Perhe muutti saaristoon ja elämä meni kerralla uusiksi - “Tuli olo, että jos tässä iässä aikoo vielä repäistä, sen aika on nyt”

Vaikeinta on ollut oppia uusi elämänasenne: uudessa kotikunnassa mihinkään ei ole kiire.

Kökar
Virrat
Saaristoon muuttamisen myötä Virran perheen elämässä muuttui lähes kaikki mahdollinen. Rinna Härkönen/YLE

Kun Terhi ja Raimo Virta saapuivat Kökarin saarelle ensimmäistä kertaa vuosi sitten, oli talvi ja pimeää.

Heidän 14-henkinen perheensä asui tuolloin metsän keskellä Lohjalla, mistä Raimo Virta kävi päivittäin töissä 50 kilometrin päässä Helsingissä.

Terhi Virta pyöritti arkea kotona lasten kanssa, mutta ajatuksissa kyti jo mahdollisuus muutokseen.

Hän ei osannut silti arvata, että tämä talvinen päivä muuttaisi kaiken.

Hyppy tuntemattomaan

Virrat olivat saapuneet saaristoon syystä. Terhi Virta oli bongannut someryhmästä ilmoituksen: Suomen toiseksi pienimmän kunnan, 260 asukkaan Kökarin uuteen kyläkauppaan haettiin kauppiasta.

Hän oli lomaillut Ahvenanmaalla lapsuutensa kesät ja pariskunta oli lomaillut siellä myös yhdessä. Myös kaupassa työskentely oli pariskunnalle tuttua.

Mutta Kökar perheelle täysin tuntematon.

– Emme olleet koskaan edes kuulleet koko Kökarista. Tuli kuitenkin sellainen olo, että jos tässä iässä aikoo jotain vielä repäistä, niin sen aika on nyt, Raimo Virta muistelee.

Päätös syntyi nopeasti ja keväällä 2018 oli edessä muutto. Lapsista mukana muutti neljä, isommat jäivät mantereelle opiskelujen ja töiden pariin.

Päiväkodin lapsimäärä kolminkertaistui

Kun perheen kaksi nuorinta lasta aloittivat Kökarissa päiväkodin, he kolminkertaistivat hoitolasten määrän. Päiväkodin lisäksi saarelta löytyy yhtenäiskoulu, jossa opiskelee 18 oppilasta.

Terhi Virta kertoo, että lapset ovat tottuneet muutokseen pikkuhiljaa. Päiväkoti-ikäisillä sopeutuminen kävi nopeammin, mutta teini-ikäiselle muutos ruotsinkieliseen ympäristöön on ollut suurempi.

Virran perhe on Ahvenanmaalle muuttajina osa hyvin pientä joukkoa.

Ahvenanmaan tilastokeskuksen Åsabin vuosikertomuksen mukaan vuonna 2017 koko Ahvenanmaalle muutti 234 ihmistä.

Kökarissa luku sen sijaan oli negatiivinen: saaren ennestään pieni 236 hengen asukasluku väheni muuttoliikkeen seurauksena viidellä hengellä.

kauppaulkoa
Uuden kaupan rakennustyöt olivat vielä osittain kesken, kun se avattiin juhannuksena 2018. Rinna Härkönen/YLE

Yhteisö otti lämpimästi vastaan

Suurimman vaikutuksen perheeseen teki saarelaisten lämmin vastaanotto.

– Jos olisimme muuttaneen johonkin suurkaupunkiin, niin parhaassa tapauksessa olisimme saaneet käteen lapun, että olet kunnan asuntojonossa numerolla 1542. Täällä meidät otettiin vastaan lämpimästi ja kaikki tarjosivat apuaan. Kaikki palvelutkin esiteltiin jo ensivierailulla, Terhi Virta muistelee.

Ystävällisyyden lisäksi vaikutuksen teki saari itse.

– Luonto lumosi meidät välittömästi. Ei sitä voi oikein edes pukea sanoiksi, se täytyy itse kokea.

Muutos haastaa parisuhteen

Muutto pikkupaikkakunnalle on silti tuonut myös paineita, etenkin parisuhteelle. Raimo ja Terhi Virta jakavat kodin lisäksi nyt myös työpaikan.

Pariskunta kertoo alkuvaiheessa riidelleensä enemmän, kun aiemmin itsenäisesti työskennellyt Raimo Virta totutteli vaimon läsnäoloon kaupalla.

– Minä saatan esimerkiksi siirtää tavaroita eri paikkaan, mihin toinen oli ne kaupassa suunnitellut. Aluksi Raimo kulki perässä siirtämässä niitä takaisin alkuperäiselle paikalleen. Mutta ei sitä enää juuri tapahdu, Terhi Virta nauraa.

Neuvontaakaupassa
Tyytyväinen asiakas Siv Relander tulkkaa Kökarin kunnan infolehtistä Raimo Virralle. Rinna Härkönen/YLE

Lihapullia hiirellä ja muita kielikukkasia

Saarelaiset puhuvat pääasiassa ruotsia. Vieras kieli jännitti perhettä etukäteen.

– Esittelin itseni opettajaksi vaikka piti kertoa, että vasta opettelen ruotsia, Terhi Virta muistelee ensikohtaamisia saarelaisten kanssa.

Myös asiakkaat ovat saaneet nauttia kauppiaiden kielikukkasista. Kerran kylmäkaapissa oli tarjolla lihapullia hiiren kera eli köttbullar med mus, kun tarkoitus oli tarjota lihapullia muusilla.

Suurin muutoksista on kuitenkin ollut saarelaisen elämänasenteen omaksuminen – mihinkään ei ole kiire.

Raimo Virran entisessä työpaikassa kävi päivässä enemmän asiakkaita kuin kyläkaupassa kokonaisen talvikuukauden aikana.

– Raimo purkaa hirveellä kiireellä tavaroita, kun kaikki pitää olla samantien tehtynä. Yritä siinä sitten sanoa, että nyt ei ole sitten loppupäivänä mitään tekemistä, Terhi Virta nauraa.

Saarelaiset eivät hermostu, vaikka jotain tuotetta pitää syystä tai toisesta hetki odottaa.

– Ei täällä tosiaan ole mihinkään kiire, kun ei täällä mihinkään pääse! Raimo Virta täydentää hymyillen.

Talviaikaan saariston mantereeseen ja Ahvenanmaan pääsaareen liittävät kulkuyhteydet ovat Virran perheen mukaan todella huonot. Esimerkiksi mantereelle pääsee vain neljä kertaa viikossa.

Saariston rauha ei sovi kaikille

Kuluneen vuoden aikana Virran perheen elämässä on muuttunut miltei kaikki. Jos elämänmuutoksesta pitäisi tehdä tiliä, niin tulos jäisi kuitenkin vahvasti plussan puolelle.

Pariskunnalla on tuntemattomaan hyppäämistä suunnitteleville yksi vinkki ylitse muiden.

– Kannattaa harkita ja miettiä, onko itse valmis kohtaamaan itsensä kun on hiljasta. Joillekin on hirveän vaikeaa, kun ei pääse koko ajan menemään ja tekemään ja kulkemaan.