Metsien hakkuut ja ratahankkeet jakoivat ministereitä ja haastajia Kaakkois-Suomen suuressa vaalitentissä Kouvolassa – Yle seurasi hetki hetkeltä

Metsien hakkuut nostivat eniten tunteita pintaan: "Ilmastopaneeli voi olla mitä mieltä haluaa", kommentoi maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä.

Yle
Yle Radio Suomen Kaakon suuri vaalitentti
Yle Radio Suomen Kaakon suuri vaalitentti

Yle Radio Suomen suuri Kaakkois-Suomen vaalitentti järjestetään maanantaina Kouvolassa Nuorten Paikka -nuorisotilassa.

Suora lähetys tentistä alkaa kello 18 ja sitä voi kuunnella Radio Suomen taajuudella Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa ja Etelä-Savossa. Lisäksi se kuullaan suorana lähetyksenä myös Yle Areenassa, josta se on jälkikäteen kuunneltavissa myös tallenteena.

Puolueiden nimeämät vaalitentin osallistujat ovat: Juho Eerola (ps.), Antti Häkkänen (kok.), Jari Lindström (sin.), Heli Järvinen (vihr.), Joona Mielonen (vas.), Sirpa Paatero (sd.), Jari Leppä (kesk.) ja Juha Rantalainen (kd.).

Yle seuraa vaalitenttiä tässä artikkelissa.

Klo 20:00 Vaalitentti päättyy ja samalla päättyy myös tämä seuranta. Kiitos kaikille lukijoille ja keskusteluun osallistuneille.

Klo 19:59 Vaaliasiantuntija Kalle Michelsen ihmettelee lopuksi ehdokkaiden puheita. Ne edustavat hänen mielestään mennyttä maailmaa. Missä on puhe esimerkiksi start-up-yrityksistä ja teknolgiasta? Tyypillistä siltarumpupolitiikkaa eikä meno näytä muuttuvan, kommentoi Michelsen.

Klo 19:54 Heli Järvinen listaa hallituksen syntejä: hakkuita lisätty, polttoaineveroa alennettu ja luonnonsuojelun määrärahoja leikattu. Joona Mielonen toistaa vasemmiston kannan, että hakkuiden määrän voi pitää ennallaan. Metsänomistajia pitää kannustaa suojelemaan metsää. Antti Häkkänen vetoaa työpaikkojen säilyttämiseen metsien hakkuissa.

Klo 19:49 On aika puhua metsien hakkuista Kaakkois-Suomessa. SDP:n kanta hakkuiden lisäämisestä on ollut hieman epäselvä. Sirpa Paatero sanoo, että pitää katsoa kokonaisuutta. Maltillisesti voidaan lisätä. Jari Leppä puolustaa hakkuiden lisäämistä eivätkä hiilinielut kärsi. Suomen ilmastopaneeli on asiasta eri mieltä. "Ilmastopaneeli voi olla mitä mieltä haluaa", kuittaa maa- ja metsätalousministeri Leppä.

Klo 19:45 Kotkalaisten itäistä rantarataa puolustavat puheenvuorot jatkuvat. Joona Mielonen muistuttaa, että rantaradan edut ovat muualla kuin vain matka-ajassa. Siksi siitä pitäisi tehdä kunnollinen selvitys. Samalla pitäisi kunnostaa Savon ja Karjalan ratoja.

Klo 19:43 Antti Häkkänen muistuttaa, että Länsi-Suomen ratahankkeet etenevät. Kyse ei ole pelkästään valtion rahoista, vaan kaupunkien. "Ei pliis kaadeta tätä keskinäiseen nahisteluun".

Klo 19:40 Nyt keskustelu siirtyy itärataan. Viime viikolla julkistetun esiselvityksen perusteella lentokentältä Porvoon kautta Kouvolaan kulkeva rata ei olisi taloudellisesti kannattava ja lyhentäisi matka-aikaa pääkaupunkiin vain vähän. Jari Lindström haluaa, että alueen viestin pitää olla yhtenäinen, muuten mikään ei onnistu. Kotkalainen Sirpa Paatero olisi halunnut selvityksen myös itäisestä rantaradasta eli Porvoosta Kotkaan.

