1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. eduskuntavaalit

Nyt tutkimaan: Ylen eduskuntavaalien vaalikoneen aineisto julkaistu avoimena datana

Aineisto julkaistaan ilman ehdokkaiden nimiä. Koko materiaali on saatavissa journalistien ja tutkijoiden käyttöön pyynnöstä.

Ylen eduskuntavaalien vaalikone julkaistiin maaliskuussa. Kuva: Marja Väänänen / Yle

Eduskuntavaaleja varten tehdyn Ylen vaalikoneen aineisto on julkaistu avoimena datana. Se sisältää noin 2200 ehdokkaan vastaukset kaikkiin väittämiin ja valtaosan heidän antamistaan taustatiedoista.

Voit ladata aineiston täältä. (siirryt toiseen palveluun)

Aineistosta on kuitenkin poistettu ehdokkaita yksilöivät tiedot eli nimet ja ehdokasnumerot. Nämä ovat henkilötietoja, jotka Yle on kerännyt journalistisessa tarkoituksessa. Koska avoimen datan käyttötarkoituksia kuitenkaan ei rajata, ei henkilötietoja julkaista.

Lisäksi on poistettu vastaukset kolmeen kysymykseen, jotka kysyttiin sillä saatteella, ettei niiden tuloksia julkaista yksilöityinä, sekä tiedot ehdokkaisen tileistä sosiaalisessa mediassa.

Tutkijoille ja toimittajille voidaan luovuttaa aineisto nimineen tieteellisiin tai journalistisiin tarkoituksiin. Tässä tapauksessa ota yhteyttä tämän artikkelin kirjoittajaan. (Sähköpostiosoite on muotoa etunimi.sukunimi@yle.fi.)

Avoin data on jaossa csv-tiedostona Creative Commons -lisenssillä (siirryt toiseen palveluun). Julkaistuista tiedoista saa luoda uusia julkaisuja ja palveluita kun vain lähde mainitaan. Toivomme, että tietoa hyödynnettäessä linkitetään Ylen etusivulle (https://www.yle.fi) tai suoraan vaalikoneeseen (https://vaalikone.yle.fi (siirryt toiseen palveluun)).

Jos julkaiset vaalikoneen dataa hyödyntävän julkaisun tai palvelun, kerro siitä meille vaikka lähettämällä sähköposti tai Twitter-viesti tämän artikkelin kirjoittajalle. Saatamme tehdä sovelluksista juttuja.

Lue lisää:

Etsi ehdokkaasi Ylen vaalikoneella (siirryt toiseen palveluun)

Kokeile Yle Kioskin Vaalibottia (siirryt toiseen palveluun)

Tutki Ylen tärkeimpiä vaalisisältöjä