1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. boikotti

Brunein omistamat luksushotellit katosivat sosiaalisesta mediasta – TripAdvisor esti hotellien kävijäarvostelut sivuillaan

Brunein sulttaanin kytköksissä oleva hotelliketju kertoi sulkeneensa sometilejä suojellakseen työntekijöitään.

boikotti
The Dorchester -hotellin pääovi Lontossa.
The Dorchester -hotellin pääovi Lontossa.ANDY RAIN/ EPA

Brunein sulttaanin omistamat luksushotellit ovat poistaneet sosiaalisen median tilejään jouduttuaan arvosteluryöpyn kohteeksi Brunein otettua käyttöönsä sharia-lain, kertovat BBC (siirryt toiseen palveluun) ja CNN (siirryt toiseen palveluun).

Vastaisuudessa homoseksistä ja uskottomuudesta avioliitossa rankaistaan Brunein sulttaakunnassa kivityskuolemalla.

Useat julkisuuden henkilöt, muun muassa näyttelijä George Clooney ja talk show -juontaja Ellen Lee DeGeneres, ovat kehottaneet ihmisiä boikotoimaan Brunein sulttaanin kytköksissä olevan Dorchester Collection -ketjun hotelleja Yhdysvalloissa, Britanniassa, Ranskassa ja Italiassa.

Kohun keskellä olevat yhdeksän hotellia ovat joko poistaneet tilinsä Twitterissä, Facebookissa ja Instagramissa tai ajaneet ne alas väliaikaisesti.

Monet netin kommentoijat ovat kertoneet tuntevansa empatiaa hotellien homotyöntekijöitä kohtaan. Toiset ovat taas arvostelleet boikottiliikettä todeten sen vahingoittavan ennen kaikkea hotellien työntekijöitä eikä suinkaan Brunein sulttaania.

Dorchester Collection julkaisi eilen Twitterissä lausunnon, jossa kertoi some-tiliensä alasajamisesta. Se perusteli toimiaan hotellien työntekijöidensä suojelemisella. Lisäksi ketju korosti tuomisevansa kaikenlaisen syrjinnän.

Samannimiset hotellit saaneet vihapostia

Myös nettimatkatoimisto TripAdvisor on ryhtynyt toimiin kuohunnan keskellä. Se on poistanut sivuiltaan mahdollisuuden antaa kävijäarvosteluita Dorchester Collection -ketjun hotelleille.

TripAdvisorin mukaan kohun keskellä olevien hotellien kävijäarvostelut ”eivät kuvaa asiakkaiden omakohtaisia kokemuksia hotelleista".

Boikotilla on ollut vaikutusta myös sellaisiin hotelleihin, jotka eivät kuulu Dorchester Collection -ketjuun, kertoo CNN (siirryt toiseen palveluun). Osa netin kommentoijista on sekoittanut esimerkiksi Kreikan saaristossa toimivan Hotel Bel-Air -ketjun boikotin kohteena olevaan Hotel Bel-Airiin Los Angelesissa.

Saatuaan runsaasti vihapostia kreikkalaisyritys selvensi Facebookissa, ettei sillä ole mitään tekemistä Dorchester Collection -ketjun kanssa. Yritys korosti tukevansa lgbtq-ryhmiä ja heidän oikeuksiaan.

Eilen Australian toiseksi suurin lentoyhtiö Virgin Australia kertoi peruneensa sulttaanikunnan kansallisen lentoyhtiön Royal Brunein kanssa tekemänsä henkilökunnan matka-alennussopimuksen vastalauseena Brunein sharia-laille.

Lisää aiheesta:

Uusia julkkiksia yhtyi Brunei-boikottiin – lentoyhtiö irtisanoi sopimuksen Royal Brunei Airlinesin kanssa

George Clooney kehottaa boikotoimaan Bruneihin kytköksissä olevia luksushotelleja

Lue seuraavaksi