Kangasalalaista jäteyhtiötä syytetään törkeästä ympäristön turmelemisesta

Syyttäjä vaatii kahdelle yhtiön nokkamiehelle vähintään vuoden vankeusrangaistusta.

ympäristörikokset
Tampereen oikeustalo
Antti Eintola / Yle

Pirkanmaan käräjäoikeudessa on tänään luettu syytteet törkeästä ympäristön turmelemisesta Kangasalalaiselle jätefirmalle ja sen kahdelle johtohenkilölle.

Syyttäjän mukaan yrityksen jäljiltä ympäristöön on päätynyt 2 000–3 000 kuutiota sekalaista jätettä. Sekalaisen yhdyskuntajätteen lisäksi alueelle on tuotu ainakin erilaista rakennusjätettä kuten tiiltä, betonia, metallia, puutavaraa, purua, muovia.

Jätteiden joukossa on ollut myös vaarallisiksi jätteiksi luokiteltavia aineita, kuten esimerkiksi maali- ja kemikaalipakkauksia. Lupamääräysten vastaisesti on alueella varastoitu vaarallisia kemikaaleja sisältäviä akkuja maapohjalla.

Yrityksellä oli ympäristölupa, mutta yritys ei toiminut lupaehtojen mukaan.

Maaperää pilaantunut kahdessa öljyvuodossa

Syytteen mukaan vuoden 2015 keväällä yrityksen maaperä pilaantui öljyvuodon seurauksena. Alueella polttoleikattiin öljysäiliötä, joka syttyi tuleen. Säiliössä oli raskasta polttoöljyä arviolta 5 000–8 000 litraa ja tulipalon seurauksena öljyä valui maaperään ainakin 1000 litraa.

Alueelta jouduttiin poistamaan pilaantunutta maata yli 130 tonnia. Tapahtumasta ei ilmoitettu viranomaisille.

Hieman edellisen tapauksen jälkeen yrityksessä sattui toinenkin öljyvuoto. Kun öljyä pumpattiin säiliöstä toiseen, säiliö täyttyi ja maaperään valui noin 800 litraa muuntajista poistettua jäteöljyä. Pilaantunutta maaperää poistettiin alueelta 122,8 tonnin verran.

Asianomistajina ovat Kangasalan kaupunki ja Pirkanmaan ELY-keskus.

Syyttäjän mukaan yritys on syyllistynyt törkeään ympäristön turmelemiseen. Syyttäjä vaatii yhtiön nokkamiehille vähintään vuoden ehdollista vankeusrangaistusta. Lisäksi heitä ja yhtiötä vaaditaan menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä yhteisvastuullisesti vähintään 572 000 euroa.

Kaupparekisterin mukaan konkurssiin menneen yhtiön toimiala on jätteen ja romun tukkukauppa.