Hyppää sisältöön

Rinteellä puheenjohtajista suurin vaalibudjetti – osan tiedot puuttuvat

Kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho eivät vielä ole tehneet vaalirahailmoitusta.

Ennakkoäänestystä Postitalolla Helsingissä 3. huhtikuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Eduskuntavaaliehdokkaiden vaalirahoituksesta on alkanut kertyä vapaaehtoisia ilmoituksia Valtiontalouden tarkastusviraston verkkosivulle (siirryt toiseen palveluun).

Ilmoituksen tekijöiden joukossa on SDP:n Antti Rinne, joka käy vaalikampanjaa Uudellamaalla 64 500 euron budjetilla. Pääministeri, keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä on ehdolla Oulun vaalipiirissä ja on ilmoittanut 36 000 euron budjetista.

Helsingissä vihreiden Pekka Haavisto on budjetoinut vaalikassaansa vajaat 27 000 euroa. Varsinais-Suomessa vasemmistoliiton Li Andersson on tehnyt ilmoituksen 30 800 euron vaalirahoituksesta. Sinisten Sampo Terhon vaalikassa Uudellamaalla on 15 000 euroa.

Kokoomuksen Petteri Orpo ja perussuomalaisten Jussi Halla-aho eivät ole vielä tehneet vaalirahoitusilmoitusta. Ilmoitus puuttuu myös RKP:n Anna-Maja Henrikssonilta ja kristillisdemokraattien Sari Essayahilta.

Ennakkoilmoituksen ovat tehneet myös piraattipuolueen puheenjohtaja Petrus Pennanen ja feministipuolueen Katju Aro. Heidän puolueensa ovat solmineet Helsingissä vaaliliiton ja tavoittelevat kuntavaalimenestyksen siivittäminä läpimurtoa myös eduskuntaan. Pennasen vaalikassassa on ennakkoilmoituksen mukaan 44 000 euroa, Arolla 6 000 euroa.

Tähtiliikkeen Paavo Väyrynen ei ole tehnyt vaalirahoituksestaan ennakkoilmoitusta.

SDP:llä suurin julkistettu budjetti

Vaalirahoituslainsäädännön mukaan ilmoitus on pakollinen niille kansanedustajaehdokkaille, jotka tulevat suoraan valituksi tai pääsevät varaedustajaksi. Ilmoitus tulee tehdä kahden kuukauden kuluessa vaalien tuloksen vahvistamisesta.

Ehdokkaiden lisäksi myös puolueet ja niiden piirijärjestöt voivat vaalipäivään asti tehdä ennakkoilmoituksen.

Valtakunnallisen tason ilmoituksen ovat eduskuntavaalien edellä tehneet keskusta, SDP, vasemmistoliitto ja vihreät. Näistä suurimman kassan on kerännyt SDP, joka ilmoittaa vaalikampanjansa kuluiksi 1,5 miljoonaa. Keskustan budjetti on 1,1 miljoonaa, vasemmistoliiton ja vihreiden budjetti on vajaat 800 000 euroa.

STT keräsi ennakkoilmoitukset lauantaina, jolloin koko maassa noin 36 prosenttia ehdokkaista oli julkistanut tiedot rahoituksestaan.

Ahkerimpia ilmoittajia ovat olleet ehdokkaat Keski-Suomen ja Hämeen vaalipiireissä, joissa ilmoittaneita oli 46 ja 45 prosenttia ehdokkaista. Ahvenanmaalla ei sitä vastoin ole tehty ensimmäistäkään ilmoitusta.

Eduskuntapuolueista vihreät on ollut tunnollisin. Kaikki vihreiden kansanedustajaehdokkaat ovat tehneet ennakkoilmoituksen. Samaan yltävät myös piraattipuolueen ehdokkaat.

.
.