Viron hallitukseen nousevat oikeistopopulistit vaativat kumoamaan homoliittolain, kumppanit vastustivat – kansa saa ottaa kantaa

Hallituksen ohjelma on ympäripyöreä, eikä yksikään kolmesta puolueesta todella tiedä, miltä sen tuleva politiikka näyttää, sanoo kokenut politiikantutkija.

Viro
Mielenosoittajien joukolla on kylttejä, jossa on poliittikkojen kasvokuvia. Yllä liehuu iso Viron lippu.
Riigikogun eteen Tallinassa kokoontuneet mielenosoittajat vastustivat hallitusneuvottelujen aikana oikeistopopulismin jalkaantumista Viron hallitukseen. Valda Kalnina / EPA-EFE

Viron viralliset hallitusneuvottelut olivat ehtineet olla käynnissä vuorokauden, kun vaalien kakkonen, keskustapuolue, ja sen kumppaneiksi ryhtyneet EKRE ja Isänmaa kertoivat julkisuuteen omasta hallitusohjelmastaan ja salkkujaostaan. Sopimus allekirjoitetaan tänään maanantaina.

Hallituspohjalla on uudessa parlamentissa eli riigikogussa 56 kansanedustajaa 101:stä.

Niinpä maaliskuun alun vaalit voittaneella reformipuolueella ei käytännössä ole mahdollisuuksia hallituksen muodostamiseen, vaikka presidentti Kersti Kaljulaid antoi reformille neuvotteluvaltuudet uuden riigikogun järjestäydyttyä torstaina.

Keskustavasemmistolainen keskustapuolue ja kansalliskonservatiivinen Isänmaa olivat kumppanit myös edellisessä hallituksessa, ja pääministerinä jatkaa keskustan Jüri Ratas.

Kolmantena vanhassa hallituksessa olivat sosiaalidemokraatit, jotka nyt siirtyvät oppositioon oikeistoliberaalisen reformin ohelle.

Ensi kertaa hallitukseen nouseva Viron konservatiivinen kansanpuolue EKRE on voimakkaan oikeistopopulistinen. Neuvotteluissa jouduttiin vääntämään arvokysymyksistä, sillä keskustan ohella myös Isänmaa on arvoliberaalimpi kuin EKRE.

Lehtien pääkirjoituksilta tyly tuomio

Hallitusyhteistyö on riski kaikille kolmelle puolueelle, arvioi Tallinnan yliopiston politologi Tõnis Saarts Viron yleisradion ERR:n uutisille (siirryt toiseen palveluun). Siksi puolueiden julkistama hallitussopimus on ympäripyöreämpi ja paljon lyhyempi kuin Virossa yleensä, Saarts kommentoi.

– Luulen, että siitä on jätetty tarkoituksella paljon pois, sillä yksikään kolmesta osapuolesta ei oikeasti tiedä, millaiseksi koalitio muodostuu ja millaista politiikkaa se tarkalleen alkaa tehdä, Saarts sanoi.

EKRE on luvannut hillitä räikeitä puheita.

Viron suurimpien päivälehtien maanantaiset pääkirjoitukset ovat samoilla linjoilla kuin Saarts. Ne toteavat jokseenkin yksimielisesti, että ohjelma on epämääräinen ja tavoitteeton.

Eesti Päevaleht (siirryt toiseen palveluun) pitää sopimusta kaikkien aikojen kyynillisimpänä ja äänestäjien pilkkana. Jossakin määrin suopea arvio on vain talouslehti Äripäevalla. (siirryt toiseen palveluun) Sen mukaan ohjelmassa on muutamia hyviä taloudellisia tavoitteita, "joitakin tuoreita perunanpaloja".

Postimees (siirryt toiseen palveluun) pitää sopimusta Isänmaan näköisenä, Õhtuleht (siirryt toiseen palveluun) EKRE:n. Päevaleht jakaa voittopisteistä EKRE:lle kaksi, Isänmaalle yhden ja keskustapuolueelle nolla ja ennustaa, että sopimyksen epämääräisyys tietää jatkuvia kiistoja.

