1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ammattikorkeakoulut

Uusi LAB-ammattikorkeakoulu suosii tekemisen kautta oppimista

Lappeenranna ja Lahden uusi ammattikorkeakoulu LAB aikoo entisestään lisätä yhteistyötä yritysmaailman kanssa.

Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Lappeenrannan ja Lahden ammattikorkeakoulujen yhdistyminen lisää entisestään oppilaitoksen yhteistyötä elinkeinoelämän kanssa. Yritysyhteistyö on nostettu yhdeksi uuden ammattikorkeakoulun tärkeimmäksi tavoitteeksi.

Kahden ammattikorkeakoulun liitos toteutuu vuoden 2020 alussa, jos valtioneuvosto hyväksyy sen toimiluvan.

Uudessa LAB-ammattikorkeakoulussa tavoite on, että opiskelijat suorittavat ison osan opinnoistaan joko itse perustamassaan yrityksessä tai oppilaitoksen kanssa yhteistyötä tekevässä yrityksessä. LAB myös haluaa seurata tarkasti, millaista työvoimaa jatkuvassa muutoksessa oleva työelämä tarvitsee.

Vararehtori Henri Karppinen vastaa uuden LAB-ammattokorkeakoulun ja elinkeinoelämän yhteistyöstä. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

– Meiltä valmistuvien ja meillä opiskelevien opiskelijoiden osalta on tärkeää varmistaa, että heille tulee sellaisia valmiuksia, joita tämän päivän työelämässä ja huomisen työelämässä tarvitaan, sanoo Saimian vararehtori Henri Karppinen.

Työelämän tarpeiden tunnustelua

– Yritysten tarpeet pirstaloituvat koko ajan pienempiin ja pienempiin osiin. Uskon, että isolla oppilaitoksella on paremmat mahdollisuudet auttaa näitä yrityksiä niiden kehitystarpeissa, sanoo vararehtori Henri Karppinen.

Karppinen painottaa, että onnistunut yhteistyö opiskelijoiden ja elinkeinoelämän välillä perustuu loppujen lopuksi oikeiden ihmisten kohtaamiseen.

– Yhteistyö tehdään Ihmisten välillä niinkuin ennenkin. Meillä työskentelee Lahdessa ja Lappeenrannassa erittäin osaavaa porukkaa. Tällä porukalla nostamme nyt ammattikorkeakoulun yritysyhteistyötä uudelle tasolle, Karppinen sanoo.

Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan toiminnanjohtaja Juho Liiri ja hallituksen puheenjohtaja Emma Kokkonen ovat tuoneet opiskelijoiden näkökulman esille kahden oppilaitoksen yhdistymisneuvotteluissa. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Uusi nimi tutuksi

Tähän asti oppilaitokset on tunnettu nimillä Saimia ja LAMK. Vuoden vaihteessa aloittavan LAB-ammattikorkeakoulun täytyy ensi töinään tehdä uusi nimensä tunnetuksi tulevien opiskelijoiden ja elinkeinoelämän edustajille.

– Saimia ja LAMK ovat olleet tunnettuja ammattikorkeakouluja. Nyt on mietittävä, miten uusi nimi näkyy hakijoille, niin että saadaan hakijamäärät pysymään samalla tasolla ja mieluiten kasvamaan nykyisestä, sanoo Saimaan ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen puheenjohtaja Emma Kokkonen.

Emma Kokkonen pitää kahden ammattikorkeakoulun yhdistymistä hienona ratkaisuna. Kuva: Kare Lehtonen/Yle

Opiskelijajärjestössä uuden nimen julkistamista odotettiin jopa pelonsekaisin tuntein. Lopputulos oli positiivinen yllätys.

– Ollaan kuultu myös paljon pahempia vaihtoehtoja, kertoo toiminnanjohtaja Juho Liiri Saimia opiskelijakunnasta.

Sekä Liiri että Kokkonen kokevat LAB-nimen kuvaavan hyvin ammattikorkeakoulun tapaa opettaa tekemisen ja kokeilemisen kautta.

– Nimessä on myös hyvää yhteisöllisyyttä, Kokkonen lisää.