Taistelut lähestyvät Libyan pääkaupunkia – päälentokenttä on välillä hallituksen, välillä kapinallisten hallussa

Venäjä syyttää Natoa Libya ajautumisesta kaaokseen.

Libya
Libyan armeijan autoja matkalla Libyan länsiosiin 3. huhtikuuta.
LNA / AFP / Lehtikuva

Libyan pääkaupungin Tripolin lentokenttä on taistelujen kohteena.

Kapinalliskenraali Khalifa Haftarin joukot yrittivät valloittaa kentän eilen perjantaina. Libyan hallituksen joukot valtasivat kentän yön aikana takaisin, mutta nyt Haftarin johtama Libyan kansallinen armeija on paikalta tulleiden vahvistamattomien tietojen mukaan saanut kentän hallintaansa.

Lentokenttä sijaitsee noin 20 kilometrin päässä Tripolin keskustasta.

Libyan kansallinen armeija kertoo, että hallituksen puolella olevat Libyan ilmavoimat ovat tehneet ilmaiskun niitä vastaan. Ilmavoimien koneen kerrotaan nousseen Välimeren rannalta Misratan kaupungista, joka on hallituksen tukialuetta.

Eilen Libyan kansallinen armeija yritti katkaista Tripolista länteen, kohti Tunisiaa suuntautuvan valtatien. Tilanne Tripolin länsipuolella on epäselvä.

Khalifa Haftarin armeija on pitänyt hallussaan Libyan itäosaa jo vuosien ajan. Talven aikana armeija on laajentanut aluettaan myös Libyan eteläosaan ja saanut haltuunsa valtaosan maasta.

Libyan kartta, Haftarin valtaamat alueet.
Yle / Uutisgrafiikka

Kuluvalla viikolla Haftari antoi joukoilleen käskyn vallata Tripoli.

Poliittista peliä vai vallankaappaus?

Kansainvälinen yhteisö pohtii, mikä Haftarin varsinaisena tarkoituksena on. Onko hän todella aikeissa vallata koko Libyan vai haluaako hän vain osoittaa voimaansa.

Libyassa on YK:n johdolla jo vuoden ajan haettu poliittista ratkaisua maan kaoottisiin oloihin. Ensi viikolla maassa on tarkoitus järjestää suuri konferenssi, jossa laadittaisiin tiekartta uusien vaalien pitämiseen.

On mahdollista, että Haftari yrittää saada mahdollisimman paljon vaikutusvaltaa jo ennen kokousta.

Käynnissä olevassa rikkaiden teollisuusmaiden G-7-ryhmän kokouksessa on vaadittu, että kokous on voitava pitää. G-7-maat vaativat myös Haftaria lopettamaan hyökkäyksensä Tripoliin ja annettava kansainvälisesti tunnustetulle hallitukselle työrauha.

YK:n turvallisuusneuvosto kehottaa kapinalliskenraalia perääntymään Libyassa

Venäjä, jolla on hyvät välit Haftariin, ei halua ottaa kantaa siihen, onko jompikumpi osapuoli syypää kiihtyneeseen konfliktiin.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov kuitenkin syytti sotilasliitto Natoa Libyan kriisistä. Nato antoi vuonna 2011 tukensa Libyan kapinallisille, jotka olivat nousseet diktaattori Muammar Gaddafin hallintoa vastaan. Venäjän mielestä Gaddafin kaatumisen jälkeen Libya on ollut romahtanut valtio ja terrorismin "musta aukko".

Lähteet: Reuters, AFP, Tass