EU: Saksalaiset autoyhtiöt sopivat päästöjä vähentävän teknologian estämisestä – miljardisakot uhkaavat

Laittomaan toimintaan osallistunut Daimler on paljastanut tietoja tutkijoille.

autot
Mersu tuotannossa Daimlerin tehtaalla Rastattissa, Saksassa.
Mercedes-Benz valmistumassa Daimlerin Rastattin tehtaalla Saksassa.Ronald Wittek / EPA

EU:n komissio on nostanut syytteet kolmea saksalaista autokonsernia vastaan.

Daimler, Volkswagen ja BMW saavat syytteet laittomasta sopimuksesta, jonka tarkoituksena oli hidastaa saastepäästöjä ehkäisevän teknologian yleistymistä. Laiton sopimus oli EU:n mukaan voimassa vuosina 2006 - 2014.

EU:n tutkijat tekivät tarkastuksen yhtiöiden tiloihin lokakuussa 2017 ja aloittivat virallisen tutkimuksen viime vuoden syyskuussa.

EU:n mukaan yhtiöt ovat estäneet ilmansaasteita estävää teknologiaa niin bensiini- kuin dieselautoissakin.

Bensiiniautojen kohdalla EU epäilee yhtiöiden hidastaneen "Otto"-suodattimien käyttönottoa. Suodattimet vähentävät pakokaasujen mukana ympäristöön pääseviä pienhiukkasia.

Dieselautojen osalta EU epäilee, että yhtiöt hidastelivat teknologiaa, joka vähentää typen oksidien päästöjä. Niitä on mahdollista vähentää pakokaasuun suihkutettavan, vedestä ja ureasta koostuvan AdBlue-nesteen avulla.

– Daimler, VW ja BMW ovat voineet rikkoa EU:n kilpailusääntöjä. Sen seurauksena eurooppalaisilta kuluttajilta on voitu estää mahdollisuus ostaa parhaalla mahdollisella teknologialla varustettuja autoja, sanoi EU:n kilpailukomissaari Margrethe Vestager.

Uutistoimistojen mukaan Daimler oli paljastanut sopimuksen tutkijoille. Tästä hyvästä yhtiö toivoo, ettei sille määrätä sakkomaksuja.

Jos muut mukana olleet yhtiöt tuomitaan syyllisiksi, voidaan niille määrätä sakko, joka on jopa kymmenen prosenttia niiden globaalista liikevaihdosta.

Lähteet: AP, Reuters