Klo 19:36 Pitäisikö matkailua rajoittaa luontokohteissa esimerkiksi Repovedellä tai Saimaalla? Kukaan ei siitä innostu. Perussuomalaisten Eerola korostaa myös kalastusmatkailua.

Klo 19:35 Lappeenrannan lentokentälle houkutellaan lisää lentoliikennettä ja turisteja. Samalla ilmaston nimissä pitäisi vähentää lentämistä. Eikö se ole ristiriitaista? Lentovero ei saa kannatusta, sillä "Suomi on käytännössä saari". Kaikkien suosikkiteema eli biopolttoaineet nousee esiin myös lentokerosiinin korvaamisessa.

Klo 19:30 Siirrytään puhumaan Kaakkois-Suomen tärkeimmistä liikennehankkeista. Juho Eerola puolustaa taas Hamina-Kotkan sataman liikenneyhteyksiä. Niin tekevät myös Antti Häkkänen ja Sirpa Paatero. Myös valtatie 15 saa kannatusta monesta suunnasta, kuten myös vt 26 ja tie 6.

Klo 19:27 Antti Häkkänen: Suomen eduskuntavaaleissa ei pysäytetä ilmastonmuutosta, mutta Suomi voi olla kokoaan suurempi. Järkivihreys mainittu.

Klo 19:24 Joona Mielonen tarkentaa, että liikkuminen on perusoikeus, jota ei saa rajoittaa. Se pitää toteuttaa tasa-arvoisesti. Jari Lindström harmittelee ihmisten syyllistämistä lihansyönnistä ja autoilusta. Myös hysteria mainitaan. Kannusteita tarvitaan, sanoo "ilmastorosvoksi" tunnustautuva ministeri.

Klo 19:19 Nyt päästään puhumaan ilmastosta. Kysymys kuuluu: Onko yksityisautoilu perusoikeus, jota ei saa rajoittaa? Ehkä hieman yllättäen kaikki ovat tätä mieltä. Ensin perusteluja vaaditaan vihreiden Järviseltä, joka haluaa biopolttoaineista halvempia ja kannustimia vähäpäästöisemmille. Juho Eerola puolustaa kotimaista etanolia. Jari Leppä näkee "valtavan potentiaalin" biopolttoaineissa. Ei ole väliä, onko kyse polttomoottorista vai sähköautosta, vaan millä se kulkee.

Klo 19:17 Juho Eerola mainitsee työpaikkojen luomisessa keinoiksi sähköveron alennuksen, raideyhteydet satamaan ja paikallisen sopimisen.

Klo 19:15 Jari Leppä sanoo, että työttömien aktiivimallissa olisi korjattavaakin. Samalla alkaa väittely hakkuista vihreiden Heli Järvisen kanssa. Aiheeseen palataan varmasti vielä tänään.

Klo 19:13 Joona Mielonen vastaa, että nousuun on päästy hallituksesta huolimatta ja EKP:n finanssipolitiikan takia. Juha Rantalainen nostaa esiin uusiutuvat energialähteet ja niiden työmahdollisuudet. Samalla hän mainostaa KD:n perustulomallia.

Klo 19:07 Sirpa Paatero pitää vientiteollisuuden puolta. Samalla hän nostaa esiin elokuva- ja pelialan nousun, joita tuskin olisi vuosia sitten osattu ennustaa. Antti Häkkänen kehuu hallituksen saavutuksia työpaikkojen luonnissa myös Kaakkois-Suomessa. "Kasvuun on päästy mukaan".

Klo 19:05 Tentti jatkuu ja aiheena on työ. Jari Lindström uskoo, että uutta työtä voisi syntyä hoiva-alalle, luontomatkailuun ja metsäsektorille. Samalla pitäisi lopettaa keskinäinen kilpailu. "Jos jotain tulee Kotkaan, se ei ole Lappeenrannalta pois".

Klo 18:50 Yle Kaakkois-Suomen vaaliasiantuntija Kalle Michelsen nousee lavalle ja arvioi, että suuria eroja ehdokkaiden välille ei ole vielä syntynyt. Tentissä pidetään pieni tauko.

