1. yle.fi
  2. Uutiset

Malmin lentokentässä taas uusi käänne: suojelu palautettiin käsittelyyn – Helsingin mielestä mikään ei ole "varsinaisesti muuttunut"

Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentokentän alueelle 25 000 asukkaan uutta kaupunginosaa.

Helsinki-Malmin lentoasema
Malmin lentoasema, lentokoneita.
Derrick Frilund / Yle

Ympäristöministeriö on päättänyt palauttaa Malmin lentokentän rakennussuojelua koskevan päätöksen takaisin käsiteltäväksi Uudenmaan ely-keskukseen.

Ympäristöministeriön tiedotteen (siirryt toiseen palveluun) mukaan päätös palautettiin takaisin käsiteltäväksi, koska ely-keskuksen päätöksestä ei käy ilmi, miten se on soveltanut päätöksessään lakia rakennusperinnön suojelemisesta.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että ely-keskuksen on käsiteltävä rakennusperintölain soveltamista ja ratkaistava, tuleeko asiaa vielä selvittää lisää ennen uuden päätöksen antamista.

Automaattisesti ympäristöministeriön päätös ei tarkoita koko Malmin lentoaseman kohtalon uudelleenarviointia, vaan tämä jää ely-keskuksen harkintaan, ministeriöstä painotetaan.

Helsinki-Malmin lentoasema.
Malmin lentokentän terminaalirakennus on vuodelta 1938 ja sen suunnittelivat Dag Englund ja Vera Rosendahl.Derrick Frilund / Yle

Kaupunki suunnitellut asuntoja 25 000 hengelle

Helsingin kaupunki on suunnitellut Malmin lentokentän alueelle 25 000 asukkaan uutta kaupunginosaa. Jos rakennussuunnitelmat toteutuvat tässä laajuudessa, ilmailutoimintaa ei voida kentällä jatkaa.

Malmin lentokentän alue on ollut vaarantamiskiellossa vuodesta 2017.

Malmin lentoaseman ystävät ry:n puheenjohtaja Timo Hyvönen kertoo yhdistyksen tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun) olevansa ministeriön palautuspäätöksestä helpottunut. Hänen tulkitsee päätöstä niin, että keskustelu Malmin lentoaseman tulevaisuudesta palaa lähtöruutuun.

– Asia on nyt täysin avoin. Vaarantamiskielto turvaa rakennukset ja ympäristön, ja toivomme kaupungin nyt sallivan kulttuuriympäristöön oleellisesti kuuluvan ilmailutoiminnan jatkuvan tilanteen näin muututtua, Hyvönen toteaa tiedotteessa.

Helsingin kaupungin yleiskaavapäällikkö Rikhard Manninen ei ole Hytösen kanssa samoilla linjoilla. Mannisen mukaan kaupunki pystyy yhteensovittamaan asuntorakentamisen ja kulttuuriympäristölliset arvot, eikä palautus muuta kaupungin suunnitelmia.

– En näkisi, että mikään on varsinaisesti muuttunut. Alueen suunnittelu jatkuu siltä osin kuin on mahdollista. Ei tämä varsinaisesti hidasta alueen suunnittelua ja kaavoitusta, Manninen toteaa Ylelle.

Hän tulkitsee ministeriön päätöksen tarkoittavan ainoastaan sitä, että ely-keskuksen pitää perustella ratkaisunsa perusteellisemmin suhteessa lainsäädäntöön.

Suojelu joko kaavoituksella tai rakennusperintölain nojalla

Malmin lentoaseman ystävät ry esitti vuonna 2015 Malmin lentoasemaa rakennuksineen ja kiitorata-alueineen suojeltavaksi rakennusperintölain nojalla. Yhdistys perusteli suojeluesitystä sillä, että Malmin lentoasema on yhdistyksen mukaan todettu valtakunnallisesti merkittäväksi rakennetuksi kulttuuriympäristöksi.

Uudenmaan ely-keskus hylkäsi suojeluesityksen kesäkuussa 2018.

Ympäristöministeriön tiedotteessa todetaan, että valtakunnallisesti merkittävää kohdetta voidaan suojella asemakaavalla tai lailla rakennusperinnön suojelemisesta.

Ministeriön mukaan ely-keskus ei perustellut päätöstään molempien mahdollisuuksien kannalta eikä esittänyt arviota tiedossaan olleiden kaavoitusratkaisujen valossa.

Ely-keskuksessa yritetään laatia uusi päätös Malmin lentokentän suojeluasiassa jo tänä keväänä

Ympäristöministeriön tämänpäiväinen päätös palauttaa Helsingin Malmin lentokentän suojeluasia takaisin Uudenmaan ely-keskukseen asettaa tämän ennen kokemattoman tilanteen eteen.

– Meidän täytyy keskustella talon sisällä, tarkoittaako se sitä, että meidän pitää korjata päätöksen perustelua vai avata (asia) kokonaan uudestaan. Minulla ei ole ollut tällaista ikinä edessäni, eikä meidän talossakaan, sanoo ylitarkastaja Henrik Wager Uudenmaan ely-keskuksesta.

Ely-keskus hylkäsi kesäkuussa 2018 Malmin lentoaseman ystävät -yhdistyksen tekemän suojeluesityksen eikä määrännyt Malmin lentoasemaa rakennuksineen ja lentokenttäalueineen suojeltavaksi. Ely-keskus totesi, että rakennusperintölaki ei mahdollista käyttötarkoituksen suojelemista.

Ministeriö perusteli asian palauttamista sillä, että ely-keskuksen päätöksessä ei käy riittävästi ilmi, miten se on päätöstä tehdessään soveltanut lakia rakennusperinnön suojelemisesta.

Automaattisesti ympäristöministeriön päätös ei tarkoita koko Malmin lentokentän kohtalon uudelleenarviointia, vaan tämä jää ely-keskuksen harkintaan, kertoo hallitussihteeri Matleena Haapala ympäristöministeriöstä.

Ely-keskus tutkii seuraavaksi ministeriön ratkaisun ja sen perustelut ja tekee sen jälkeen uuden päätöksen mahdollisimman pian, mahdollisesti jo tänä keväänä, kertoo johtaja Satu Pääkkönen Uudenmaan ely-keskuksesta.

Aiheesta aiemmin:

Malmin lentokentän säilyttämistä vaativa kansalaisaloite tyrmättiin valiokunnassa

Museovirasto haluaa ilmailun jatkuvan Malmilla – Ely-keskus päättää kuitenkin itsenäisesti

Helsinki-Malmin lentokentältä aloitetaan säännöllinen helikopteriliikenne Nord Stream 2 -kaasuputken rakennustyömaalle

Malmin lentokenttäaktiivi: Pyyhettä ei ole heitetty kehään – kentällä tarvetta tulevaisuudessa

Lue seuraavaksi