasi ilmansaasteiden uhreja kolkatalaisessa sairaalassa. Lapsesta asti sairastanut 18-vuotias nainen kertoi, että oli voinut oikein hyvin matkustellessaan vuorilla kaupungin ulkopuolella.

– Samalla sekunnilla, kun hän palasi Kolkataan, oireet palasivat. Hänen äänestään kuuli, ettei keuhkoissa kaikki ollut kunnossa, Matikainen kertoo Mistä maailma puhuu -podcastissa.

Ilmansaasteet tappavat vuosittain yli miljoona intialaista, Maailman terveysjärjestö WHO arvioi. (siirryt toiseen palveluun) Jenny Matikainen kertoo podcastissa, mitä tavalliset intialaiset ajattelevat saasteista ja miksi saasteongelmasta ei ole tullut vaaliteema viikon kuluttua alkavissa parlamenttivaaleissa.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast:

Mistä maailma puhuu on podcast, jossa Ylen kirjeenvaihtajat ja ulkomaantoimittajat kertovat joka toinen viikko maankolkkansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Lue myös:

Tekeekö Kiina mitään ilmastonmuutokselle? Onko kierrätys noloa? - Jenny Matikaisen vastaukset yleisön kysymyksiin

Reuters: Intialta valtava rahasumma ilmansaasteiden estämiseen ja sähköautoiluun

Jenny Matikainen: Kiinassa marraskuu tuo jotain pimeyttäkin pahempaa – saastesää tekee kodista loukun ja etelänmatkat varataan käsistä