Tõnis Saarts arvioi yhdeksi avainkysymykseksi, aikooko EKRE jatkaa pisteiden keruuta kuohuttavalla puhetavalla. Puolueesta on lupailtu sen hillitsemistä.

Hallitusneuvottelujen aikana EKRE sätti naislääkäreitä aborteista niin kovin sanoin, että sitä arvosteli julkisesti jopa presidentti. Abortin kieltämistä muutoin kuin terveydellisistä syistä EKRE ei hallitusohjelmaan saanut. Sinne kirjattiin vain perhesuunnittelun neuvontaohjelman laajentaminen.

Mailis Reps
Opetusministerinä jatkaa keskustalainen Mailis Reps. Valda Kalnina / EPA

Naiset mainitaan vain parisuhdelaissa

Tulevista 15 ministeristä vain kaksi on naisia, keskustan Mailis Reps ja Isänmaan Riina Solman. Vanhassa hallituksessa naisia oli viisi.

Naisten syrjäyttämisestä kertoo myös hallitusohjelma, suomii sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Jevgeni Ossinovski sosiaalisessa mediassa.

Ohjelmassa ei mainita sanallakaan sukupuolten tasa-arvoa, naisten vastaista väkivaltaa eikä edes sukupuolten palkkaeroa, joka on Virossa EU:n suurin, Ossinovski kirjoittaa.

Naiset mainitaan vain parisuhdelakia koskevassa kohdassa. Sehän juuri onkin naisen tärkein tehtävä: olla miehensä puoliso, hän ironisoi.

Kansalaisille luvataan lisää kansanäänestyksiä

Virallisen parisuhteen salliminen muiden kuin miehen ja naisen välillä on ollut yksi oppositiopuolue EKRE:n äänekkäimmin vastustamista asioista. Hallituspuolue EKRE taipui kompromissiin, kun puolueiden kannat eivät neuvotteluissa ottaneet lähentyäkseen.

Virossa tuli runsaat kolme vuotta sitten voimaan laki, joka sallii samaa sukupuolta oleville pariskunnille rekisteröitymisen ja mahdollistaa muun muassa perheen sisäiset adoptiot. Toimeenpanevat asetukset ovat kuitenkin riigikogussa jäissä, mikä tekee tilanteesta yhä sekavan.

Kompromissin mukaan lakia ei kumota eikä siihen tehdä muutoksia, mutta kansalaisille järjestetään kysely, jossa tunnustellaan heidän kantaansa.

Tiedotusvälineiden teettämissä kyselyissä mielipiteet ovat jakautuneet jokseenkin kahtia. Jakolinja kulkee noin 50 ikävuodessa, ja nuorista suuri enemmistö on tasa-arvoisen lain kannalla.

Hallitussopimuksessa luvataan kansalaisille myös aiempaa enemmän kansanäänestyksiä sekä mahdollisuus kansalaisaloitteeseen, mikä vaatii perustuslakimuutoksen.

Rail Baltica -hanke jatkuu, Tallinnan ja Helsingin välistä tunnelia tutkitaan.

EKRE on oppositiossa vaatinut myös muun muassa, että Viro luopuu Rail Baltica -hankkeesta. Puolue on puhunut niin ikään kriittisesti EU-jäsenyydestä ja peräänkuuluttanut Viron rajojen valvontaan puolustusvoimia.

Hallitussopimuksen perusteella näihin asioihin ei ole tulossa muutoksia. Esimerkiksi Rail Baltican suhteen aiotaan muuttaa linjaa vain, jos EU ei rahoitakaan rataa siinä määrin kuin on luvannut.

Maahanmuutostakaan ei syntynyt ohjelmaan monta merkintää. EKRE on Euroopan muiden oikeistopopulistipuolueiden tavoin hyvin maahanmuuttovastainen, mutta Viroon ei juuri ole pyrkinyt pakolaisia. Hallitussopimuksen mukaan Viro ei vastakaan suostu sitoviin pakolaiskiintiöihin.

Entä eläkeläisten lisäsatanen?

