Näyttelijä Lasse Pöysti on kuollut – Ylen erikoislähetyksessä Ralf Långbacka ja Asko Sarkola muistelevat näyttelijälegendaa

Pöysti teki yli 70 vuoden uran, jonka aikana hän tuli tunnetuksi muun muassa Suomisen Ollina.

Lasse Pöysti Sodankylän elokuvafestivaaleilla vuonna 2008.

Näyttelijä, professori Lasse Pöysti on kuollut. Hän kuoli viime yönä 92-vuotiaana rauhallisesti, tiedottivat hänen omaisensa perjantaiaamuna.

Pöysti teki yli 70 vuotta kestäneen uran teatterissa, elokuvissa ja televisiossa. Hän lopetti näyttelemisen 85-vuotiaana Helsingin kaupunginteatterin Metsä-näytelmän jälkeen lokakuussa vuonna 2012.

Yle lähettää kello 14.30 suoran erikoislähetyksen, jossa muistellaan Pöystiä ja hänen uskomatonta uraansa. Juontaja Marjukka Havumäen vieraana ovat näyttelijä ja ohjaaja Asko Sarkola sekä ohjaaja, käsikirjoittaja ja taiteen akateemikko Ralf Långbacka.

Lähetys alkaa Yle Areenassa ja TV1:llä kello 14.30. Se on katsottavissa sekä suorana että jälkikäteen myö klikkaamalla tämän jutun pääkuvaa.

Suomisen Olli teki Pöystistä tunnetun

Lasse Pöystin elämä mullistui 13-vuotiaana, kun hänet valittiin 250 hakijan joukosta Suomisen Ollin rooliin. Veikeäkasvoinen poika pääsi koekuvauksiin esittämällä oman versionsa Walt Disneyn piirroselokuvasta Lumikki ja seitsemän kääpiötä suoraan Suomen Filmiteollisuuden legendaariselle toimitusjohtajalle Toivo Särkälle.

Parhaiten Pöysti muistetaan Suomisen Ollin hahmostaan, josta hänen uransa lähti liikkeelle. Pöystistä tuli Suomisen Ollin myötä niin ikoninen, että Lassen ja Ollin raja hämärtyi. Sotavuosina tehtiin kaikkiaan kuusi Suomisen perhe -elokuvaa.

Näyttelijä Lasse Pöysti Ylen studiossa vuonna 1970. Kuva: Antero Tenhunen / Yle
Lasse Pöysti Suomisen Ollina vuonna 1941. Ollin siskoa Pipsaa esitti Maire Suvanto. Kuva: Suomen Elokuva-arkisto

Suomisen Ollin jälkeen

Suomisen Ollin jälkeen Pöysti esiintyi kymmenissä elokuvissa, sai lukuisia Jussi-patsaita, johti merkittäviä teattereita, kuten Tukholman Dramatenia, ja kirjoitti muistelmat.

Hän myös ohjasi kahdeksan elokuvaa, mutta itse hän sanoi näyttelemisen olleen hänen kutsumusammattinsa.

– Minulle oli lapsesta asti selvää, että haluan ensisijaisesti näyttelijäksi. Ammattiini en ole hetkeksikään väsynyt, Pöysti sanoi STT:n haastattelussa.

– Huomasin, että olin huono ohjaaja. Pyrin saamaan näyttelijät tekemään roolit sillä lailla kuin minä ne tekisin, ja se on väärin.

Pöysti nimesi tärkeimmiksi töikseen teatterissa Ralf Långbackan vuonna 1987 ohjaaman Galilein elämän ja televisiossa Matti Ijäksen ohjaaman Pala valkoista marmoria -elokuvan.

Moni muistaa Lasse Pöystin myös legendaarisena Pikku Kakkosen iltasatujen lukijana.

Suomisen perhe Kuva: Yle
Lasse pöysti vuonna 2012. Kuva: Yle

Loppuun asti ystävät

Pöysti oli syntynyt Sortavalassa 24. tammikuuta 1927. Perhe muutti Helsinkiin talvisodan jälkeen. Ura urkeni nopeasti Suomisen Olli -elokuvien siivittämänä. Jo 15-vuotiaana Pöysti näytteli Svenska Teaternissa näytelmässä Nog lever farfar. Poika osasi ruotsia, sillä äiti oli suomenruotsalainen.

Rakkaus suomenruotsalaisiin säilyi aina näyttelijän sydämessä, ja ranskalaisista hän löysi samaa henkevyyttä. Pöystillä oli asunto myös Pariisissa.

Pöystin yli kolmekymmentä vuotta kestänyt liitto näyttelijä Birgitta Ulfssonin kanssa päättyi eroon 1984, mutta pari pysyi hyvinä ystävinä loppuun asti. Ulfsson kuoli lokakuussa 2017.

Lasse Pöysti ja Birgitta Ulfsson vuonna 1966. Kuva: Markku Vuorela

Purjehdus – enemmän kuin puoli elämää

Purjehdus oli aina lähellä Pöystin sydäntä.

Pöystin perheellä oli tapana viettää kesiä eräällä Suomenlahden saarella, josta tehtiin purjehdusretkiä vuosien myötä yhä isommilla purjeveneillä.

Purjehtimiselle jo poikasena sydämensä antaneelta Pöystiltä on kysytty, onko hän koskaan laskenut, paljonko laittaa vuodessa rahaa harrastukseensa ja paljonko yksi purjehduspäivää sitten todellisuudessa maksaa.

– Se on väärä laskutapa. Minä purjehdin koko ajan! Pöysti kuittasi.

Lasse ja Tom Pöysti tervehtivät presidentti Sauli Niinistöä ja rouva Jenni Haukiota Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla vuonna 2017. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lue lisää