Silakoista pulskistunut kevään ensimmäinen kuuttipotilas voimistuu Korkeasaaren villieläinsairaalassa

Itämeren harmaahylkeiden poikaset ovat nyt parin kuukauden ikäisiä. Kuutteja näkyy näihin aikoihin luodoilla lepäilemässä, eivätkä ne tavallisesti ole avun tarpeessa. 

hylkeet
Kevään ensimmäinen kuutti korkeasaaressa.
Kevään ensimmäinen kuutti korkeasaaressa saa vahvistuakseen kalaa.Annika Sorjonen / Korkeasaaren eläintarha

Siuntiosta tuotiin tiistaina Korkeasaaren villieläinsairaalan kevään ensimmäinen kuuttipotilas. Löydettäessä hylkeenpoikanen oli väsynyt, laiha ja raahannut itsensä satojen metrien päähän merestä.

Nyt kuutti syö silakoita niin paljon kuin jaksaa. Ensi viikolla tarjolle saadaan myös eläviä pikkukaloja.

Itämeren harmaahylkeet synnyttävät poikasensa jäälle helmi-maaliskuussa. Emo imettää poikasta rasvaisella maidolla kolmen viikon ajan, ja kasvaneen rasvakerroksen turvin hylkeenpoikanen aloittaa itsenäisen elämän.

Pientä kuuttia suojaa aluksi pörröinen valkea kuuttikarva. Kun se vaihtuu vettä pitävään hylkeenturkkiin, poikanen alkaa opetella kalan pyydystämistä ravinnokseen.

Yleensä kuuteilla ei ole hätää

Kuutteja näkyy näihin aikoihin luodoilla lepäilemässä, eivätkä ne tavallisesti ole avun tarpeessa.

Liian laihalla kuutilla kaula ja nahan rypyt erottuvat selvästi. Se ei mene mielellään veteen ohuen rasvakerroksensa vuoksi ja saattaa nälkiintyä ilman ihmisen apua. Myös haavat voivat heikentää eläimen kuntoa.

Terve kuutti pakenee ihmistä, heikko kuutti ei jaksa, mutta voi silti purra. Myöskään vaaralliseen paikkaan kaupungin rannalle tai kauas maalle kiivennyt kuutti ei yleensä pärjää ilman apua.

Jos olet epävarma, pitäisikö kuuttia auttaa, soita Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Eläintehtävissä ohjeita antaa myös Pelastuslaitoksen tilannekeskus, josta lähetetään tarvittaessa apua paikalle. Helsingin alueella palvelee asiantunteva pelastuslaitoksen eläinpelastusyksikkö.