1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä sakotti Twitteriä, koska palvelu ei kerro, minne se varastoi venäläiskäyttäjien tietoja

Venäjä on tehostanut viime aikoina sosiaalisen median valvontaa, koska oppositio käyttää somea muun muassa mielenilmauksien järjestämiseen.

Sosiaalisen median valvonta
twitter logo ja sormi
AOP

Venäläinen oikeusistuin on langettanut mikroviestipalvelu Twitterille 3000 ruplan eli vajaan 41 euron sakot Venäjän datalakien rikkomisesta.

Oikeuden mukaan Twitter ei ole suostunut antamaan viranomaisille tietoja siitä, minne yhtiö varastoi venäläiskäyttäjien tietoja, kertoo uutistoimisto TASS.

Venäjän laki määrää, että sosiaalisen median yhtiöt varastoivat venäläiskäyttäjiä koskevat tiedot Venäjällä sijaitseville palvelimille.

Tällä hetkellä Venäjällä on käytössään vain vähän keinoja valvoa kyseisen datalain noudattamista. Yleensä oikeusistuimet langettavat yhtiöille sakkoja, jotka ovat summiltaan usein mitättömiä. Oikeusistuimet voivat myös estää lakia rikkovien yhtiöiden palvelut, mutta prosessi on teknisesti haastava.

Venäjä on tehostanut sosiaalisen median ja suosittujen verkkosivujen valvontaa, koska oppositio käyttää niitä aktiivisesti muun muassa mielenilmauksien järjestämiseen.

Aiheesta lisää:

Venäjän televiestintävalvoja aloittaa toimet Facebookia ja Twitteriä vastaan

Analyysi: "Venäjän WhatsAppissa" pilkataan Putinia ja juorutaan hallinnosta – mutta mitä yritys sulkea Telegram merkitsee venäläisille?

Lue seuraavaksi