Klo 18:45 Heli Järvinen harmittelee, että LUT ei tee läheisempää yhteistyötä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun kanssa, vaan Lahden ammattikorkeakoulun. Juho Eerola ei ymmärrä, miksi teoreettista filosofiaa tai taideaineita opiskellaan niin paljon. Pitäisi suunnata koulutusta aloille, joille tarvitaan työvoimaa. Työministeri Lindström peräänkuuluttaa toimivaa oppisopimuskoulutusta Suomeen. Sirpa Paatero muistuttaa, että jopa 1990-luvun laman aikana ei leikattu koulutuksesta

Klo 18:40 Nyt puhutaan koulutuksesta. Alkuun huonot uutiset kaakon kannalta: Savonlinna menetti opettajakoulutuksen ja AMK-opetus loppuu Imatralta. Jari Leppä yhdistäisi Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulut. Antti Häkkänen puolustaa hallituksen koulutusleikkauksia valtion heikolla taloustilanteella. Kaakkois-Suomessa pitää tiivistää yhteistyötä. Joona Mielonen vastaa heti ja muistuttaa koulutusleikkausten olevan aina arvovalinta. Pieniin kaupunkeihin hän perustaisi yliopistojen sivupisteitä eli hajauttaisi yliopistokoulutusta.

Klo 18:35 Miksi Kaakkois-Suomesta halutaan pois? Kaikki ovat yhtä mieltä siitä, että työpaikoistahan lopulta on kyse. Jari Lindström muistuttaa, että teollisuustyöpaikkoja ei noin vain korvata. Häkkänen mainitsee liikenneyhteydet. Joona Mielonen kannustaa panostamaan myös peruspalveluhin, jotta työntekijät haluavat asua alueella.

Heli Järvinen kritisoi hallituksen aluepolitiikkaa muun muassa Savonlinnan kurjistamisesta. Jari Leppä vie keskustelun metsähakkuisiin ja näpäyttää vihreitä ja SDP:tä alueen vahvuuksien vähättelystä. Myös Juho Eerola korostaa liikenneyhteyksien tärkeyttä. Toisaalta väen väheneminen ei ole välttämättä ongelma sinänsä, vaan se että väestö ikääntyy.

Klo 18:23 Tentti on jaettu kahteen isoon teemaan. Ne ovat tyhjenevä Suomi ja ilmasto. Ehdokkailta kysytään, millaisten palvelujen äärellä he asuvat. Kaikki kertovat asuvansa melko lähellä tarvitsemiaan palveluja. Vihreiden Heli Järvinen kertoo asuvansa saaressa, mutta kaikki tarvittava on lähellä.

Klo 18:17 Heli Järvinen syyttää Antti Häkkästä suoraan valehtelusta. Oppositio ei suinkaan ole vastustanut kaikkia hallituksen työllisyystoimia, sanoo Järvinen.

Klo 18: 15 Myös Antti Häkkänen uskoo yhteisen sävelen löytyvän, vaikka vaikeaa tulee olemaan. Joona Mielonen perää puolueilta selkeitä omia tavoitteita ja kynnyskysymyksiä, jotta äänestäjän kuluttajansuoja säilyy.

Klo 18:13 Itsekin hallitusneuvotteluihin osallistunut Juho Eerola kummastelee puheita siitä, että perussuomalaiset ei olisi hallituskelpoinen. Hän ei silti usko, että Suomi olisi menossa eurooppalaiseen suuntaan, vaan täällä osataan olla sopuisampia. Sirpa Paatero viittaa historiaan, ja että täällä on totuttu neuvottelemaan hallituksesta. Toisin kuin esimerkiksi Ruotsissa.

Klo 18:08 Tentti alkaa osallistujien esittelyllä, jonka yhteydessä he kertovat myös kampanjakiireistään. Tämän jälkeen ensimmäinen kysymys käsittelee poliittisen päätöksenteon vaikeutta. Hallitusten muodostaminen on ollut vaikeaa monessa maassa vaalien jälkeen.

Klo 17:48 Tervetuloa seuraamaan Kaakkois-Suomen suurta vaalitenttiä! Yleisö on saapunut paikalle Kouvolan Nuorten Paikkaan ja tenttiin osallistuvat ehdokkaatkin vaikuttavat olevan valmiita. Hetken kuluttua alkavaa tenttiä juontavat Ylen toimittajat Riina Kasurinen ja Vesa Grekula.