1. yle.fi
  2. Uutiset

”Opettelin Youtube-videon avulla piikittämään itseäni” – vietnamilainen transmies Ha joutuu hakemaan mieshormonit Thaimaasta

Vietnamin transsukupuoliset odottavat lakiuudistusta, jonka myötä he voisivat korjata virallisesti sukupuolensa.

transsukupuolisuus
Chu Thanh Ha
Chu Thungh Ha on yksi vietnamin tunnetuimmista transaktivisteista.Katariina Salmi

HANOI, VIETNAM. Kun hanoilainen transaktivisti Chu Thungh Ha, 29, tarvitsee uuden annoksen testosteronia, hänellä on kaksi vaihtoehtoa: joko matkustaa Thaimaahan hormoniostoksille tai etsiä mieshormonit Vietnamin pimeiltä markkinoilta.

Laillista kautta hormonien ostaminen ei Vietnamissa onnistu.

– Opettelin yksin kotona Youtube-videon avulla, miten hormonia annostellaan ruiskuun ja miten sitä piikitetään kehoon, Ha kertoo hanoilaisessa kahvilassa.

Transsukupuoliset eivät saa Vietnamissa ammattimaista lääketieteellistä apua.

– Lääkärit eivät ymmärrä transihmisten tarpeita ja monissa terveyskeskuksissa ja sairaaloissa meitä syrjitään avoimesti. Siksi transsukupuoliset usein välttelevät lääkäriin menoa.

Tilanteeseen voi kuitenkin tulla pian muutos. Vietnamin hallitus valmistelee sukupuolen korjaamiseen liittyvää lakia, joka saattaa tulla voimaan jo tänä vuonna.

Jos laki menee läpi, sukupuolen korjaamisesta hormonihoitojen ja leikkausten avulla tulisi Vietnamissa laillista.

Chu Thungh Ha on työskennellyt kymmenen vuotta useissa kansalaisjärjestöissä ja organisaatioissa puolustaen transsukupuolisten oikeuksia. Kymmenessä vuodessa maa on muuttunut paljon.

– Vietnam on muuttunut, mutta ei tarpeeksi. Näen, että minun elämäntehtäväni on edistää muutosta täällä, Ha sanoo.

”Internet pelasti minut”

Ha oli 6-vuotias, kun hän tajusi olevansa poika tytön kehossa.

– Halusin leikata hiukseni lyhyiksi ja pukeutua poikien vaatteisiin. Aluksi se sopi vanhemmilleni, mutta kun kasvoin, he painostivat minut kasvattamaan hiukseni ja pukeutumaan hameisiin. Näytin vuosia ulkoisesti tytöltä.

Lukion jälkeen, juuri ennen yliopistoon menoa, Ha päätti vihdoin uskaltaa muuttaa ulkomuotoaan. Hän oli säästänyt paljon rahaa ja osti koko rahalla miesten vaatteita.

– Kun isoäitini löysi uudet vaatteet, hän leikkeli ne saksilla rikki. Sitten hän poltti ne.

Siinä vaiheessa muutosta ei kuitenkaan voinut enää pysäyttää. Kotiin oli hankittu nettiyhteys ja Ha oli löytänyt vietnamilaisten LGBT-yhteisöjen nettisivut ja keskustelufoorumit.

– Tajusin, etten olekaan maailman ainoa ihminen, joka tuntee näin.

Ha alkoi tavata netissä kohtaamiaan ihmisiä kasvotusten ja kääntää netissä lukemiaan LGBT-aiheita käsitteleviä artikkeleita vietnamin kielelle.

– Internet pelasti minut. Sen kautta löysin yhteisön, johon kuulun.

Chu Thanh Ha
Chu Thanh Ha kertoo kokeensa valtavana helpotuksena sen, että hän löysi LGBT-yhteisön internetistä.Katariina Salmi

”Kun tulin kaapista, perhe ei puhunut minulle vuoteen”

Vuonna 2013 Han täti näki hänet LGBT-ihmisten flashmob-tapahtumassa Hanoin keskustassa ja kertoi näkemästään Han äidille.

– Äiti romahti. Silloin tajusin, että minulla on kaksi vaihtoehtoa. Joko lykkään kaapista tulemista uskottelemalla, että olen sisimmässäni tyttö. Tai sitten tulen kaapista heti. Päätin kertoa totuuden.

– Äiti lakkasi puhumasta minulle. Samoin isä ja isovanhemmat. Mykkäkoulua jatkui yli vuoden. He kohtelivat minua kuin ilmaa. Söin ja nukuin kotona, mutta kukaan perheenjäsen ei kommunikoinut kanssani.

Pikkuhiljaa tilanne normalisoitui. Vanhemmat suostuivat käymään transsukupuolisten vanhempien tukiryhmässä.

– Nykyään vanhemmat ja isovanhemmat hyväksyvät minut, vaikka muu suku ja naapurit katsovatkin minua edelleen kuin avaruusoliota. Olen sukuni musta lammas.

Ha tietää, että tilanne voisi olla pahempikin. Työssään hän on tavannut lukuisia transsukupuolisia, jotka perhe on hylännyt tai jotka ovat karanneet kotoa henkisen ja fyysisen väkivallan vuoksi.

Poliisi ei puutu transsukupuolisten kohtaamaan perheväkivaltaan, koska se nähdään perheen sisäisenä asiana. Transsukupuolisille ei ole Vietnamissa tarjolla virallisia tukipuhelimia tai esimerkiksi mielenterveyspalveluja.

– Näitä asioita haluan muuttaa tulevaisuudessa paremmiksi.

"Tyttöystäväni vanhemmat eivät tiedä, että olen trans"

Vaikka sateenkaariliput liehuvat Vietnamissa jo avoimesti, monissa suvuissa ja yhteisöissä varsinkin maaseudulla trassukupuolisuuteen liittyy vielä vahva häpeäleima.

Moni pysyy mieluummin kaapissa kuin kertoo perheelleen olevansa lesbo, homo tai trans.

Näin on osittain myös Han kohdalla.

Hän on asunut jo vuoden yhdessä tyttöystävänsä kanssa, jonka vanhemmat eivät tiedä, että hän on transsukupuolinen.

– Emme ole kertoneet heille, koska tiedämme, että he järkyttyisivät. En pidä kertomista tällä hetkellä tärkeänä. Tyttöystäväni perhe näkee minut miehenä ja minä itse tunnen olevani mies.

– Jos he jonain päivänä saavat tietää, aion puhua heille suoraan. Uskon, että he hyväksyvät asian, koska rakastan tyttöystävääni, pidän hänestä huolta ja olen hänelle kaikin tavoin hyvä mies.

Lue myös:

Argentiinassa sukupuolen korjaaminen onnistuu omalla ilmoituksella ja 17-vuotias Aaron Armeya tallentaa sen someen kaikkien nähtäväksi – katso minidokumentti

Intian kolmas sukupuoli pyrkii eroon syrjinnästä yrittäjyydellä, mutta epäilijöitä riittää – "Pitää pudottaa housut alas todistaaksemme, että olemme olemassa"

Lue seuraavaksi