1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Balkan

Kolmessa Balkanin maassa laajoja levottomuuksia – Onko alkamassa Balkanin kevät?

Kansa on ollut kaduilla Montenegrossa, Albaniassa ja Serbiassa.

Balkan
Mielenosoitus presidenttiä vastaan Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa.
Mielenosoitus presidenttiä vastaan Montenegron pääkaupungissa Podgoricassa.Boris Pejovic / EPA

Kolmessa Balkanin maassa on alkuvuoden aikana ollut laajoja poliittisia mielenosoituksia, joiden tavoitteet ovat olleet melko yhteneväisiä.

Sekä Montenegrossa, Albaniassa että Serbiassa ihmiset vaativat pitkään vallassa olleen johtajan siirtymistä syrjään, korruption kitkemistä ja vapaampaa tiedonvälitystä.

Montenegrossa mielenosoitukset alkoivat helmikuussa, kun julkisuuteen tuli video, jossa presidentti Milo Djukanovicin läheinen tuttava, tunnettu liikemies Dusko Knezevic, näyttää antavan rahaa sisältävän kirjekuoren presidentin avustajalle.

Videon julkaisu oli Knezevicin kosto siitä, että häntä vastaan on nostettu syytteitä rahanpesusta ja petoksesta.

Tämän jälkeen Knezevic on julkaissut lisää tallenteita, joiden sanotaan todistavan presidentin ja hänen Demokraattisen sosialistipuolueensa syyllistyneen jatkuvaan korruptioon, tuttavien suosimiseen ja vallan väärinkäyttöön.

Knezevic sanoo maksaneensa presidentille ja DPS-puolueelle miljoonia euroja, jotta he eivät kiinnittäisi huomiota hänen hämäräbisneksiinsä.

Tämä "kirjekuoritapaus" on saanut Montenegrossa aikaan kansanliikkeen, joka vaatii jo 30 vuotta maata hallinneen Djukanovicin eroa.

Montenegron 81-paikkaisen parlamentin kaikki 39 opposition edustaja ovat allekirjoittaneet "tulevaisuussopimuksen", jossa he lupaavat toimia yhtenäisesti Djukanovicin ja DPS:n kaatamiseksi, kertoo BalkanInsight-sivusto (siirryt toiseen palveluun).

Oppositio tavoittelee paitsi presidentin, myös korkeimpien virkamiesten, parlamentin puhemiehen ja korruptiota vastustavan toimiston johtajan eroa. Oppositio haluaa, että maahan perustetaan laajapohjainen yhtenäishallitus, joka alkaa valmistelemaan vapaita vaaleja.

Djukanovic on torjunut syytökset. Hänen mukaansa niiden taustalla on Venäjä, joka yrittää estää Montenegron lähestymisen EU:ta ja kääntää maan suunnan kohti itää.

– Tässä on kysymys yrityksestä estää Balkanin maiden liittyminen Euroopan unioniin, sanoi Djukanovic.

Serbiassa rynnäköitiin TV-keskukseen

Entisen Jugoslavian alueen suurimmassa maassa Serbiassa oppositio on noussut presidentti Aleksandar Vucicia vastaan. Häntä syytetään demokratian kaventamisesta ja tiedotusvälineiden toimintavapauden rajaamisesta.

Oppositio vaatii Vucicin eroa, vapaita vaaleja ja riippumattomia tiedotusvälineitä.

Maaliskuussa väkijoukot tunkeutuivat Belgradissa presidentinpalatsiin ja TV-keskukseen. Ensi viikolla on suunnitteilla uusia protesteja.

Albania pyrkimässä Euroopan unioniin

Myös Albaniassa on ollut väkijoukkoja kaduilla helmikuusta lähtien.

Keskusta-oikeistolainen oppositio syyttää pääministeri Edi Ramaa ja hänen sosialistipuoluettaan korruptiosta ja yhteyksistä järjestäytyneeseen rikollisuuteen.

Mielenosoitukset ovat muuttuneet väkivaltaisiksi, kun ihmiset ovat yrittäneet päästä sisään parlamenttitaloon ja muihin hallintorakennuksiin. Poliisi on käyttänyt kyynelkaasua ja vesitykkejä.

Albaniassa on määrä pitää kesäkuussa parlamenttivaalit. samoihin aikoihin EU:n on määrä päättää, tiivistetäänkö Albanian jäsenyysneuvotteluja.

Kolmen maan lähes samanaikaiset polittiset mielenosoitukset ovat saaneet eräät politiikan tarkkailijat miettimään, olisiko Balkanilla alkamassa jonkinlainen poliittinen murros, "Balkanin kevät".

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi