Syyttäjä ei nosta syytteitä hopeavesijutussa: "Emme saaneet näyttöä siitä, että lasten terveyttä olisi vahingoitettu"

Kaksi naista kertoi juottaneensa lapsilleen hopeavettä, ja heitä epäiltiin pahoinpitelystä.

Syyteharkinta
Hopeavettä.
Ylen Spotlight- ja MOT-ohjelmat kertoivat hopeaveden käytöstä syksyllä 2017.Dennis Storhannus / Yle

Syyttäjä ei nosta syytteitä niitä kahta naista vastaan, joita haastateltiin vuoden 2017 lopulla MOT-ohjelmassa ja jotka kertoivat, kuinka he ovat antaneet lapsilleen juotavaksi hopeavettä.

Äitejä epäiltiin pahoinpitelystä. Syyttäjä on päättänyt jättää syytteet nostamatta, koska ei ole selvitystä siitä, että lasten terveyttä olisi vahingoitettu tai vaarannettu.

– Tässä tapauksessa oli kyse pahoinpitelyepäilystä. Emme saaneet näyttöä siitä, että lasten terveyttä olisi vahingoitettu tai siitä olisi ollut edes riskiä, sanoo johtava kihlakunnansyyttäjä Peter Levlin Pohjanmaan syyttäjänvirastosta.

Levlinin mukaan ratkaisu ei ollut lopulta vaikea.

– Oikeasti oli suhteellisen helppo ratkaisu, kun koko aineisto oli käytettävissä. Ei ollut muuta vaihtoehtoa.

Syyttäjän päätöksestä on vielä mahdollisuus kannella valtakunnansyyttäjälle.

Hopeaveden myyminen sisäisesti nautittavaksi on kielletty EU:ssa. Viranomaiset ovat muun muassa puuttuneet mainostamiseen, jossa suositellaan hopeaveden käyttöä sisäisesti.

Toinen naisista muutti kertomustaan

Syyttämättäjättämispäätöksen mukaan toinen naisista on kertonut samoin kuin tv-ohjelmassa antaneensa lapselleen kolme kertaa pienen määrän hopeavettä. Vaikka hän on itse uskonut, että hopeavesi on hyödyksi, syyttäjän mukaan hän on silti ollut tietoinen terveysriskeistä ja antanut siltikin hopeavettä. Nainen on kertonut, ettei ole näiden kertojen jälkeen enää antanut hopeavettä.

Toinen naisista muutti täysin kertomustaan tv-esiintymisen ja poliisitutkinnan välillä. Toisin kuin haastattelussa, hän kertoi poliisille antaneensa hopeavettä lapselle vain kerran, ja silloin pari tippaa korvaan, ei sisäisesti. Syyttäjän mukaan totuutta on vaikea saada selville, mutta on selvää, ettei hopeavettä enää anneta.

Kummassakaan tapauksessa lapselle ei ole tehty lääkärintarkastusta. Poliisin tutkinnassa saamien tietojen mukaan näin pienet määrät eivät ole voineet vahingoittaa lapsia.

Juttua täydennetty 5.4.2019 kello 16.04: Kerrottu tarkemmin syyttämättäjättämispäätöksen sisällöstä.