Suuri osa Viron venäjänkielisistä on perinteisesti äänestänyt keskustapuoluetta, ja vaalien alla keskusta piti esillä kansalaisuuden saamisen helpottamista ja venäjänkielisen perusopetuksen merkitystä. Hallitussopimuksessa niitä käsitellään ylimalkaisesti.

Ohjelmassa jää hämäräksi myös se, toteutuuko keskustan lupaus pienten eläkkeiden täydentämisestä sadan euron kertasummalla, sillä se on kirjattu vain tavoitteeksi. Lähes puolet Viron eläkeläisistä elää suhteellisessa köyhyydessä.

Vaalien alla puhuttiin paljon myös eläkemaksujen niin sanotusta toisesta pylväästä. Siinä palkansaajan tuloista siirretään eläketilille kaksi prosenttia ja valtio antaa tuplasti saman summan.

Isänmaan mielestä käytäntö ei toimi ja pitäisi lopettaa. Sen sijaan ihmisiä pitäisi ohjata käyttämään investointitilejä. Sopimuksessa pylvästä ei kaadettu, mutta vastedes se on vapaaehtoinen, mihin Isänmaa sanoi olevansa 90-prosenttisen tyytyväinen.

Hallitussopimuksessa mainitaan myös Helsingin ja Tallinnan välinen tunneli. Tuleva hallitus sanoo tukevansa sen tutkimuksia ja analyyseja.

Sopimuksen koko sisältö on luettavissa ERR:n sivulta viroksi (siirryt toiseen palveluun).

Keskustasta lähti kansanedustaja

EKRE kritisoi vaalien alla ministeriöiden määrää, mutta se säilyi neuvotteluissa ennallaan. Salkkujen sisältöä järjesteltiin, mutta ministereitä on edelleen 15. Uutena joukossa on väestöministerin virka, joka oli Isänmaan vaatimus.

Isänmaan mukaan erityinen ministeriö antaa aiempaa paremman mahdollisuuden puuttua vanhenevan Viron väestörakenteen ongelmiin.

Salkut jaettiin tasan kolmen puolueen kesken. Riigikogussa Isänmaalla on 12 paikkaa, EKRE:llä 19 ja keskustalla 25.

Keskusta sai vaaleissa 26 paikkaa mutta menetti niistä viime viikolla yhden, kun tallinnalainen kansanedustaja Raimond Kaljulaid jätti ryhmän ja puolueen, koska ei voinut hyväksyä yhteistyötä EKRE:n kanssa.

Isänmaalle päätyivät väestöministerin lisäksi painavat puolustus- ja ulkoministerin salkut, mikä on yhdelle puolueelle poikkeuksellinen yhdistelmä. Isänmaa isännöi myös oikeus- ja kulttuuriministeriöitä.

Keskustalle tulevat pääministerin paikan lisäksi opetus- ja tiedeministerin, talous- ja liikenneministerin, sosiaaliministerin ja alueministerin virat.

Jüri Ratas
Virossa yleinen käsitys on, että Jüri Ratas torjui reformipuolueen ja valitsi kumppaniksi EKRE:n, jotta saa itse jatkaa pääministerinä. Patrick Seeger / EPA-EFE

EKRE:n edustajia ovat tulevat sisäministeri, valtiovarainministeri, ympäristöministeri, maatalousministeri sekä ulkomaankauppa- ja IT-ministeri. Kaksi puolueen painavinta salkkua ovat isällä ja pojalla, EKRE:n puheenjohtajalla ja varapuheenjohtajalla Mart ja Martin Helmellä.

Hallituksen työn aloittaminen riippuu nyt siitä, kuinka nopeasti reformipuolueen puheenjohtaja Kaja Kallas luopuu oikeudestaan yrittää omaa hallituspohjaa.

Ottaessaan tehtävän vastaan presidentiltä viime torstaina, hän sanoi käyttävänsä viikon keskustellakseen riigikogun jäsenten kanssa. Lain mukaan hänellä on kaksi viikkoa aikaa tuoda hallitus riigikogun äänestykseen.

Korjattu klo 13: Keskusta voitti vaaleissa 26 paikkaa.