Ukrainan presidenttikisa ottaa erikoisia kierroksia: Zelenskyi vaati Porošenkolta huumetestiä, Porošenko ojensi kätensä

Ensimmäisen kierroksen voittanut tv-koomikko vaati istuvalta presidentiltä huume- ja alkoholitestiä ehtona vaaliväittelylle.

Ukraina
Poroshenko antaa verinäytteen
Poroshenko antaa verinäytteen

Ukrainan presidentin kyynärtaipeeseen työnnetään neula suorassa lähetyksessä. Pian toimenpide toistetaan toiseen käsivarteen.

Petro Porošenko on suostunut verikokeeseen haastajansa vaatimuksesta. Tv-kasvo Volodymyr Zelenskyi on asettanut huume- ja alkoholitestin ehdoksi osallistumiselleen julkiseen vaaliväittelyyn.

Verikoe tehtiin Porošenkolle Ukrainan olympiastadionilla perjantaina, paikassa, jossa Zelenskyi on halunnut järjestää vaaliväittelyn.

Myös haastaja antoi verikokeen

Zelenskyi kävi itse perjantaiaamuna huumetestissä yksityisellä terveysasemalla, vaikka Porošenko kutsui myös Zelenskyin tekemään testin olympiastadionilla.

– Siellä ei ole laboratoriota. Kukaan ei tiedä, että siellä olisi lääketieteellinen testilaboratorio. Siksi kutsu on outo, Zelenskyi vastasi kutsuun.

Kolme ehtoa

Zelenskyi asetti julkiselle vaaliväittelylle kolme ehtoa: Ensinnäkin, väittely käytäisiin olympiastadionilla. Toiseksi, se televisioitaisiin suorana lähetyksenä "kaikilla tv-asemilla". Kolmas ehto oli, että molemmille ehdokkaille tehtäisiin huume- ja alkoholitesti.

Brittilehti The Guardianin mukaan aluksi oli epävarmuutta siitä, oliko Zelenskyin esittämä kutsu verikokeeseen vitsi. Porošenko torjui tuoreeltaan ehdotuksen, mutta lopulta suostui siihen.

"Ole mies"

Zelenskyi on väistellyt julkisia esiintymisiä, ja ehdokkaat ovat viestineet toisilleen lähinnä videoiden välityksellä. Porošenko vetosi vastaehdokkaaseensa, ettei tämä asettaisi lisää ehtoja väittelylle.

– Ole mies. Osallistu väittelyyn. Jos kerran stadion on se paikka, tehdään se sitten stadionilla, Porošenko vastasi videolla Zelenskyille.

Porošenko sanoi olevansa tyytyväinen siihen, että Zelenskyi vihdoin suostuisi julkiseen vaaliväittelyyn.

–Se on täysin välttämätöntä, koska vaalit eivät ole show eikä performanssi, Porošenko sanoi ukrainalaisen uutistoimisto Unianin mukaan.

Alustavat testitulokset negatiivisia

Verinäytteestä tehdyn pikatestin tulos oli negatiivinen, yksi lääkäritiimin jäsenistä, Volodymyr Yaryi kertoo.

Lääkäreiden mukaan Porošenkolta, 53, otettiin näytteet veren lisäksi virtsasta ja hiuksista. Niiden testitulokset valmistuvat myöhemmin.

Zelenskyi ilmoitti, että hänen testituloksensa tulisi kolmen päivän kuluessa.

– Minulta otettiin verta. Minut imettiin kuivaksi. Sitä on paljon, nuorta vertani, 41-vuotias Zelenskyi vinoili 12 vuotta itseään vanhemmalle Porošenkolle.

Zelenskyi voitti selvin luvuin ensimmäisen erän

Zelenskyi sai presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella noin 30 prosenttia äänistä, kun Porošenko joutui tyytymään noin 16 prosentin ääniosuuteen.

Vaalien toinen kierros käydään sunnuntaina 21. huhtikuuta.

Päivitetty kello 15:41. Lisätty kappale testituloksista.

Lue lisää:

Tv-koomikko Zelenskyi johtopaikalla Ukrainan presidentinvaaleissa – yli puolet äänistä laskettu

Tv-koomikko, suklaakuningas vai kaasuprinsessa: Ukraina äänestää sunnuntaina maalle uuden presidentin, ja kisaa johtaa tv:stä tuttu yllättäjä

Lähteet: Afp