Sukulaismies käytti nuorta tyttöä seksuaalisesti hyväkseen – oikeus tuomitsi 1,5 vuodeksi vankeuteen

Tyttö kävi Lappeenrannassa purkamassa koulunkäyntiin liittyvää ahdistusta asiantuntijan luona. Näillä reissuilla tyttö yöpyi sukulaismiehen luona.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus
lakikirjoja hyllyssä
Ismo Pekkarinen / AOP

Nuori tyttö aloitti opiskelun itselleen vieraalla paikkakunnalla. Koulunkäynti aiheutti ahdistusta, johon tyttö haki keskusteluapua asiantuntijalta Lappeenrannasta.

Asiantuntijakäynneillä tyttö yöpyi äitinsä sukulaismiehen luona, sillä tytön opiskelupaikkakunnalta oli huonot liikenneyhteydet Lappeenrantaan. Yöpymiset alkoivat tammikuussa 2013. Tytön äiti oli sopinut järjestelyistä miehen kanssa.

Näiden vierailujen tapahtumia on puitu Etelä-Karjalan käräjäoikeudessa, sillä vierailut johtivat tytön ja miehen välisiin yhdyntöihin. Tyttö oli tapahtumien aikaan 16–17-vuotias, mies 52–53-vuotias.

Tyttö yöpyi miehen luona myös muulloin kuin käydessään asiantuntijan luona. Vuoden 2014 syyskuussa tyttö ilmoitti miehelle, ettei voi vierailla miehen luona enää.

Miehen mukaan kyse oli vapaaehtoisuudesta

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta seksuaalisesta hyväksikäytöstä, koska mies oli asemaansa hyväksikäyttäen taivuttanut itseään 36 vuotta nuoremman, alaikäisen tytön toistuvasti muun muassa sukupuoliyhteyteen kanssaan.

Syyttäjän mukaan mies oli myös käyttänyt törkeästi väärin sitä, että tyttö oli muun muassa yksinäisyytensä ja aikuisen tuen tarpeen vuoksi henkisesti erityisen riippuvainen vastaajasta.

Mies kiisti syytteen. Hänen mukaan kyseessä oli normaali seurustelusuhde, jossa tyttö oli ollut vapaaehtoisesti. Tyttö oli miehen mukaan vapaaehtoisesti ja itsenäisesti päättänyt myös seksuaalisesta kanssakäymisestä.

Käräjäoikeus hylkäsi syytteen riippuvuussuhteen osalta. Käräjäoikeus kuitenkin katsoi, että mies oli käyttänyt törkeästi hyväkseen koti-ikävää poteneen tytön kypsymättömyyttä päättää seksuaalisesta käyttäytymisestään.

Etelä-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 58-vuotiaan miehen 1,5 vuoden ehdottomaan vankeusrangaistukseen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja sukupuolisiveellisyyttä loukkaavan kuvan levittämisestä.

Lisäksi miehen on korvattava nykyään täysi-ikäiselle nuorelle naiselle loukkauksen aiheuttamasta kärsimyksestä 4500 euroa sekä tilapäisestä haitasta 5000 euroa korvauksia.

Mies on ilmoittanut olevansa tuomioon tyytymätön, joten tuomio ei ole lainvoimainen. Asian käsittely jatkunee hovioikeudessa.