Laboratoriohoitajista on kova pula – töitä löytyisi ympäri maata

Pula on vaivannut jo monta vuotta.

laboratoriohoitajat
Verinäyteputkia laboratoriossa.
AOP

Kokkolassa keskussairaalan laboratorion odotushuoneessa istuu kymmeniä ihmisiä odotuslapun kanssa. Kaikilla on sovittu näytteenottoaika, mutta ajat eivät pidä paikkaansa.

Näytteenotossa neljä työntekijää huhkivat minkä pystyvät, mutta kun kaksi ihmistä uupuu ringistä, työt eivät etene toivottuun tahtiin.

Aluelaboratorion johtaja Jukka Saarimies Nordlabista harmittelee, että odotusajat venyvät. Päällä on kuitenkin pahin sairausloma-aalto, mikä pahentaa työntekijävajetta entisestään.

– Ottaisimme tänne työntekijän heti töihin, jos sellainen vain löytyisi.

Ongelma ei koske pelkästään Keski-Pohjanmaan keskussairaalaa Kokkolassa, vaan koko maata. Avoimia laboratoriohoitajan työpaikkoja (siirryt toiseen palveluun) löytyy koko maasta aina Utsjoelta Ouluun, Lappeenrannasta Turkuun ja Lahdesta pääkaupunkiseudulle.

Erilliskoulutuskaan ei auta tarpeeksi nopeasti

Jukka Saarimies toteaa, että tällä hetkellä ammattikorkeakoulutasoisesta bioanalytiikan koulutusohjelmasta ei valmistu tarpeeksi laboratoriotyöntekijöitä. Pahin pula vaivaa tietysti pienempiä paikkakuntia, sillä osa valmistuneista ammattilaisista jää koulutuspaikkakunnalle töihin.

Pohjoisen Suomen julkisen terveydenhuollon laboratorioita pyörittävä Nordlab on yrittänyt ratkaista ongelmaa erilliskoulutuksella. Jo toista kertaa yritetään kasvattaa osaajamäärää täsmäkoulutuksella. Metropolia-ammattikorkeakoulun kanssa on meneillään erilliskoulutus, josta odotetaan valmistuvan kuusi laboratoriotyöntekijää parissa vuodessa.

– Heistä odotetaan apua myös Keski-Pohjanmaalle, mutta kolmevuotisesta koulutuksesta on vielä puolet jäljellä eli nopeasti ei apua saada.

Laboratoriohoitajaksi opiskellaan ammattikorkeakouluissa, joissa koulutetaan bioanalyytikkoja.