"Ettei kukaan huomaa kun puhalletaan pilliin, että maalit puuttuu" – monta asiaa pitää osata hoitaa, kun Veikkausliigan futispeli viedään 140 kilometrin päähän

Kokkolan Pallo-Veikot pelaa ensimmäiset kotipelinsä pakon edessä Seinäjoella. Huolehdittavien asioiden lista on pitkä.

Kokkolan Pallo-Veikot
Mies puhuu puhelimeen.
KPV:n toimistolla on ollut viime päivinä kiirettä. Kalle Niskala / Yle

Veikkausliigaan noussut kokkolalainen KPV pelaa puutteellisten kenttäolojen vuoksi kauden ensimmäiset kotiottelunsa Seinäjoella. Ensimmäisessä pelissä sunnuntaina vastaan asettuu Tampereen Ilves.

Toisella paikkakunnalla sijaitsevan varakentän käyttö on Veikkausliigassa harvinaista, mutta ei tavatonta. Viime vuosina näin ovat tehneet muun muassa PS Kemi, Ilves ja TPS.

KPV:lle kotiottelun vieminen toiselle paikkakunnalle on merkinnyt kuukausien työtä ja mittavia lisäkustannuksia. KPV on vastuussa tapahtumasta, vaikka moni palvelu hoituukin eteläpohjalaisin voimin.

– Makkaroiden ja talkooväen roudaaminen Seinäjoelle ei tässä tapauksessa ole järkevää, sanoo tiedottaja Ilkka Junttila.

Pallopoikien ohjeistus, kuulutukset. Kulkuluvat, laitamainokset, myyntipisteiden ja katsomolohkojen avaaminen. Onko tuomareiden kopeissa pullat ja kahvit? Käsiohjelmat, somenostatukset, kyydit. Kuka tuo maalit, kuka pallot? Entä vaihtokassat?

Tiedottaja Ilkka Junttila, KPV

Muuttujia on enemmän kuin mihin KPV:ssä on totuttu: Seinäjoella stadion on isompi, ja ylempi sarjataso tuo omat vaatimuksensa. Yksityiskohtia on valtavasti.

– Kaikki pallopoikien ohjeistuksesta kuulutuksiin. Kulkuluvat, laitamainokset, myyntipisteiden ja katsomolohkojen avaaminen. Onko tuomareiden kopeissa pullat ja kahvit? Käsiohjelmat, somenostatukset, kyydit. Kuka tuo maalit, kuka pallot? Entä vaihtokassat? luettelee Junttila.

KPV on saanut paljon apua käytännön järjestelyihin SJK:lta, myös evakkopelejä pelanneeseen Ilvekseen on oltu yhteydessä.

Kaikkein vaikeinta on silti ollut kokonaisuuden hahmottaminen: osataanko kysyä ja varmistaa kaikki, sillä puutteisiin reagointi ei hoidu yhtä helposti kuin Kokkolassa, kun seuran toimisto on kentän vieressä. Ilkka Junttilan toive on selkeä:

– Odotan, että hommat menis maaliin. Ettei kukaan huomaa kun puhalletaan pilliin, että maalit puuttuu...

Pelaajat saavat nauttia hyvästä kentästä

Kakkosvalmentaja Niko Kalliokoski kehuu stadionia ja sen olosuhteita upeiksi. Joukkue kävi tutustumassa kenttään kerran, haki tuntumaa alustaan ja ympäristöön saadakseen siitä kaiken hyödyn irti.

Hän muistuttaa, ettei Seinäjoki ole kaukana sen paremmin pelaajien kuin kannattajien näkökulmasta. Hyviä puolia on esimerkiksi kentän kastelu, jonka ansiosta pallo liikkuu hyvin.

Toisaalta kannattajia tuskin on tulossa niin paljon kuin tulisi todellisiin kotipeleihin. Kokkolan kunnostettavana oleva karu Keskuskenttä on myös muotoutunut joukkueelle kodiksi, jota moni vastustaja myös hieman vierastaa.

– Siellä kaikki on tuttua ja turvallista. Nyt vaan pitää opetella täällä, ja toivottavasti raavitaan iso kasa pisteitä täältä mukaan.

Veikkausliigan nousija joutuu siis aloittamaan monella matkapelillä. Se vaatii asennoitumista.

– Olisihan se ollut kiva räjäyttää pankki Kokkolassa ekalla kotipelillä. Mutta pelaajien on vain hyväksyttävä se mentaalisesti, sanoo Niko Kalliokoski.

Nainen katsomossa.
Sari Jukonen suuntaa auton sunnuntaina Seinäjoelle.Kalle Niskala / Yle

Fanit ovat kovaäänisempiä vieraskatsomossa

KPV-fani Sari Jukonen aikoo mahdollisuuksien mukaan katsoa kaikki Seinäjoella pelattavat "kotipelit".

– Eihän se suoranainen kotiottelu ole, mutta tosi paljon saadaan taas porukkaa mukaan. Uskon, että hyvä fiilis saadaan sielläkin.

Hyvinä puolina hän näkee sen, että joukkue pääsee pelaamaan paremmissa puitteissa kuin Kokkolassa on tarjolla. Ja vaikka kotiyleisö voi olla pienempi, se toisaalta on yleensä äänekkäämpi muualla kuin oman kentän katsomossa.

Jukonen laskee myös, että KPV saa nauttia kotipeliavauksesta kahdesti.

– Vitsi mikä eka kotiottelu saadaan sitten, kun päästään tänne! Nyt käydään lämmittelemässä, toukokuussa alkaa sitten kunnolla kotipelit. Näillä mennään, positiivisin mielin.