YK:n turvallisuusneuvosto kehottaa kapinalliskenraalia perääntymään Libyassa

Vetoomukseen yhtyi myös Venäjä, jonka on arveltu tukevan entistä kenraalia Khalifa Haftaria.

Libya
Libyan kapinalliskenraali Khalifa Haftar kuvattuna sotilasparaatissa Benghazissa 7. toukokuuta vuonna 2018.
Libyan kapinalliskenraali Khalifa Haftar kuvattuna sotilasparaatissa Benghazissa 7. toukokuuta vuonna 2018.Abdullah Doma / AFP

YK:n turvallisuusneuvosto on kehottanut Libyassa toimivaa niin sanottua kansanarmeijaa pysäyttämään hyökkäyksen kohti pääkaupunkia Tripolia. Yksimieliseen vetoomukseen yhtyi myös Venäjä.

Muammar Gaddafin hallinnon kaatumisen jälkeen maan itäosaa ovat hallinneet entisen kenraalin Khalifa Haftarin johtamat puolisotilaalliset joukot. Haftarilla on ollut käytännössä oma hallintonsa, joka on kilpaillut YK:n tunnustaman, pääkaupungissa Tripolissa toimivan hallinnon kanssa.

Nyt armeija yrittää vallata Tripolin, mikä sai YK:n turvallisuusneuvoston kokoontumaan.

– Turvallisuusneuvoston jäsenet ovat hyvin huolissaan Tripolin lähellä tapahtuvasta sotilaallisesta toiminnasta, joka asettaa vaaraan maan vakauden sekä mahdollisuudet YK:n rauhanvälitykseen ja kattavan poliittisen ratkaisun löytymiseen, sanoi Saksan YK-lähettiläs Christoph Heusgen turvallisuusneuvoston kokouksen jälkeen.

Vetoomus hyökkäyksen lopettamiseksi sai YK:n turvallisuusneuvostolta yksimielisen tuen. Sitä kannatti myös Venäjä, joka on aiemmin sijoittanut erikoisjoukkojaan Libyan rajan tuntumaan Egyptissä. Venäläisjoukkojen läsnäolon on arveltu liittyvän Haftarin tukemiseen.

Myös Ranskassa koolla olleet G7-maiden ministerit vaativat hyökkäyksen välitöntä keskeyttämistä ja varoittivat siviilien olevan vaarassa.

Kapinalliset eivät aio perääntyä

Tripolissa valtaa pitää ainakin näennäisesti kansainvälisen yhteisön tunnustama pääministeri Fayez al-Sarraj. Käytännössä kaupungissa taistelee kilpailevia asejoukkoja.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres vieraili perjantaina Libyassa. Hänen johdollaan oli määrä aloittaa ensi viikolla kaikkien Libyan valtaryhmittymien yhteiset neuvottelut maan hallinnon järjestämiseksi ja uusien vaalien aikaansaamiseksi.

Guterresin erityisedustaja Ghassan Salame kertoi turvallisuusneuvostolle Haftarin tehneen pääsihteerille selväksi, ettei hän aio perääntyä pääkaupungin valtausaikeistaan.

Guterres pelkää nyt levottomuuksien leviämistä.

– Lähden Libyasta raskain sydämin ja syvää huolta tuntien. Toivon yhä, että aseellinen selkkaus voidaan välttää Tripolin ympäristössä, sanoi Guterres toimittajille lentokentällä.

Lähteet: AFP, AP, REUTERS

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus